En Sıcak Konular

Libya'da yeni gelişme

14 Nisan 2011 17:26 tsi
İşte dakika dakika Libya'da meydana gelen gelişmeler...

 

İŞTE ERDOĞAN'IN LİBYA PLANITRABLUS'TA PATLAMA SESLERİ

Libya'nın başkenti Trablus'ta dört patlama sesi, ardından da uçak savar ateşi sesleri duyulduğu haber verildi. İngiliz Reuters ajansı, kentin güneydoğu kesiminden dumanların yükseldiğini duyurdu.

REUTERS: "TRABLUS'TA LİBYA HÜKÜMET GÜÇLERİ UÇAKSAVAR ATEŞİ AÇTI"

İngiliz Reuters ajansı, Libya hükümet güçlerinin, başkent Trablus'un merkezinde NATO savaş uçaklarına uçaksavar silahlarla ateş açtığını duyurdu. Muhabir, NATO savaş uçaklarının Trablus üzerindeki akınlarını artırdığı görülürken, uçaksavar ateşi sesleri duyduğunu kaydetti.

Haberde, sabah saatleri boyunca ve öğleden sonra Trablus üzerinde uçuş sesleri duyulduğu belirtilirken, bugün Trablus'a hava saldırısı düzenlendiği yolunda şimdiye kadar bir haber verilmedi.

BM GENEL SEKRETERİ BAN: "LİBYA'DAKİ ÇATIŞMALAR BİR AN ÖNCE DURDURULMALI VE ÜLKEYE İNSANİ YARDIMIN GİRMESİNE İZİN VERİLMELİ"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Libya'daki çatışmaların bir an önce durdurulması ve ülkeye insani yardımın girmesine izin verilmesi gerektiğini söyledi. Mısır'ın başkenti Kahire'de, BM Genel Sekreteri Ban'ın başkanlığında, Libya'daki krizin aşılması için düzenlenen toplantının ardında yapılan basın toplantısında, Ban, "Libya'da taraflar arasındaki çatışmalar bir an önce durdurulmalı ve insani yardımın yönetim tarafından ülkeye girmesine izin verilmeli" dedi. Libya'daki krizin barışçıl yollardan çözülmesinden yana olduklarını ifade eden Ban, "Libya'da demokratik bir sistem kurulmalıdır" diye konuştu. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ise "BM'nin aldığı kararları destekliyoruz"diyerek, toplantı çerçevesinde Türkiye ve Afrika Birliğinin barış girişimlerini ele aldıklarını kaydetti. Toplantı süresince Kahire'de yaşayan Libyalılar toplantının yapıldığı binanın önünde protesto gösterilerinde bulundu. Protestolarda üç kişinin yaralandığı belirtildi.

İSPANYA, LİBYA'YA YÖNELİK ASKERİ MİSYONA KATILIM SÜRESİNİ 2 AY DAHA UZATACAK

İspanya Savunma Bakanı Carme Chacon, İspanya'nın, Libya hava sahasındaki uçuşa yasak bölgenin kontrolü ve bu ülkeye silah ambargosu için oluşturulan uluslararası misyona katılımının 2 ay daha uzatılacağını açıkladı. Chacon, İspanyol meclisinin onay verdiği, uluslararası misyona bir aylık katılım süresinin dolmak üzere olduğunu, bu yüzden 2 aylık uzatma olacağını söyledi.

Savunma Bakanı Chacon, cuma günü yapılacak Bakanlar Kurulu'nda, katılım süresinin 22 Haziran gününe kadar uzatılması kararının çıkacağını ve salı günü Meclis Savunma Komisyonu'na bununla ilgili bilgi vereceğini ifade etti. Savunma Bakanı ayrıca, Birleşmiş Milletler'in (BM) bilgilerine göre 3,6 milyon Libyalının insani yardıma muhtaç olduğunu dile getirerek, BM'nin talep etmesi halinde İspanya olarak her türlü insani yardıma hazır olduklarını vurguladı. İspanya, Libya'daki uluslararası askeri misyona 4 adet F-18 tipi uçak, Boeing 301 Cessna tipi nakliyat uçağı, bir gözetleme uçağı, bir firkateyn ve bir denizaltı ile destek veriyor.

