En Sıcak Konular

Gazze'de yeni bir savaş mı?

18 Nisan 2011 11:23 tsi
Gazze'de yeni bir savaş mı?
İsrail tanklarının Gazze’nin Kuzey Sınırı’ndan içeri girdiği iddia edildi.

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nin kuzey sınırından içeri tanklar eşliğinde buldozerlerin girdiği bildirildi. The Palestine Telegraph’taki 18 Nisan 2011 tarihli Samar Mohaeissen imzalı habere göre, İsrail sınırdan 150 km içeri girdi.

Yerel kaynaklara dayandırılan habere göre, İsrail ordu birlikleri Beyt Hanun’un doğusundaki çiftçilere ateş açtı. Ayrıca İsrail’in Gazze’deki balıkçılara saldırdığı öne sürüldü. Saldırılarda ölen ya da yaralananlar hakkında bilgi verilmedi.

İsrail, 2009’da Gazze Şeridi’ne düzenlediği Dökme Kurşun Operasyonu’nda yüzde 90’ı sivil 2 bine yakın Filistinli hayatını kaybetmişti. İsrail saldırılarından 20 binden fazla ev yıkıldı. Camiler, sivil yerleşim birimleri, hastaneler hatta BM karargâhları da isabet aldı.

BM Komisyonu, 2009’daki Gazze Saldırıları’nda İsrail’in savaş suçları işlediğine dair bir rapor yayınladı. Raporda imzası bulunan Yargıç Goldstone, Washington Post’taki başyazıda, İsrail lobisin baskısına boyun eğmiş ve sözlerinden geri adım atmıştı. Ancak gözlemciler Goldstone’un bu hamlesinin raporun meşruiyeti konusunda herhangi bir etkisinin olmayacağını belirtiyor.

Yaklaşık bir ay süren saldırıların ardından ateşkes sağlanmıştı. İsrail’in geçen ay ateşkesi bozmasının ardından, son hava saldırılarında 20’nin üzerinde Filistinlinin hayatını kaybetti.

İsrail saldırılarına karşı Gazze’den atılan füzelerden biri okul otobüsüne isabet etti. Yaralanan çocuklardan Daniel Viflic’in bugün hayatını kaybettiği bildirildi. Bugün ayrıca Itamar’daki yasadışı İsrail yerleşimci ailesinin öldürüldüğü iddiasıyla 2 Filistinli çocuk gözaltına alındı. Çocukların aileleri, uluslararası gözlemci eşliğine yargılanma talep etti.

Dün, Selefi oldukları iddia edilen bir grubun kaçırdığı Uluslararası Dayanışma Örgütü’nden Vittorio Arrigoni de katledilmişti. Hamas iki kişinin tutuklandığını ve diğer sorumlularından arandığını bildirdi. Gazze Başbakanı İsmail Haniye, Arrigoni’nin ailesini arayarak taziyelerini bildirdi. İtalyan aktivistin annesinin de Mayıs’taki Gazze’ye Özgürlük Hareketi Filosu’na katılacağı belirtildi.

Son gelişmelerin ardından İsrail’in Gazze’ye yönelik ikinci Dökme Kurşun Operasyonu’ndan endişe ediliyor. Geçen haftaki İsrail Meclisi, Knesset’in toplantısında bu yönde istekler dile getirilmişti.  

Hamas’ın ele geçirmesinin ardından İsrail, uluslararası hukuka aykırı şekilde 360 km’lik Gazze Şeridi’ni dünyanın en büyük açık hava hapishanesine çevirdi. 2008’den beri süren abluka nedeniyle Gazze’de hayat, Refah sınırı altındaki tünellerden ve kısıtlı yardımlarla idame ettirilmeye çalışılıyor.

 



Bu haber 1,072 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,596 µs