En Sıcak Konular

Radyasyon Almanya ve Avrupa'yı tehdit ediyor

20 Nisan 2011 11:19 tsi
Radyasyon Almanya ve Avrupa'yı tehdit ediyor Japonya'daki deprem ve tsunami felaketinden sonra Fukuşima'da meydana gelen nükleer sızıntı, unutulmaya yüz tutan Çernobil'den 25 yıl sonra radyasyon korkusunun canlanmasına sebep oldu.

Japon yetkililerin Fukuşima'daki durumun Çernobil seviyesine ulaştığını açıklamasının ardından radyasyonun diğer ülkeleri ne derecede tehdit ettiği gündeme geldi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, Japonya'daki santralden yayılan radyasyonun Türkiye'nin batısından girdiğini, radyasyon yayılımının özellikle jet rüzgârlarıyla birlikte, Türkiye'nin batı kesimlerinde 10 bin metre yükseklikte ve konsantrasyonu oldukça az olmak kaydıyla mevcut olduğu tespit edildiğini açıklamıştı. Alman Tıbbi Radyasyon uzmanı Prof. Edmund Lengfelder'in tespitlerine göre, Japonya radyasyonun Almanya ve diğer Avrupa ülkeleri için tehdit oluşturmaya devam ediyor. Alman Haber Ajansına (dpa) bu konuda açıklamada bulunan Lengfelder'e göre, Japonya'daki nükleer sızıntı atmosferi kirletmeye devam edecek. Japon hükümetinin nükleer kirlenme aylarca sürebileceğini açıkladığına da dikkat çeken Lengfelder, nükleer kirlenmenin Almanya ve Avrupa'yı ne ölçüde tehdit edeceğinin hava şartlarına bağlı olduğunu ifade etti. Bundan dolayı Lengfelder, havanın kirlenip kirlenmediğinin sürekli kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Radyasyondan Korunma Federal Dairesi (BfS) ise Japonya'dan yayılan radyasyondan dolayı Almanya'dakilerin sağlığı tehdit altında olmadığını, bundan dolayı endişe için sebeplerin olmadığını açıkladı. Diğer taraftan uluslar arası çevre kuruluşu Greenpeace ise Japonya'da radyasyonu ölçmeye devam ediyor. Japon hükümetini, felakete yavaş müdahalede bulunmakla suçlayan kuruluş, hayat hiçbir şey olmamış gibi eskisi gibi devam edemeyeceğine dikkat çekiyor. Greenpeace'e göre dünya genelinde radyasyon oranı artacak.

Nükleer tehlike saçan Fukuşima Nükleer Santrali'ni işleten Tepco firması, durumun kontrol altına alınmasının altı ila dokuz ay süreceğini açıkladı. Tepco Yönetim Kurulu Başkanı Tsunehisa Katsumata'nın Fukuşima nükleer santralindeki deliklerin kapatılarak radyoaktif sızıntının azaltılmasının tahminen üç ay daha süreceğini belirtmesi, radyasyonun devam edeceğini de gözler önüne sermiş oldu.

Greenpeace'in yaptığı ölçümlere göre Japonya'daki radyasyon oranı kritik verileri geçmiş durumda. Örneğin nükleer santralden 60 kilometre uzaklıktaki Fukuşima kentinde bir saatte 4 mikrosievert radyasyon oranı tespit edildi. Bu seviyedeki radyasyonun 14 günlük dozu bir yıllık norma tekabül ediyor.

(CİHAN)



Bu haber 1,018 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,759 µs