En Sıcak Konular

'Türkiye'nin teklifi çözüm olabilir'

18 Nisan 2011 16:13 tsi
'Türkiye'nin teklifi çözüm olabilir' Türkiye’nin Filistinli tarafları bir araya getirmek için ortaya attığı öneriye, Hamas sözcüsünden de destek geldi.

Hamas sözcüsü Tahir el Nunu, dün Mısır gazetesi Ahram Online’a yaptığı açıklamada Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’ın gündeme getirdiği Hamas’ın İran’ın uzlaşmayı önlemek için uyguladığı baskıya teslim olduğu yönündeki suçlamalara yanıt verdi.

Nunu, Abbas’ı “Siyonistlerin ve Amerikalıların” baskısına teslim olmakla suçlarken, bölge genelini etkisi altına alan değişim dalgalarına dikkat çekti.

Nunu, Hamas’ın Filistinliler arasındaki çatışmaları sona erdirme konusundaki isteğinin de altını çizdi.

Hamas’ın El Fetih’le uzlaşması için üç koşulu olduğunu belirten Nunu, birincisi nerede olduğu çok önemli olmamakla birlikte Hamas-El Fetih arasında doğrudan görüşmeler yapılmasını, ikincisi diyalog sürecinin başlangıcı ve bitişi için bir takvim hazırlanmasını, üçüncüsü de müzakerelerde Filistin Kurtuluş Örgütü dahil bütün tarafların görüşlerinin, her türlü siyasi programın ve güvenlik uygulamasının değerlendirilmesini istediklerini söyledi.

Türkiye’nin Filistin’deki taraflara sunduğu ve hem El Fetih hem de Hamas’ın desteğini alan girişim kapsamında ilk olarak parlamenter seçimler yapılması öngörülüyor. Teklifi kamuoyuna açıklayan El Fetih’in lider kadrolarından Azam el Ahmed oldu.

Nunu, planın uzlaşıya giden yolda olası bir adım olduğunu ve ilerleyen safhada devreye sokulabileceğini belirterek “tanınmayan bir hükümet kurulmasına ve aynı döngünün yeniden başlamasına neden olacak bir sürece girilmemesi için” buna ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

HAMAS SURİYE'DEN ENDİŞELİ

Hamas’a yakın kaynaklar, Ahram Online’a yaptıkları açıklamalarda, Hamas’ın ekonomik ve siyasi konumunun garantiye alınmasını sağlayacak yatırımlar için Kahire’de bir kampanya başlattığını, özellikle de Mısır ve Tunus’takine benzer bir rejim değişikliği halinde Şam’daki konumunun zarar göreceğinden endişeli olduğunu belirtti.

Nunu, Kahire ziyaretinin resmi olmadığını hatırlatarak herhangi bir güvenlik yetkilisiyle ya da siyasi figürle görüşmediğinin altını çizdi. Hamas sözcüsü, eğer Kahire’yle diyalog sürerse bu görüşmeleri yapacak olanın Halid Meşal olduğunu ifade etti.

Ahram Online’a konuşan kaynaklar da El Fetih ve Hamas’ın müzakere masasına dönmeyi kabul etmesi durumunda, Meşal ve Abbas’ın Mısır Dışişleri Bakanı Nebil El Arabi’ye önümüzdeki günlerde yapacağı Gazze ziyaretinde eşlik edeceğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde de Filistinli delegeler Kahire’yi ziyaret ederek, olası bir diyalogda oynayacakları rolle ilgili görüşmeler yaptı.

Nunu, Hamas’ın Mısır’ın siyasi ağırlığına ve Mısır’ın yeni lider kadrosunun bölgede oynayacağı role güvendiğini belirterek, Kahire’nin Filistin davasındaki önemine vurgu yaptı.

Ahram Online'da yayımlanan "Turkish initiative may help resolve Palestinian divide" başlıklı röportajdan Hürriyet gazetesi tarafından derlenmiştir.



Bu haber 1,375 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,082 µs