En Sıcak Konular

Türkiye örnek oldu

18 Nisan 2011 13:23 tsi
Rusya ve Türkiye'nin bir aylık süreli ziyaretlerde vize muafiyet uygulamasına başlaması örnek oldu. Moskova, Washington'la da 90 güne kadar ziyaretlerde vizesiz uygulamaya geçilmesi için çalışmalara başladı.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev mayıs ayında Fransa'nın Deauville kentinde ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinde konuyu ele alacaklarını söyledi. Sibirya'nın İrkutsk kentinde açıklamada bulunan Medvedev, Obama'ya bir mektup gönderdiğini ve konuyu ciddi olarak ele alacaklarını kaydetti.

Rusya ve ABD arasında vize rejimin uygulanması ile ilgili ilk değerlendirmede ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın geçen ay gerçekleşen Moskova ziyaretinde Rusya Başbakanı Vladimir Putin'le görüşmesinde gündeme gelmişti. Putin Avrupa Birliği ülkelerinden önce Washington'la böyle bir sürecin başlamasını iki ülke arasında ilişkilerin gelişimi açısından "tarihi bir adım" olacağını vurgulamıştı.

Biden, Putin'in önerisini "çok güzel düşünce" olarak değerlendirirken, nisan ortasında da Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Michael McFaul Washington'da yaptığı değerlendirmede konuyu müzakere ettiklerini ve sonuca ulaşmayı umduklarını kaydetmişti. Putin'in ilk önerisi karşısında "şaka yaptığını" düşündüğünü ifade eden McFaul, yeni anlaşmanın tamamı ile vizelerin kaldırılması şeklinde olmadığının altını çizmişti. ABD ve Rusya arasında mevcut vize uygulaması iş adamları ve turistler açısından çok ve komplike bir süreç içeriyor.

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçyov da yaptığı değerlendirmede, "Bu düşünce bazılarına fantistik gelebilir. Ancak ben bunun iki taraf için de pragmatik ve kısa sürede de uygulamaya geçebileceğine inanıyorum. Tamamı ile kalkmasa da en azından bir kısım kolaylaştırmalar gündemde.." ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği ülkeleri ile de vize uygulamalarında kolaylık ya da tamamen kaldırılması için çalışan Moskova, Brüksel'den henüz bir cevap alabilmiş değil.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov ABD ile müzakere edilen vize muafiyet anlaşmasının 90 günlük süreyi kapsadığı bilgisini verdi. Riabkov, "Biz vizelerin kaldırılması yönünde bir anlaşmaya varmak istiyoruz... ABD ile bu 90 güne kadar ziyaretleri kapsayan bir uygulama olacak" dedi. Riabkov, çok giriş çıkışlı vize uygulamaları için de sürenin 3 yıla kadar çıkarılmasının masada olduğunu kaydetti.

Rusya ve Türkiye'nin 16 Nisan'dan itibaren uygulamaya başladığı bir aylık süreli ziyaretlerde vize muafiyeti anlaşması sembolik bir anlam taşıyor. Karşılıklı olarak iki ülke iş dünyası, turizm, kültür ve diğer alanlarda gelişime katkı sağlayacak uygulmadan en çok da vatandaşlar memnun. İş dünyası, vizesiz uygulamanın beş yıl sonrası için belirlenen 100 milyar dolarlık toplam ticaret hacmi hedefine büyük katkı sağlayacağını düşünüyor.

cihan



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,953 µs