En Sıcak Konular

S&P'den küresel tokat

18 Nisan 2011 18:35 tsi
S&P'den küresel tokat S&P'nin ABD'nin kredi notunun görünümünü düşürmesi kaygıları artırdı, düşüşler derinleşti.

S&P'nin ABD'nin kredi notunun görünümünü düşürmesi kaygıları artırdı, düşüşler derinleşti. Küresel piyasada yeni hafta moralsiz başladı.

Günün ikinci yarısında S&P'nin ABD'nin kredi notunun görünümünü düşürdüğünü açıklaması, havayı olumsuza çevirdi. Piyasalarda satış baskısı artarken, düşüşler derinleşti.

S&P, ABD'nin 'AAA' olan uzun vadeli ve 'A-1' olan kısa vadeli kredi notlarını teyit ederken, uzun vadeli kredi notunun görünümünü  'durağandan' 'negatif'e düşürdü. ABD'li politika yapıcıların, ülkenin orta ve uzun vadeli bütçe güçlüklerini çözmede anlaşmaya varamama riski bulunduğuna dikkat çeken S&P, en az üçte bir olasılıkla iki yıl içinde ABD'nin uzun dönem notunun düşürülme ihtimali olduğunu açıkladı.

Açıklama sonrası İMKB, yurtdışındaki satışlara paralel olarak düşüşe geçti. Avrupa'da kayıplar yüzde 2'yi aşarken, yurtiçinde düşüş yüzde 3'e ulaştı. Geri çekilmede 66.283 seviyesine kadar gelen Bileşik Endeks, günü de 1842 puan ve yüzde 2.7 değer kayıpla 66.607 puandan tamamladı. Borsada gün sonunda 3 milyar 76 milyon liralık işlem hacmi gerçekleşti.

ABD'ye yapılan bu uyarı sonrası döviz piyasasında da volatilite yaşandı ve dolar değer kaybetti. Euro/Dolar 1.4250 sent seviyesine kadar inerken, Dolar/Yen 82.50 seviyesinde işlem gördü.

Yurtiçinde ise Dolat/TL 1.54'ün üzerinde alıcı buldu. Serbest piyasada bugün dolar 1.5410 liradan, euro ise 2.1970 liradan günü tamamladı. Interbank işlemlerde şu sıra Dolar/TL 1.5420, Euro/TL 2.1980 düzeyinde işlem görüyorlar.

Öte yandan güne gevşeme eğilimiyle başlayan 20 Şubat 2013 vadeli gösterge tahvil valörlü işlemlerde yükseldi. Günü yüzde 8.56 bileşikten kapatan gösterge faiz, yarın valörlü işlemlerde yüzde 8.69 seviyesine yükseldi.

Yatırımcının güvenli liman olarak gördüğü altında ise yükseliş trendi hız kesmiyor. Altının onsu bugün 1.498 dolarla yeni rekoruna ulaştı. Spot altın şu sıra 1.485 dolardan işlem görüyor. Kapalıçarşıda ise cumhuriyet altın 495 liradan, çeyrek altın da 122 liradan satıldı.



Bu haber 1,248 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,266 µs