En Sıcak Konular

Azerbaycan göstericilere geçit vermiyor

15 Nisan 2011 19:56 tsi
Bakü yönetimi son günlerde artan gösterileri bastırmak için göstericileri ve blog yazarlarını tutukluyor.

Azerbaycan savcılığı Fransa'da ikamet eden blogcu Elnur Mecidli hakkında uluslararası arama emri çıkarttı. Elnur Mecidli ülke gençlerini iktidar aleyhinde ayaklandırmakla suçlanıyor. Muhalif basına açıklama yapan Mecidli Türkiye'de eğitim aldıktan sonra Fransa'ya yerleştiğini ve son yedi yıl içerisinde burada ikamet ettiğini belirtti. 2004 yılında ise blogaz.org sitesinde yazılar yazmaya başladı. Şu anda da çeşitli internet sitelerinde yazılar yayınlıyor. Mecidli Azerbaycan'daki mevcut rejimin kendisini hedef olarak göstermesine dair görüşlerini de paylaştı: "Şu anda hukuku ayaklar altında çiğnenen Azerilerin haklarının geri verilmesi için çaba sarfetmekteyim. 11 Mart'ta gençlerin gösterisinden sonra muhaliflerin de gösterilere başlaması önemli bir gelişme." Mecidli'ye göre iktidarın endişelenmesinin nedeni gençlerin yeni metot kullanması. Bu yönteme göre iktidar karşıtı gençler küçük gruplar olarak hareket ediyor ve yakalanmalarını zorlaştırıyor. Azerbaycan'da ikamet eden ailesine uygulanan baskılara rağmen geri adım atmayacağını beyan eden genç faaliyetine kararlılıklar devam edeceğinin altını çizdi.

MUHALİFLERİN TALEBİ GERİ ÇEVRİLDİ

Bakü şehir valiliği İctimai Palata'nın (alternatif meclis) gösteri talebini değerlendirdi. Muhalifler 17 Nisan tarihinde "Nerimanov" metro istasyonu önündeki parkta gösteri yapmak için izin istemişti. Musavat Partisi Başkan Yardımcısı Tofik Yakublu'nun sözlerine göre valilik onların talebini geri çevirerek gösterilerini Bakü dışındaki Bibiheybet bölgesinde yapmayı teklif etti. Valiliğin kararından sonra Klasik Halk Cephesi Partisi'nin karargahında bir araya gelen İctimai Palata gösteri birimi Bakü'nin merkezindeki "Sahil" parkında eylem düzenleneceğini açıkladı. Ülkenin çeşitli bölgelerindeki muhaliflerin de Bakü gösterisine destek vermesi bekleniyor.

ABD MUHALİFLERİ SAVUNUYOR

İddiaya göre ABD'nin "Freedom House" teşkilatı Azerbaycan'ın da içerisinde bulunduğu dört ülke için özel bir sanal yöntem hazırladı. Yeni yöntemin kullanılması ile muhaliflerin sanal ortamdaki konuşmaları deşifre edilemeyecek. Bu yöntemin Azerbaycan, Birma, Çin ve İran'da kullanılabileceği açıklandı. Azerbaycan iktidarının internet kullanımını yasaklaması durumunda da onların uluslararası çıkışları engellenemeyecek.

Ülkede yaşanan gelişmeler sonrasında devlet memurlarının görevine son verilmeye devam etti. En son Milli Güvenlik Bakanının birinci yardımcısı General Ali Nağıyev'in görevine son verildiği duyruldu. Nağıyev bu göreve Eldar Mahmudov'un bakan koltuğuna getirilmesinden sonra 2004 yılında tayin edilmişti. Nağıyev'in isminin yasa dışı faaliyetler içerisinde geçtiği ve bu konuda Devlet Başkanı İlham Aliyev'e de bilgi verildiği vurgulandı. Bundan sonra ise devlet başkanının talimatı ile görevine son verildi. Nağıyev'in ülkenin çeşitli kurumlarında çok sayıda yandaşlarının bulunduğu ve onların da sırayla görevden alınabileceği tahmin ediliyor.

dunyabulteni



Bu haber 760 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,294 µs