En Sıcak Konular

Avustralya ve Yeni Zelanda’da deprem

16 Nisan 2011 19:42 tsi
Avustralya’nın Queensland eyaletinin kuzeyinde 5.4 büyüklüğünde bir deprem oldu.

Avustralya’nın Queensland eyaletinin kuzeyinde 5.4 büyüklüğünde bir deprem oldu. Depremin hemen birkaç dakika sonrasında bu defa Queensland açıklarındaki Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrinde 5.3 şiddetinde bir artçı sarsıntı gerçekleşti.

Deprem sırasında Christchurch şehrin daha çok güney bölgelerinde 20 bin ev ve iş yerinde elektrikler kesildi. Yerel saatle akşam 9.30’da elektrikler yeniden bağlandı. Ayrıca bazı trafik ışıkları da devre dışı kaldı. Deprem sebebiyle şehrin Summer ve Redcliffs semtlerinde de kayaların düşmesine neden olan heyelanlar yaşandı.

Avustralya jeoloji kurumundan yapılan açıklamaya göre, Queensland eyaletinde yerel saatle 15.30’da Townsville şehrine 180 kilometre uzaklıkta 5.4’lük bir deprem gerçekleşti. Deprem Whitsundays adası ve eyaletin başkenti Brisbane’da da hissedildi. Avustralyalı deprem uzmanlarının yapmış olduğu açıklamaya göre, yüzeye yakın bir noktada gerçekleşmiş olması sebebiyle zarar verme potansiyeli yüksek bir deprem.

Queensland eyaleti Townsville şehri Belediye Başkanı Natalie Marr, şu ana kadar bir hasar bildirimi yapılmamış olmakla beraber sarsıntının etkisinin bütün evlerde hissedildiğini belirtti.

YENİ ZELANDA ARTÇI SARSINTI

Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrinde de yerel saatle 15.49’da meydana gelen deprem ise Diamond Harbour bölgesinin 10 kilometre kuzeydoğusunda ve yerin 11 kilometre altında gerçekleşti. Christhchurch geçtiğimiz 22 Şubat 2011 tarihinde 6.3 şiddetinde bir deprem yaşamış ve 181 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanmıştı. Ayrıca şehrin tarihi binaları dahil olmak üzere binalarda ciddi hasarlara neden olmuştu.

Şubat ayında Yeni Zelanda’da oluşan depremin ardından Mart ayında Japonya açıklarında meydana gelen deprem ve sonrasında 10 metreyi bulan dalgalar ülkeyi bir felaket alanına çevirmişti. Deprem sonrası hasar gören nükleer tesis ise hala kontrol altına alınabilmiş değil.

En son olarak Avustralya’nın Queensland ve Yeni Zelanda’nın Christchurch şehirlerini sallayan depremler Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda arasında oluşan bir deprem üçgenini işaret ediyor. Yeni Zelanda bundan önce 4 Eylül 2010 tarihinde de 7.1 şiddetinde bir depremle sarsılmıştı.



Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    18,918 µs