En Sıcak Konular

İptal ettirdikleri yasa seçim vaatleri arasında

18 Nisan 2011 09:53 tsi
İptal ettirdikleri yasa seçim vaatleri arasında CHP, “talan yasası” olarak nitelendirdiği 2B’yi seçim vaatleri arasına koydu.

AK Parti’nin yasa çıkarma girişimlerinin hepsini Anayasa Mahkemesi’ne götüren CHP, yasayı iptal de ettirmişti.

CHP daha önce Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) iki kez götürdüğü ve iptal ettirdiği 2B yasasını bu kez seçim vaadi yaptı. AK Parti’nin göreve geldiği günden itibaren gündeminde yer alan ve yasa olarak Meclis’ten geçirdiği düzenlemeyi yağma ve talan olarak nitelendiren CHP, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen düzenlemenin ikinci kez Meclis’ten geçirilmesi üzerine iptali için AYM’ye başvurmuştu. AYM de düzenlemeyi iptal etti. Bunun üzerine AK Parti bu kez Anayasa değişikliği ile 2B’yi hayata geçirmek için girişimde bulundu. Ancak CHP’nin destek vermemesi üzerine 366 oyla düzenlemeyi TBMM’den çıkaramadı. AK Parti 2009 yılı başında ise bu kez 2B arazilerinin altyapı düzenlemesi için yeni bir yasal düzenleme yaptı. Ancak CHP yine benzer gerekçelerle düzenlemenin iptali için AYM’ye başvurdu. Bu başvuru da AYM gündeminde bekliyor.

Eleştiri bombardımanı

CHP’li isimlerin 2B konusunda yaptığı açıklamalarsa hala hafızalarda. CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, “2B konusu bir imar affıdır. Anayasa ve Anayasa Mahkemesinin kararları ortadayken, 2B arazilerinin satışı gündeme getirilerek orman arazisi işgalcilerinin oylarının seçimlere alet edilmesine artık son verilmelidir. AKP Hükümeti, varlık nedeni olan, yağma, talan ve peşkeş projeleri ile kendine yeni rant alanları yaratmakta ve ülkenin kaynaklarının yok olmasına neden olmaktadır” demişti.

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök de, düzenlemeyle yeni orman talanlarına kapı aralandığını savunmuş, Tunceli Milletvekili Kamer Genç ise, orman mülkiyetinin devredilemeyeceğini ve özel kişilere satılamayacağını söylemişti.

Baykal da karşı çıkmıştı

Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz de , “31/12/1981 tarihini aşmayı özendiren bir tekliftir bu. Bakın ne diyor: ‘Fiili kullanım durumları dikkate alınmak...’ Neye göre dikkate almak? Adamın elinde belge olacak, kullanım belgesini... Oranın vergisini vermişse, ecrimisil vermişse, ecrimisil... Bunları aramadan diyorsunuz ki: ‘Fiili kullanım durumları dikkate alınmak...’ Yarın, işgal eden insanı da mı hak sahibi sayacaksınız?” diyerek yasayı eleştirmişti. CHP’nin Kılıçdaroğlu’ndan önceki genel başkanı Deniz Baykal da, “2B’den hiç para kazanmayı düşünmesinler. Ormanlar, arsa spekülatörleri ve arsa mafyasının kontrolüne geçecek. Bu yasa, orman köylüsünün köyünü terk etmesine neden olacak. 2B arazileri çok kıymetli. Bu topraklarda sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da gözü var” sözleriyle yasayı eleştirmişti.

Umarız AYM’ye gitmezler

Konuyla ilgili Star’a konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, 2B’nin AK Parti’nin projesi olduğuna dikkat çekerek, “CHP’nin karşı olduğu ve daha önce iptal ettirdiği projedir. Bizim göreve geldiğimiz günden beri yasal düzenleme girişimlerimize hep CHP karşı çıkmış, bunu talan ve yağma yasası olarak nitelendirmiştir. Bu düzenlemeyi sanki ilk defa kendileri bulmuş gibi gündeme getirmeleri ve yaptıklarını unutup çekinmeden yeni bir şey gibi takdim etmeleri yanlıştır. Şimdi ise oy kaygısı geçmişte yapılanları unutup sahip çıkıyorlar. Zaten bu düzenlemeyi çıkaracağız. Umarız CHP bu vaadini unutmaz, seçimden sonra yapacağımız düzenlemeye destek verir ve AYM’ye gitmez” dedi.

star



Bu haber 1,007 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,007 µs