En Sıcak Konular

'Birliktelik olmadan entegrasyon olmaz'

14 Nisan 2011 15:34 tsi
Almanya Başbakanı Angela Merkel, toplumda birliktelik bilinci olmadan göçmenlerin topluma entegrasyonunun başarılı olamayacağını söyledi.

Merkel, Başkent Berlin Girişimi Derneği tarafından her yıl verilen "Uyum ve Hoşgörü için Başkent Ödülü" için düzenlenen törene katıldı. Merkel buradaki konuşmasında, aile içinde, dostluklarda, iş arkadaşlıklarında, komşuluklarda, eğitimcilik ve öğretmenlikte, devlet dairelerindeki çalışanlarda da birlikteliğin olması gerektiğini belirterek, "Toplumda birliktelik bilinci olmadan entegrasyon başarılamaz" dedi.

Bu birlikteliğin toplumun göçmenleri kabul etmeye hazır olmasıyla ve göçmenlerin Almanca öğrenerek, Almanya'nın hukukunu ve değerlerini kabul etmesiyle daha rahatlıkla sağlanabileceğini ifade eden Merkel, uzun vadede toplumun birlikteliğinin güven altına alınmasının, Almanya'nın rekabet yeteneğinin korunmasının ve bir fikir ve düşünceler ülkesi olmasının, entegrasyonun başarılmasına bağlı olduğunu, bunun göçmenler olmadan başarılamayacağını kaydetti.

"Almanya" filminden de övgüyle söz ederek filmden bir sahneyi anlatan Merkel, bu filmin uyum için önemli bir örnek, aynı zamanda esprili olduğunu belirterek, filmin göçmenlere önyargısız, pozitif ve açık bir şekilde, aynı zamanda sorunları inkar etmeden nasıl davranılması gerektiğini gösterdiğini söyledi.

Merkel, bu yılın Almanya'nın Türkiye ile işgücü alımına ilişkin anlaşmasının 50. yılı olduğunu hatırlatarak, bu çerçevede Almanya'da çeşitli kuruluşların etkinlikler ve projeler düzenleyeceğini, "bu kapsamda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Almanya'da misafir olacağını ve bu günü birlikte kutlayacaklarını" kaydetti.

Alman toplumunun demografik gelişimine bakıldığında entegrasyon ve göçün, Almanya'nın geleceği konusunda kilit öneme sahip olduğunun görülebileceğini belirten Merkel, "Nasıl burada uzun zamandan bu yana yaşayanlar bizim refah içinde yaşamamıza katkı sağlamışsa, bugün genç olanların da iyi bir eğitim ve katılımla toplumun şekillendirilmesine katkı sağlaması çok önemli" diye konuştu.
    
Göçmenlerin potansiyelinin şimdiye kadar çok fazla kullanılmadığını, devlet dairelerinde de henüz az sayıda göçmenin çalıştığını ifade eden Merkel, Almanca'yı iyi konuşamadığı ya da okulu yarıda bıraktığı için mesleki eğitim yeri bulamayan çok sayıda gencin bulunduğunu, gençlerin işsizliğe sürüklenmemesi için Alman hükümeti ile özel sektörün birlikte çalışması gerektiğini, bazı gençlerin de sadece isimlerinden dolayı meslek eğitimi yeri bulamadığını kaydetti.
    
Almanya Başbakanı Merkel, yurt dışında alınan diplomaların kabul edilmesi için çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak, bu konudaki yasa tasarısının kabinede kabul edilmesinin ardından şimdi meclisten geçmesi gerektiğini, uzun yıllardan beri yapmak istedikleri bu yeni düzenleme için 60 farklı yasayı değiştirmek zorunda kaldıklarını söyledi.
    
Merkel ayrıca, Almanya'da 30 yıldan bu yana yaşayan kadınların ya da göçmen kökenli ile evlenerek yurt dışından Almanya'ya gelen kadınların Almanca öğrenmesinin ilerletilmesinin çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.
    
Berlin'de 4. kez verilen "Uyum ve Hoşgörü için Başkent Ödülü"nde birinciliği, okullarda ve kreşlerde Almanca öğrenilmesine katkı sağlayacak olan ve başrolde 9 yaşındaki Kaan Aydoğdu'nun oynadığı "Sprich mit" (Birlikte Konuş) adlı film kazandı.
    
İkincilik ödülünü, özellikle göçmen kadınlara yönelik çeşitli çalışmalar yapan "Kollektiv migrantas - eine visuelle Sprache der Migration", üçüncülük ödülü de "Namus adına yapılan baskıya karşı - Heroes" adlı projelere verildi.
Ödül alanlarla fotoğraf çektiren Başbakan Merkel, birinci olan filmde oynayan Kaan Aydoğdu ile de bir süre sohbet etti.
    
Törene Alman hükümetinin göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet, eşi Yıldız Grönlund-Acet ile çok sayıda davetli katıldı.
    
"Sprich mit" projesinin himayesini üstlenen Grönlund-Acet, sözkonusu filmin Berlin'de 5 bin adet dağıtılacağını söyledi.

Cihan

 



Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,700 µs