EL CEZİRE: "MİSRATALILAR SOKAKLARA DÖKÜLDÜ"

Libya'nın üçüncü büyük kenti Misrata'da kent sakinleri, Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin devam eden havan topu ve keskin nişancı saldırılarını protesto etmek için sokaklara döküldü. El Cezire televizyonunun haberine göre yüzlerce Misratalı, hükümet güçlerinin roket saldırısı düzenlediği yerleşim bölgesi Kasr Ahmed'deki bir caminin yakınında toplandı. Kalabalık muhaliflerin bayraklarını sallayarak, "Şehitlerimizin kanları yerde kalmayacak" şeklinde sloganlar attı. Muhalifler, Kaddafi güçlerinin saldırısında 23 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

LİBYA DIŞİŞLERİ BAKANI UBEYDİ, RUM YÖNETİMİ DIŞİŞLERİ BAKANI KİPRİANU'YLA GÖRÜŞTÜ

Kıbrıs Rum kesiminde bulunan Libya Dışişleri Bakanı Abdülati Ubeydi, Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu ile görüştü. Rum radyosunun haberine göre, Rum Dışişleri Bakanı Kiprianu, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Libya Dışişleri Bakanı Ubeydi'ye, "ülkede tüm taraflarca derhal ateşkes sağlanması ve sivil halkın korunması gerektiğini" ifade etti.

BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarının tamamen uygulanmasının önemine işaret eden Kiprianu, "uluslararası toplumun, diyalog içerisinde, konuya, Libya halkının arzularını ve beklentilerini memnun edecek çözüm bulunması amacıyla çalışmalarını sürdürmesi gerektiğini" belirtti. Libya'nın toprak bütünlüğü ve birliğinin garanti altına alınmasının önemli olduğunu söyleyen Kiprianu, "AB üyesi ve bölge ülkesi olarak Güney Kıbrıs'ın, Libya için iyi niyet misyonu sunmaya devam edeceğini" ifade etti.

Kiprianu ayrıca, görüşmeye ilişkin olarak önceden AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile AB'daki mevkidaşlarını bilgilendirdiğini ifade etti.

LİBYALI MUHALİFLER: "MİSRATA'DAKİ ROKET SALDIRISINDA ÖLENLERİN SAYISI 23'E YÜKSELDİ"

Libya'daki muhalifler, hükümet güçlerinin Misrata'ya yönelik roket saldırısında ölenlerin sayısının 23'e yükseldiğini bildirdi. Muhaliflerin sözcülerinden Cemal Salim, Misrata limanı yakınındaki yerleşim bölgesine düzenlenen saldırıda ölenlerden 3'ünün Mısırlı olduğunu söyledi. Sözcü, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere ölenlerin tamamının sivil olduğunu kaydetti. Salim, Rus yapımı Grad roketleriyle yapılan saldırıda en az 80 kişinin yaralandığını da ifade etti.

KIZILHAÇ'IN İKİNCİ YARDIM GEMİSİ MİSRATA'YA ULAŞTI

Kızılhaç'ın ikinci yardım gemisi Libya'nın Misrata kentine ulaştı. Kızılhaç'tan yapılan açıklamada, geminin dün Libya Lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin kuşatması altındaki Misrata limanına ulaştığı, 80 ton tıbbi yardım malzemesinin Libya Kızılayına teslim edildiği belirtildi.

Libya Kızılayı yardımın dağıtılmasından sorumlu olacak. Kızılhaç'ın 102 ton yardım taşıyan ilk gemisi bu ay başında Misrata'ya ulaşmıştı.

