En Sıcak Konular

Esad, OHAL'in kaldırılma çalışmaları için süre verdi

16 Nisan 2011 21:35 tsi
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, yeni kabineye hitap ettiği konuşmasında, OHAL yasasının kaldırılmasına ilişkin çalışmaların en geç gelecek hafta içinde tamamlanacağını söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, bugün yemin ederek görevine başlayan yeni kabineye hitaben bir konuşma yaptı. Esad, Suriye'nin hassas bir dönemden geçtiğini belirterek, devletin ve vatandaşların farklı yönlere bakmasının çok tehlikeli olduğunu söyledi.

Suriye Devlet Televizyonunda yayımlanan konuşmasında Esad, ''Suriye, bugünlerde oldukça hassas bir dönemden geçiyor. Bu sürecin üç temel bileşeninin komplolar, reform ihtiyaçları ve halkın talepleri olduğunu Halk Meclisinde yaptığım konuşmada söyledim'' dedi.

''Suriye'nin bağımsız bir şekilde politikasını belirleyerek kendi kararlarını almasının düşmanlarının hoşuna gitmediğini'' anlatan Esad, ''Suriye'nin bu bağımsız tavrı devam ettikçe komplolar olacaktır'' diye konuştu.

Konuşmasında ülkede reform ihtiyacına vurgu yapan Esad, ''Şüphesiz, reformlar çok önemlidir, birçok reformun sonuçları ancak bir süre geçtikten sonra ortaya çıkacaktır. Ancak bizlerin, 'Reformların sonuçlarını bekliyoruz' dememiz mümkün değildir. Devletin sahip olduğu imkanlar çerçevesinde vatandaşların ihtiyaç ve taleplerine cevap vermesi gerekiyor"ifadelerini kullandı.

-''DEVLET VE VATANDAŞ ARASINDA ŞEFFAF, GÜVENE DAYALI İLİŞKİ KURULMALI''-

Beşşar Esad, devlet ve vatandaş arasında şeffaf, güvene dayalı bir ilişkinin tesis edilmesi gerektiğini vurgulayarak, geçtiğimiz haftalarda çeşitli kentleri temsil eden çok sayıda heyetle biraraya geldiğini ve ''heyetlerle yaptığı görüşmelerde devlet ve halk arasındaki ilişkide boşluklar olduğunu tespit ettiğini'' söyledi.

Suriye halkının yeni kabineden beklentileri olduğuna dikkat çeken Esad, ''Hiçbir hükümet, halkın desteği olmadan başarılı olamaz'' dedi.

Devletin bütün kurumları ile halkla iletişim kanallarını daha aktif hale getirmesi gerektiğini belirten Esad, bunun da şeffaflık ve güven ile sağlanabileceğini kaydetti.

Devlet kurumları ile halkın vizyonunun paralel olması gerektiğine dikkat çeken Esad, ''devletin ve vatandaşların farklı yönlere bakmasınının çok tehlikeli olduğunu, bu durumun halkta umutsuzluk ve öfke doğurabileceğini'' söyledi.

''Herkesin mutlaka dikkate alınması gereken bir önerisi, şikayeti ya da düşüncesi vardır'' diyen Esad, ülkedeki meslek örgütleri, sendikalar ve halk temsilcileri gibi çevrelerle koordinasyonun verimli bir şekilde kurulması gerektiğini vurguladı.

Esad, vatandaşlara sıkıntı yaratan devlet dairelerinde işlerin gecikmesi, rüşvet talebi, vatandaşın ihmali gibi her türlü durumun ortadan kaldırılması gerektiğinin altını çizdi.

Esad, OHAL yasasının kaldırılmasına ilişkin çalışmanın en geç gelecek hafta içinde tamamlanacağını belirterek,''OHAL'in kaldırılmasına ilişkin çalışma yürüten komisyonun çalışmasını birkaç gün önce tamamladığı ve komisyon tarafından hazırlanan kanun taslağının kısa süre içinde hükümete sevk edileceğini'' kaydetti.

Esad, ''OHAL'in kaldırılmasının ülke güvenliğinde aksaklık yaratacağını savunan insanların aksine, yasanın kaldırılması ülke güvenliğini sağlamlaştıracaktır'' dedi.

Kimliği olmayan Kürtlere vatandaşlık verilmesine ilişkin kararın iki hafta önce yayıMlandığını hatırlatan Esad, hükümetin, uygulamanın takibini yapması gerektiğini söyledi.

-''GÜVENLİK GÜÇLERİ HAZIRLIKLI DEĞİL''-

Esad anayasada, gösteri yapılmasına izin veren bir kanunun olduğuna ancak gösterilere ilişkin tanımlamanın yapılmadığına dikkati çekerek, ''Güvenlik güçlerinin bu tip durumlara hazırlıklı olmaması nedeniyle uygulamada şimdilik sorunlar yaşanıyor. Güvenlik güçlerinin bu gibi durumlar(toplumsal olaylar) için eğitilmeleri, reformlara entegre edilmeleri gerekiyor'' dedi.

Bu çerçevede güvenlik güçlerinin personel, techizat ve donanım bakımından reforme edilmesi gerektiğini anlatan Esad, güvenlik güçlerinin görevlerinin arasında göstericileri, vatandaşları, devlet ve özel kurumları korumanın da olduğunu söyledi.

Esad, siyasi partiler yasasının değiştirilmesine ilişkin de ulusal birliği pekiştirecek ve toplumsal çözülmeye neden olmayacak bir model oluşturulması için çalışıldığını ifade etti.

Esad, topluma en uygun siyasi partiler yasasına, halkın her kesimini kapsayan bir diyalogla karar verileceğini kaydetti.

-''REFORM SADECE YASALARLA OLMAZ''-

Esad, basın ve yerel yönetimler yasalarına ilişkin çalışmaların da devam ettiğini hatırlatarak, reformun sadece yasalarla sağlanamayacağını, uygulamayı yapacak kurumların faaliyetlerinin çok önemli olduğunu söyledi.

Yeni kabine üyelerinden, bakanlıklarının sorumluluğuna düşen çalışmalara ilişkin takvim belirlemelerini isteyen Esad, reformların hayata geçirilmesinin ardından Suriye'nin bölgesinde daha güçlü bir konuma geleceğini kaydetti.



Bu haber 822 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,902 µs