En Sıcak Konular

Almanlarla aramızdaki sorun

18 Nisan 2011 11:20 tsi
Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kenan Mortan Türkiye’nin en iyi ithalat ve ihracat partnerinin Almanya olmasına rağmen ikili ilişkilerin iyi olmadığını söyledi.

Düsseldorf Başkonsolosluğu ve Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ATİAD) tarafından düzenlenen “50 Yıl Geçti, ya bundan sonra” adlı konferans katılan Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Kenan Mortan Türkiye’nin en iyi ithalat ve ihracat partnerinin Almanya olmasına rağmen ikili ilişkilerin iyi olmadığını söyledi. Prof. Dr. Mortan, çifte vergilendirme, belge eşdeğerliğinin sağlanmamış olması ve vize uygulamalarından dolayı ikili ilişkilerin sağlıklı yürümediğine dikkat çekti.

ATİAD konferans salonunda katılımcılarla “50 yıllık Göç“ isimli kitabının bulgularını paylaşan Prof. Dr. Kenan Mortan, 50 yıllık süreçte göç üzerine gerçekleştirilen çeşitli araştırmalarını, 160 kuruluş ve kişinin ortamlarını paylaşarak yaptığı gözlemlerini de aktardı. Prof. Dr. Mortan, Osmanlı’nın 1800’lü yıllarda Almanya’dan gelecek Almanlar için göç kanunu çıkardığını, teknik mesleğini ispat edenlerin 1815’te Türkiye’ye geldiğini, 1845’te yaklaşık 3 bin Almanın Türkiye topraklarında oturduğunu, 1957 yılında Almanya’nın Türkiye’den stajyer davetinde bulunduğunu hatırlattı. 1961 yapılan Türkiye ile Almanya arasında işgücü mübadele yani değiş tokuş anlaşması yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Mortan, “Bu anlaşmayla karşılıklı gelip gitmeler oldu. Tek taraflı değildi bunlar, 1968’li yıllara kadar Almanya’ya gelenler son derece eğitimli ve donanımlıydı. 1968’den sonra işgücü sınırlarının kaldırılmasıyla ilk gelenlerin yakınlarını getirmeye başlamasıyla olay farklı bir çehre kazanmaya başladı.” dedi.

Prof. Dr. Mortan, Thilo Sarrazin’in kitabıyla ilgili olarak ise "Alman Anayasasına aykırı bir şekilde ne dediğini bilmeden uluorta bir üslupla yazılmış bir kitap" değerlendirmesinde bulundu.

Konferans öncesi ATİAD Yönetim Kurulu Başkanı Recep Keskin faaliyetler hakkında bilgi verdi. Keskin, ülkede kalifiye işçi eksiğinin olduğunu, akademik kariyer yapmış birçok kişinin Almanya’yı terk ettiğini, bundan dolayı iyi eğitim alan göçmenlere önümüzdeki yıllarda daha da çok ihtiyaç olacağını söyledi. Eğitimin önemine değinen Düsseldorf Başkonsolosu Fırat Sunel ise her hafta Eğitim Ataşeliği’nde uzman bir öğretmenin katılımıyla velilere ve öğrencilere yönelik eğitim konusunda danışma hizmeti başlatacaklarını söyledi. Sunel, Düsseldorf’u Türk gününe kavuşturup bunu geleneksel hale getirmek için Düsseldorf Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle Stahlwerk‘te 23 Nisan çocuk festivali ve çocuk şarkı yarışması düzenleyeceklerini, bu etkinliğe herkesin gelip destek vermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

CİHAN

 



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,433 µs