En Sıcak Konular

Avrupa'da temsilcimiz Cizre

14 Nisan 2011 12:30 tsi
Her zaman toplumsal olaylarla gündeme gelen Şırnak'ın Cizre ilçesi, artık eğitim konusunda Türkiye'nin gündemine gelecek. Cizre, Avrupa'da 54 ülke arasında Türkiye'yi temsil edecek.

Cizre Fen Lisesi'nde kimya öğretmenleri Şerif Balcan ve Salih Ercan'ın danışmanlığında Muhammet Yargatekin ve Esenur Sekine adlı öğrenciler kimya alanında 'Alkolsüz el dezenfekte' projesi hazırladı. Proje, TÜBİTAK tarafından her yıl ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlenen Araştırma Proje Yarışması'na gönderildi. Cizre Fen Lisesi'nin projesi 325 proje arasından seçilen 65 proje arasında yer alarak finalist olarak İstanbul'a davet edildi. 'Alkolsüz el dezenfekte' projesi, 9-10 Nisan tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenen 19. Ulus Çevre Proje Olimpiyatı Yarışması'nda Türkiye birincisi olarak altın madalya aldı. Lise, şimdi 17-21 Mayıs tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak Uluslararası Çevre Olimpiyat Proje Yarışması'nda 54 ülke arasında Türkiye'yi temsil edecek.

Cizre Fen Lisesi, yine aynı tarihlerde İstanbul'da Okyanus Eğitim Kurumları'nca bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türkiye geneli Fen Bilimleri Proje Yarışması'nda ikinci olmayı başardı. Yaklaşık 400 projenin başvurduğu proje yarışmasında 112 proje sergilenmeye değer görülmüştü. Cizre Fen Lisesi öğrencileri yarışmada Türkiye ikincisi olma başarısını gösterdi.

ÖĞRENCİLER ÇOK MUTLU

Kimya alanında 'Alkolsüz el dezenfekte' projesini hazırlayan öğrencilerden biri olan Muhammet Yargatekin, başarılı oldukları için çok mutlu olduğunu söyledi. Yargatekin, bu başarıyla sadece kendileri değil okulun şerefini de başarılı bir şekilde temsil ettiklerini söyledi.

Bu projede kendilerine danışmanlık yapan kimya hocaları Şerif Balcan ve Salih Ercan öğretmenlerine teşekkür eden Muhammet Yargatekin, projenin kendine özgü bir proje olduğunu belirtti. Yargatekin, "Oradaki diğer projelere baktığımızda onların arasında bizim projenin dereceye gireceğini ümit ettik. Biz de buradan oraya iddialı olarak gittik ve sonuçları gördüğümüzde başarılı olduğumuzu gördük. Projemiz birinci olurken herkes gibi ben de çok sevindim ve çok mutlu olduk." dedi.

Bir diğer öğrenci Esenur Sekine de bu projede birinci oldukları için çok mutlu olduğunu söyleyerek, hocalarına, okuluna Cizre adına teşekkür etti. Zaten başarılı olacağını düşündüklerini belirten Esenur Sekine, projenin kendilerine ait olduğunu kaydetti. Esenur Sekine konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sonuçta dünya kendi dünyamız. Kendi dünyamız için biz de bir şeyler yapmak istedik. Biz de çevremizden yola çıkarak böyle bir proje yaptık. Çevremize yararlar sağladık. Ülkemiz içinde en iyi yere geldiğimizi düşünüyorum.

Bu projeyi ülkeler arasında yöneteceğimiz için ülkemiz adına da çok mutluyum. Ben başarılı olacağımıza en başından beri inanıyordum. Zaten inandığımız için bu yere kadar geldik. Sonuçta laboratuvar ortamında çalıştık. Elimizde olan imkânlarla çalıştık.

En iyi şekilde kullandığımızı düşünüyorum. Her hafta başarılı ve düzenli bir şekilde çalıştık ve çalışmamızın emeğini de aldık. Şimdi 54 ülke arasında farklı farklı projeler gelecek, farklı farklı insanlar gelecek. Orada başarılı olmak istiyoruz. Sonuçta buraya kadar geldik. Oradan da derece ile döneceğimizi düşünüyorum. Eğer derece alamazsak da ben yine de çok mutlu olurum. Sonuçta farklı insanlar farklı ülkelerden gelenlerle tanışmış olacağım. Yeni insanlar, yeni kültürler tanınmış olacağım için çok mutlu olacağım. Ama kendimize çok güveniyoruz ve projemizin de iyi bir yere geleceğini umut ediyorum."

PROJE HAZIRLAMAK İSTEDİK, BAŞARDIK

Danışman öğretmenlerinden Salih Ercan ise sene başında aldıkları bir kararla bir proje gerçekleştirmeyi düşündüklerini belirtti. Ercan, süreci şöyle anlattı: "Bunu öğrencilerimize söylediğimizde gördük ki bu işe canı gönülden yapacaklarını gördük ve başvurumuzu yaptık. Bu öğrencilerimizin fikirlerini değerlendirdik. Öğrencilerimizi tespit ettik. Öğrencilerimizle haftalık planladığımız programda öğrencilerimizle bir araya geldik. Neler yapacağımızı düşünürken böyle bir proje aklımıza geldi. Çevremizde bulunan bir bitkiyi kullanarak hem çevre ile ilgili zararlı atıflardan kurtulmak hem de bunu ekonomide katkıda bulunmak."

Bir diğer danışman öğretmen Şerif Balcan da, ulusal ve uluslararası projelere başvuru yaptıklarını, bunlardan birinin de Çevre Olimpiyatları olduğunu söyledi. Yaklaşık 600 proje arasında kendi projelerinin finale kaldığını belirten Balcan şöyle dedi: "İstanbul'a sergiye gittiğimizde diğer okulların üniversitelerde çalıştıklarını göz önüne aldığımızda bizim çok iyi bir iş başardığımızı düşündük. Kıt imkânlarda en iyi verimi elde ettiğimizi düşündük. Projemizin daha ilk günden derece ile döneceğini sezinledik."

Elde edilen başarılarından dolayı öğretmen ve öğrencileri tebrik eden Cizre Fen Lisesi Müdürü Murat Aydın, alınan bu büyük başarının Şırnak ilinin eğitim ve öğretimine olumlu katkılar yapması temennisinde bulundu.

(CİHAN)



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,797 µs