En Sıcak Konular

Eroğlu: Konutlar hassas alan olmaktan çıkarıldı

14 Nisan 2011 13:46 tsi
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, hazırlanan gürültü yönetmeliğinde 'çok hassas alan' olarak kabul edilen konutların bu kapsamdan çıkarıldığını söyledi.

Bakan Eroğlu, yataklı hizmet veren hastaneler ile yatılı okulların 'çok hassas nokta' kapsamında bırakıldığını belirtti. Bakan düzenlemenin, turizmcilerin talepleri üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte yapıldığını ve başbakanlığa sunulduğunu ifade etti.Antalya Valiliği'ni ziyaret Veysel Eroğlu, gazetecilerin hazırlanmakta olan gürültü yönetmeliğiyle ilgili sorularını cevapladı. Türkiye'nin AB çevre faslı çerçevesinde 21 Aralık 2009'da açtığı çevre faslını en zorlardan bir tanesi olduğunu hatırlatan Bakan Eroğlu, bu doğrultuda gürültüyle mücadele için yönetmelik hazırlandığını kaydetti. Yönetmelik kapmasında özellikle turizmcilerden gelen itirazlar üzerine Çevre ve Orman Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı elemanlarının yeniden ortak çalışma yaptığını anımsatan Eroğlu, "Özellikle çok hassas alanlardan konutların çıkarılmasının uygun olacağı şeklinde bir kanaate varıldı. Talepleri buydu. İkinci talepleri de 'Bu hassas alanların belirlenmesi çok gecikti. Dolayısıyla bu süre yeterli değil, 31 Aralık 2011'de kadar uzatın' denildi. Onu da gerçekleştirdik. 'Bazı açık alanlarda hiçbir şey yapılamaz' diye yanlış algı vardı. Biz onu da değiştirdik. Belli saate kadar etrafı rahatsız etmeden eğlencesini yapabilecek ama artık belli saatten sonra istirahat vakti. Ona müsaade etmiyoruz." diye konuştu.

"ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALARDA YAYINLANIR"

Konutların hassas alan tanımlamasından çıkarılmasıyla sadece, yataklı tedavi hizmeti veren hastaneler ile yatılı okullar ve huzurevlerin 'hassas alan' tanımı içinde kaldığına işaret eden Bakan Eroğlu, "Çok sınırlı şekilde, çok hassas alanlar olarak düzenlendi. Yönetmelik değişikliği başbakanlığa teklif edildi. Kütler ve Turizm Bakanlığı da bakacaktı. Neticede tahmin ediyorum, önümüzdeki haftalarda yayınlanır. Böylece konutların çıkarılmasıyla önemli bir rahatlama sağlandı." dedi.

Gece yarılarına kadar çalınan yüksek sesli müzikle kimsenin başkalarını rahatsız olma hakkı bulunmadığını işaret eden Bakan Eroğlu, turizmcilerin de buna hak verdiğini dile getirdi. Kendisinin geçen yıl yüksek müzikle ilgili Alanya'dan çok sayıda elektronik posta aldığını, bunlardan birisinin bir otel sahibine ait olduğunu anlatan Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Diyor ki, 'Çok yaşlı zengin turistler vardı. Yan taraftaki bir gazinodan gecenin 3-4'üne kadar büyük gürültüyle müzik yayını yapılıyordu. Turistler tur operatörlerini çağırıp oteli terk ettiler.' Otelci, 'Biz büyük sıkıntıdayız' diyor. Neticede bu bir dengedir. Tamam herkes eğlensin, karşı değiliz. Turistler de eğlenecekse eğlensin ama başkalarını rahatsız eder noktaya gelince, herkesin eğlenme hürriyeti sınırlanıyor. Biz belediyelere bakanlık olarak destek verelim diyoruz. Eğlence merkezlerini, dünyanın her yerinde böyle, bunları toplayalım. Eğer şehirde kalacaklarsa ses yatılımı yapsınlar. Böylece istediği saate kadar, isterse 365 gün 24 saat eğlensin. Biz ona bir şey demiyoruz. Bizim burada talebimiz belli saatlerden sonra insanlarımızın da uykuya, dinlenmeye ihtiyacı var. İşe giden, hasta olan, imtihana girecekler, yaşlılar var. Bunları da düşünmek gerekir. Burada yaşlı turistler var. Onları da dikkate almak gerekir diye düşünüyoruz. Orta yol bulundu yani."

Veysel Eroğlu, bir soru üzerine işletmelere dış gürültüsünün üzerine 5 desibel üstüne çıkmasına müsaade edildiğine işaret ederek, "Dış ortam gürültüsü 70 desibel ise 75 desibele kadar gürültü yapabilir şeklinde mevzuatta yeri var. Gece sessizlik hakim olunca 5 desibel ciddi aşılıyor. Gürültü dış ortamda 50-60 desibele iniyor, kendisinin 55 desibeli sağlaması mümkün olmuyor. Netice olarak şunu söyleyeyim. Turizmcilerin tekliflerini dikkate alarak Çevre ve Orman ile Kültür ve Turizm bakanlıkları ortak, isabetli bir yol buldular. Çok hassas alanlardan konutlar çıkarıldı. Çok hassas alanlar ancak hastane, ona da belli bir mesafe koyacağız, huzurevleri, bir de yatılı bölge okulları. Bunun dışındakiler kalktı." şeklinde konuştu.

cihan



Bu haber 521 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,007 µs