En Sıcak Konular

'Muhteşem Proje' yarın açıklanıyor

15 Nisan 2011 14:32 tsi
Başbakan Erdoğan 'Çılgın' projesini yani Yüzyılın Projesi'ni yarın açıklıyor. Projenin ne olacağına dair ise daha önce iki iddia ortaya atıldı.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 'çılgın proje'siyle ilgili ortaya çeşitli senaryolar atıldı.
Öne çıkan iki proje ise uzmanlar tarafından 'çılgınca' bulundu.
Başbakan Erdoğan yarın öğlen saatlerinde kendisinin de 'Yüzyılın Projesi' olarak tanımladığı çalışmayı açıklayacak. Peki ama ne bu proje?

Şimdiye kadar ortaya iki iddia atıldı. Karadeniz'den Akdeniz'e bir deniz yolu. Ya da İstanbul'un kuzeyine yeni bir kent.

'NEW İSTANBUL'

İddialara göre, İstanbul projesi, kent merkezini Karadeniz kıyısına taşımayı hedefleyen “New İstanbul” (Yeni İstanbul) isimli bir proje.

Michigan Üniversitesi Kent Planlama Yüksek Lisans Programı tarafından hazırlanan “New İstanbul” projesinin izinden giderek ulaşılan isim ise oldukça dikkat çekici. Dünyanın önde gelen fütürist mimarlarından ve üniversitenin Yüksek Lisans Programı ile Proje Tasarım Ekibi’nin başında bulunan Amerikalı ünlü mimar Roy Strickland-Tyson Stevens ikilisi.
Projeye göre, sahile paralel olarak tasarlanan üç tane hilal şeklinde Atatürk Parkı meydana getirilecek. Böylece İstanbul’un, Manhattan’ın Central Park’ı, Londra’nın Green Park’ı gibi şehirle özdeşleşen parkı olacak. İçinde yer altı şehri, göl bölgesi, yamaç otelleri gibi ekstrem projeleri barındıran proje, enerjiyi deniz, rüzgâr ve güneşten sağlayarak, sürdürülebilirlik tasarımı da öngörüyor. Yeraltında inşa edilecek ulaşım sistemleri, ticaret merkezleri, sergi salonları, telekomünikasyon merkezleri, acil durum sağlık üniteleri bulunuyor. Projenin batı bölgesinde tepeler, göl ve göletler de bulunuyor.
ANADOLU'NUN ALTINDAN DENİZ YOLU

Diğer "Çılgın Proje" iddiası göre ise Anadolunun ortasından deniz geçirecek Karadeniz-Akdeniz Deniz Yolu Tüneli.

Projenin, Samsun’dan Yumurtalık’a kadar 500 kilometre uzunluğunda bir denizyolu tüneli olduğu öne sürüldü.

Karadeniz-Akdeniz Denizyolu Tüneli’nin yaklaşık 1 yıldır çok gizli yürütülen proje çalışmaları için Ankara’da 33 mühendisten oluşan bir mühendisler grubu oluşturulduğu öne sürüldü.

Karadeniz’i Anadolu’nun tam ortasından ve 1000 metre derinlikten geçecek tünelle Akdeniz’e doğrudan bağlayacak tünel, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı için bir prestij projesi olarak öngörüldüğü belirtiliyor.

İddialara göre projenin ayrıntıları şöyle:

Samsun’un 15 km. doğusundan başlayacak Karadeniz-Akdeniz Denizyolu Tüneli, Anadolu’yu tam ortasından ve kuzey-güney ekseninde keserek, Kayseri’nin yaklaşık 50 km. doğusundan geçtikten sonra, Adana’nın Yumurtalık ilçesinde Akdeniz’e kavuşacak.

Uzunluğu 500 km. olacak tünel, orta büyüklükte 2 geminin karşılıklı geçişine imkân tanıyacak şekilde, 80 metre olarak planlandı.

Tünelin su yüzeyinden derinliği 22 metre, su yüzeyinden yüksekliği ise 18 metre olacak.




Bu haber 789 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,978 µs