En Sıcak Konular

Japonya nükleer krizi yönetemiyor

15 Nisan 2011 09:20 tsi
Japonya nükleer krizi yönetemiyor
Çernobil'den sonra dünyanın en büyük nükleer felaketinin yaşandığı Japonya'da, Fukushima nükleer enerji santralinden yayılan yüksek radyasyonun sebebi belirlendi.

Radyasyonun sebebi, uranyum ve plutonyum'dan daha çok zararlı olduğu belirtilen "MOX". Yani "karma oksit yakıt." Öte yandan reaktörlerden birinde yakıt çubuğunun koruma havuzu dışına çıktığı belirtildi.

Japonya'da nükleer felaketin yaşandığı Fukushima nükleer enerji santralinin işletmecisi TEPCO, reaktörlerden birinde nükleer yakıt çubuğunun koruma havuzunun dışına çıktığını bildirdi.
Tüm çalışmalara rağmen radyasyonun düşmemesi üzerine başlatılan çalışma üzerine ortaya çıkan durum için su ile soğutmalar devam ediyor. Öte yandan Fukushima'nın 4 numaralı reaktöründe suğutma için kullanılan suyun ısısı aniden yükseldi. Bu da yakıt çubuğunun zarar görmüş olma olasılığını yükseltiyor.

Son gelişmelerden sonra TEPCO'ya karşı tepkiler artıyor. Olayla ilgili yayınlanan son raporda alışılmadık bir çeşit yakıtın kullanıldığını gözler önüne sererken, radyasyon oranının yüksek olması bu yakıttan kaynaklandığı düşünülüyor.

Uranyum ve plutonyum'dan çok daha zararlı olduğu belirtilen "Karma Oksit Yakıt" (MOX), kullanıldığı belirtilen raporda, TEPCO'nun bu yakıtın kullanma iznini alabilmek için uzun yıllarca çabaladığı kaydedildi.

"MOX"un santrale ilk 1999'da Belçika'dan gönderildiği bildirilen rapor, daha sonra bu sevkiyatın devam ettiğini ortaya konuluyor. MOX'un 3 numaralı reaktörde kullanıldığı belirtilirken, Ağustos ayından sorun yaşanmasına ve acil durum ilan edilmesine sebep olduğu belirtiliyor.

Konusunda uzman bilim insanları da, rapor hakkında yaptıkları yorumlarda 3 numaralı reaktördeki yüksek radyasyonun sebebinin MOX kullanımı olduğunu belirtiyor.

FUKUSHİMA ÇEVRESİNDE CESET ARANIYOR
Öte yandan Japonya polisi, Fukushima nükleer enerji santralinin çevresinde ceset aramaya başladı. Beyaz koruyucu giysiler giyen yüzlerce polis, deprem ve tsunaminin yaşandığı 11 Mart'tan bu yana ilk kez, radyasyon yayan Fukushima çevresindeki cesetleri aramaya başladı.

Sabah başlayan arama çalışmalarının gün batımına kadar devam edeceğini belirten polis yetkilileri, bölgede bin civarında kayıp olduğu tahmin ediyor.

Polis sözcüsü, "Bölgede kaç kişinin kayıp olduğunu tahmin etmek zor. Mümkün olduğu kadar çabuk gidip, onları bulmamız gerekiyor" dedi.

Japonya'nın kuzeydoğusundaki büyük depremin ardından yapılan çalışmalarda şimdiye kadar 13 bin 400 kişinin cesedi bulunurken, 14 binden fazla kişinin ise kayıp olduğu belirtildi.

Japonya polisi 11 Mart'taki deprem ve tsunamide hasar gören Fukuşima nükleer santralinin etrafındaki 10 kilometrelik alanda ceset aramaya başladı.

 



Bu haber 977 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,465 µs