LİBYALI MUHALİFLERDEN MİSRATA'DA KATLİAM OLABİLECEĞİ UYARISI

Libyalı muhalifler, NATO'nun Misrata kentine yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırmaması halinde, Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin Misrata kentinde katliam yapabileceği uyarısında bulundu. Muhaliflerin adının Abdülselam olduğunu söyleyen sözcüsü, NATO'nun güçlü biçimde müdahale etmemesi durumunda, Misrata'da yakında bir katliam meydana geleceğini söyledi. Abdülselam, Kaddafi yandaşlarının halen Misrata'daki en işlek caddesi Trablus caddesini topçu ateşine tuttuğunu da ifade etti.

ALMANYA VE FRANSA, LİBYA KONUSUNDA FARKLI YÖNTEMLER İZLEMEK İSTİYOR

Almanya ve Fransa, Libya konusunda farklı yöntemler izlemek istiyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ve Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, bugün Berlin'de düzenlenecek NATO dışişleri bakanları gayrıresmi toplantısı öncesinde bir araya geldi.

Westerwelle ve Juppe, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Libya'da özgürlük ve demokrasinin sağlanmasını istediklerini, ancak buna ulaşılmasında farklı yöntemleri savunduklarını söyledi.

Libya'da bir çözümün askeri değil, siyasi alanda olabileceğini ifade eden bakanlar, bu ülkede ne olabileceğine, ancak Libya halkının karar verebileceğini, kendilerininse sadece süreci destekleyebileceğini kaydetti.

Muammer Kaddafi'nin görevinden ayrılması ve ateşkese uyması gerektiğini de dile getiren Westerwelle ve Juppe ayrıca, Mısır ve Tunus'ta insanların özgürlüklerini ve demokrasiyi yaşayabilmesi, Avrupa'ya yönelik bir mülteci akınının önlenmesi için AB'nin bu ülkelerdeki ekonomik kalkınmayı teşvik etmesi gereğine vurgu yaptı.

"HÜKÜMET MİSRATA'YA SALDIRI DÜZENLİYOR": "SALDIRIDA 8 KİŞİ ÖLDÜ"

Libya'da muhalifler hükümet güçlerinin Misrata'ya roket saldırısı düzenlediğini, 8 kişinin öldüğünü bildirdi.

Muhaliflerin sözcüsü Abdülbesat Ebu Mzireyk, hükümet güçlerinin Misrata limanı yakınındaki yerleşim bölgesi Kasr Ahmed'e onlarca roket attığını söyledi.

Sözcü, bölgeye en az 80 roket atıldığını, saldırılarda 20 kişinin de yaralandığını ifade etti.

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçler Misrata'da günlerdir saldırılar düzenliyor. Kaddafi güçlerinin, kentteki yerleşim yerlerine havan topu attığı, kentin elektriğini kestiği, ayrıca keskin nişancıların tıbbi yardım arayan sivillere ateş açtığı belirtiliyor.

LİBYA'DAKİ REJİMDEN ŞOK SUÇLAMA

Libya'daki rejim, Katar'ı Bingazi'deki muhaliflere Fransız yapımı Milan tipi tanksavar temin etmekle suçladı.

Libya Dışişleri Bakan yardımcısı Halid Kaaim, basın toplantısındaki açıklamasında, ayrıca Şii Hizbullah'ı da ülkenin batısındaki Misrata'daki muhaliflerle birlikte çarpışmakla suçladı.

20 kadar Katarlı uzmanın muhalifleri eğitmek için Bingazi'de bulunduğunu da belirten Bakan yardımcısı, Libyalı yetkililerin yakında Katar'ın temin ettiği füze ve silahlarla ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşacağını da kaydetti.

Katar ve Fransa, Libya'ya yönelik askeri müdahaleyi yürüten uluslararası koalisyonda yer alıyor.

FRANSA'NIN, LİBYA MUHALEFETİNE SİLAH YARDIMI YAPMAYI DÜŞÜNMEDİĞİ, ANCAK DİĞER ÜLKELERİN BUNU YAPMASINA DA KARŞI OLMADIĞI BELİRTİLDİ

Fransa'nın, Libya'da Muammer Kaddafi muhaliflerine silah yardımı yapmayı düşünmediği, ancak diğer ülkelerin bunu yapmasına da karşı çıkmayacağı bildirildi.

