En Sıcak Konular

Direnişçilere destek, Kaddafi'ye çağrı

14 Nisan 2011 14:01 tsi
Libya Temas Grubu'nun Katar'ın başkentinde yaptığı zirve sonrası yayınlanan bildirisinde Kaddafi'nin gitmesi yönünde çağrı yapılarak, muhaliflere destek kararı alındı.

LİBYA TEMAS GRUBU ZİRVESİ

Katar'ın başkenti Doha'da yapılan Libya zirvesinin ardından bugün ve yarın Almanya'da NATO'nun Libya'ya müdahalesi konusunda toplantı yapılacak.

Katar'da yapılan toplantının ardından bir bildiri yayınlayan grup, Kaddafi'nin iktidarda kaldığı sürece krizin devam edeceğini ifade etti. Katar Veliaht Prensi ve Dışişleri Bakanı Şeyh Tamim Bin Hamid Bin Halife El Tani tarafından okunan bildiride, Libya halkının kendi geleceklerini belirlemesine izin verilmesi gerektiği dile getirildi. Veliaht Prens, "Kaddafi ve rejimi, uluslararası hukuk, insan hakları ve mülteci hukuğunun gereklerini yerine getirmelidir" dedi. Muhaliflere "mali yardım yapma ve malzeme desteği sağlamaya" devam kararı alındığını bildiren grubun açıklamasındaki "malzeme desteği" silah yardımını akıllara getirdi.

İNGİLTERE VE FRANSA "SALDIRILAR ARTSIN"

NATO'daki müttefiklerini Libya saldırısına yeterince katılmamakla suçlayan İngiltere ve Fransa ise, müttefiklerinden Kaddafi birliklerine yönelik saldırıda daha aktif rol almaları konusunda çağrı yapmaya devam ediyor. Doha'daki toplantıya başkanlık eden İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de Libya operasyonuna daha fazla ülkenin katılması çağrısında bulundu.

Libya'da askeri bir tıkanma yaşanabileceğini ifade eden Hague, Kaddafi'ye yapılan gitme baskısının artırılması için diplomatik ve yaptırımlara başvurulması gerektiğini söyledi.

İTALYA "SİLAHLANDIRALIM" DEDİ

İtalya'nın Kaddafi birliklerinin saldırılarına karşı kendilerini daha iyi savunabilmeleri için muhalifleri silahlandırma önerisine karşın Belçika, böyle bir uygulamanın Libya'daki askeri operasyonun dayanağını oluşturan BM kararı kapsamına girmeyeceğini belirtti. Libya'daki insani durumun giderek kötüleştiğini ifade eden BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, "En kötü ihtimalle 3,6 milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı var" dedi.

Moon, çatışmaların başlamasının ardından yaklaşık 500 bin kişinin ülkeyi terk ettiğini belirtti.

MUHALİFLER DE TOPLANTIYA KATILDI

Katar'da yapılan Libya zirvesine Kaddafi birlikleri karşısında yönetimi ele geçirmek için mücadele eden muhalifler de katıldı.

Libyalı muhalifler ilk kez üst düzey bir diplomatik zirveye katılmış oldu. Konseyi, kendi kontrollerindeki bölgelerde bulunan sivillerin ihtiyaçlarını karşılamak için 1.5 milyar dolar yardım talep etti. Geçici Ulusal Geçiş Konseyi sözcüsü Mahmud Şammam, “Kaddafi hala silah temin edebiliyor. Dün 500 silah yüklü aracın Cezayir’den girdiğini gördük. Misrata’daki isyancılara karşı kullanması için, ona Rus yapımı son teknoloji silahlar ile T9 ve T2 tanklarını sağlayan eski doğu Avrupa ülkelerinden Libya’ya deniz yolu hala açık” dedi.

ÇEKİLDİK DİYEN ABD HALA SALDIRIYOR

Libya'da Kaddafi'ye bağlı paralı askerlerin ülkenin batısındaki Misrata'da sivillere saldırdığı açıklayan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise yerleşim yerlerine paralı askerlerin havan topuyla saldırılar düzenlendiğini ve keskin nişancıların sivilleri hedef aldığını söyledi.

ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın 2 hafta önce Libya operasyonlarında ABD'nin aktif rolünden vazgeçileceğini belirtmesine rağmen Pentagon'dan yapılan açıklamada, ABD savaş uçaklarının Libya'daki operasyyonlarda rol almaya devam ettiklerini bildirildi. Kaddafi'ye bağlı birliklere karşı yürütülen NATO operasyonunu çok riskli bulduğu için katılmayan Almanya, 5 Libyalı diplomatı sınırdışı etti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Şu aşamada ayrıntı veremiyoruz ama bu konuyu ilgili Alman yetkililerle çok dikkatli bir şekilde değerlendirdiğimizi ve elimizde bu diplomatların diplomatik görevlerine ters düşen davranışlarda bulunduklarına dair kanıt bulunduğunu söyleyebilirim" dedi.

ÇİN'DE KARŞIT LİBYA ZİRVESİ

Libya konusunda Doha'nın ardından Almanya'da da zirve hazırlığı yaşanırken, Çin'de bir araya gelen BRICS grubu, Libya'ya yönelik saldırılara son verilmesini istedi. Zirve sonrası yayınlanan bildiride, savaştan en çok sivillerin zarar gördüğü belirtildi.

Dünyanın hızla büyüyen 5 ülkesi, Kaddafi'nin hedef alındığı iddiasıyla yapılan hava saldırıları konusunda kaygılarını dile getirdi ve işgalin bir an önce durmasını istedi. Çin'de bir araya gelen Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika (BRICS), bir günlük zirvenin ardından kaygılarını dile getirdi. Libya'da yaşananlar konusunda büyük kaygılara sahip olduklarını bildiren BRICS üyesi ülkeler ortak bir bildiri yayınladı.

Bildiride, "Ortadoğu, Kuzey afrika ve Batı Afrika bölgelerinde yaşanan son gelişmeler konusunda büyük kaygılar taşıyoruz. Prensip olarak Libya'da uygulanan güç kullanımından kaçınılmalı. Bizce, her ülkenin bağımsızlığına, birliğine ve bölgesel temaslarına saygı duyulmalı" denildi. BM'ye Libya konusunda birlikte çalışma konusunda öneride bulunan BRICS, "Bizce, tüm partler farklarını diyalog ve barışçıl yollarla çözüme kavıuşturmalı, BM ve bölgesel oluşumlar da bu görevde yer aldıkları için mutlu olmalıdır" dedi.

 



Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,657 µs