En Sıcak Konular

Müslüman Kardeşler kimseyi desteklemeyecek

18 Nisan 2011 17:47 tsi
Mısır'daki Müslüman Kardeşler (İhvan) hareketinin iki numaralı ismi Genel Mürşit Yardımcısı Hayrat el Şatır, yıl sonunda yapılacak olan devlet başkanlığı seçiminde hiçbir adayı desteklemelerinin söz konusu olmadığını belirtti. Şatır, liderleri Genel Mürş

Hareketin ekonomik kaynaklarını kesmek amacıyla Müslüman Kardeşler'e üye işadamlarına yönelik başlatılan operasyonlar sırasında Hayrat, hareketin diğer önemli finansörlerinden Hasan Malik ile birlikte 2006 yılında tutuklanmıştı.

Devrimle birlikte Hayrat ve hareketin diğer önemli isimleri, Mübarek'in yerine ülke kontrolünü ele alan Askeri Yüksek Konsey kararıyla geçtiğimiz mart ayında serbest kalmıştı.

İhvan hareketinin Beni Süveyf kentindeki konferansında bir konuşma yapan Şatır, "Bizim için önemli olan hareketin halk nazarındaki kredisidir. Dolayısıyla devlet başkanlığı için hiçbir adayı desteklemeyeceğimiz gibi kuracağımız Özgürlük ve Kalkınma Partisi ile de parlamento seçimlerinde çoğunluğu ele geçirmek gibi bir hedefimiz yok." diye konuştu. Şatır amaçlarının ülkeyi yönetmek olmadığının da altını çizdi.

Devrimin yeni bir Rönesans hareketi için ülkede tarihi bir fırsat oluşturduğunu da öne süren Şatır, hareketin bu aşamada misyonunu yerine getirmek için illa da devlet başkanlığı koltuğuna oturmak gibi bir hedefinin olmadığını da vurguladı.

Şatır, bazı gazetelerin harekete saldırarak, ülkede bir korku oluşturmaya çalıştığını da iddia etti.

Ancak uzmanlar, hareketin her iki seçimde de izleyeceği tavrın hem parlamento aritmetiğinin ortaya çıkmasında ve hem de devlet başkanının seçiminde çok kritik olduğunu ifade ediyor. Daha önce hareketin görev süresi 15 Mayıs'ta sona erecek olan Arap Birliği Genel Sekreteri'ni destekleyeceği öne sürülmüş ancak bu iddia da hareket tarafından reddedilmişti.

Hareket daha önce parlamento seçimlerinde de çok yüksek bir yüzde elde etmek için çaba sarf etmeyeceklerini, sadece parlamentoda önemli bir oranda sandalyeye sahip olmak için çalışacaklarını duyurmuştu.

2005 yılındaki parlamento seçimlerinde de MK, bağımsız adaylarla girdiği seçimden 88 sandalye kazanmış, bu da iktidar partisi üzerinde derin bir etki meydana getirmişti. Bu durumu göz önünde bulunduran iktidardaki Ulusal Demokratik Parti, geçtiğimiz yıl yapılan seçimlerde, eşine ender rastlanan bir hileyle, parlamentodaki 514 sandalyenin yüzde 97'sini ele geçirmişti. Bu seçimlerdeki yolsuzluklar da halkın galeyana gelmesindeki sebepler arasında gösterilmişti.

(CİHAN)



Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,794 µs