Reuters'ın haberine göre, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron arasında bugün Paris'te yapılan görüşmeye katılan, adı açıklanmayan bir Fransız yetkili, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya ile ilgili 1973 sayılı son kararının, "muhalefetin Kaddafi güçlerine karşı kendisini savunmasını sağlayacak şekilde silahlandırılmasını yasaklamadığı" görüşünde olduklarını belirtti.

Yetkili, "Ancak biz bunu yapmıyoruz (muhalifleri silahlandırmıyoruz). Bildiğim kadarıyla İngiltere de yapmıyor. Bu yönde alınmış bir kararımız var, ama bu karar, bunu yapanlara karşı olduğumuz anlamına da gelmiyor" dedi.

Muhalifleri silahlandırmanın bugün için bir gereklilik olmadığını ifade eden yetkili, "Çünkü Libya Ulusal Geçiş Konseyi'nin, ihtiyacının olduğu silahı ve o silahın nasıl kullanıldığını öğretecek dostlar bulmak gibi bir sorunu yok" diye LİBYA DIŞİŞLERİ BAKANI UBEYDİ, RUM YÖNETİMİ DIŞİŞLERİ BAKANI KİPRİANU'YLA GÖRÜŞTÜ LEFKOŞA (A.A) - 14.04.2011 - Kıbrıs Rum kesiminde bulunan Libya Dışişleri Bakanı Abdülati Ubeydi, Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu ile görüştü. Rum radyosunun haberine göre, Rum Dışişleri Bakanı Kiprianu, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Libya Dışişleri Bakanı Ubeydi'ye, "ülkede tüm taraflarca derhal ateşkes sağlanması ve sivil halkın korunması gerektiğini" ifade etti. BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarının tamamen uygulanmasının önemine işaret eden Kiprianu, "uluslararası toplumun, diyalog içerisinde, konuya, Libya halkının arzularını ve beklentilerini memnun edecek çözüm bulunması amacıyla çalışmalarını sürdürmesi gerektiğini" belirtti. Libya'nın toprak bütünlüğü ve birliğinin garanti altına alınmasının önemli olduğunu söyleyen Kiprianu, "AB üyesi ve bölge ülkesi olarak Güney Kıbrıs'ın, Libya için iyi niyet misyonu sunmaya devam edeceğini" ifade etti. Kiprianu ayrıca, görüşmeye ilişkin olarak önceden AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile AB'daki mevkidaşlarını bilgilendirdiğini ifade etti. Libya Dışişleri Bakanı Ubeydi ise, görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile konuştu.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI CLINTON, KADDAFİ REJİMİNİN ''VAHŞİ SALDIRILARINI'' KINADI

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Libya'da Kaddafi rejiminin ''vahşi saldırılarını'' kınadı.

Clinton, Albay Muammer Kaddafi'ye bağlı kuvvetlerin Misrata'daki yerleşim bölgelerine havan toplu saldırılar düzenlediğini ve kentin elektriğini kestiğini belirttiği açıklamasında, ayrıca keskin nişancıların da tıbbi yardım arayan sivillere ateş açtığını ifade etti.

Kaddafi'ye bağlı kuvvetlerin gıda depolarını da yıktığını kaydeden Clinton, ''Son günlerde Kaddafi kuvvetlerinin yeni mezalimleriyle ilgili alarm verici bilgiler almaktayız'' diye konuştu.

Clinton, ''Kaddafi rejiminin halka karşı vahşi ve süregelen saldırılarını kınadıklarını'' da kaydetti.

Bu arada, bugün Amerikalı yetkililerle temaslarda bulunmak üzere ABD'ye gelmesi beklenen Libyalı muhalif lider Mahmud Cibril'in uçağının iptal edildiği bildirildi.

Senatör John Kerry'nin ofisinden yapılan açıklamada, Cibril'in uçağının neden iptal edildiğine ilişkin bilgi ise yer almadı.

AJANSLAR



Bu haber 815 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,652 µs