iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

ABD, 'vazgeçtim, kalıyorum' derse?

14 Nisan 2011 12:09 tsi
ABD, 'vazgeçtim, kalıyorum'  derse? Liste: Ankara, Tahran, Şam ve onlar ne der? iyibilgi Ankara

Irak’tan bahsediyoruz ve bahsettiğimiz şey sadece bir olasılık değil. Konuşulan, “resmi davet” ve “ aba altından sopa göstermeler”in olduğu ama çokça “kararsızlığın” yaşandığı bir süreç.

ABD, bu yıl sonuna kadar Irak’taki “heryer”den askerlerini-muharip olsun olmasın-çekme durumunda. Yani en azından verdiği söz böyle ve sadece Irak yönetimi ile ilgili değil mesele. Sınırı olan tüm ülkeleri de hayli ilgilendiriyor.

Aslında söylenmeyen gerçek şu: İran, Türkiye, Suriye ve Bağdat yönetimi ABD’nin Irak’ta kalmasını istemiyor. Ama Kürtler istiyor. Kuzey Irak’taki yönetim ve bunun Bağdat’taki temsilcileri ABD’nin muhakkak biraz daha kalması arzusundalar ve bu arzularını “resmi ve açık” kanallardan Washington’a da iletmiş bulunuyorlar.

Barzani ve ondan da çok Irak Cumhurbaşkanı Talabani bu taleplerini ABD’ye iletmiş durumda. Dahası, ABD’den de, en azından önemli bazı noktalardan da, “olabilir, düşünelim” sinyalleri geliyor.

Ama bu sinyallerin Beyaz Saray’ın radarında tam nereye denk düştüğü şimdilik meçhul. Obama’nın Irak ve Afganistan savaşı üzerinden Amerikalılar’a verdiği sözler, seçimin yaklaşıyor olması ve Ortadoğu’daki kimi hesapları bu adımın atılmasını zorlaştırabilir.

Tersine, Irak’taki menfaatlerin tam korunamama riski ile karşılaşması da öyle!

Peki Irak ne diyor? Irak’ta yönetim genel olarak bu riskten hoşnutsuz. Şii yöneticiler, böylesi bir dönüşün Irak’ı eski günlere, yani “kaos”a sürükleyebileceğinden bahsediyorlar. Tabii bunu bir korku olarak mı dile getiriyorlar yoksa “böyle yaparız” mı diyorlar hayli tartışmalı.

İran’ı saymaya gerek yok. Tahran ABD’nin ABD’den bile çıkıp gitmesini istiyor. Suriye normal zamanlarında bu tonda olmasa da aynı arzuyu taşıdığı bilinen bir ülke. Fakat Şam’ın şu sıralarda başı öyle ağrıyor ki, ne doğusuna bakacak hali ne de Batı ile bu zamanlama da kapışacak hali bulunuyor.

İsrail açısından ise durum çok daha karışık. Irak’taki ABD’nin varlığı, şu sıralar ABD ile arası limoni de olsa hep bir güvence anlamına geliyor Tel Aviv için. Ayrılış ise “biraz daha” yalnızlaşma anlamına gelecek.

Türkiye de açık açık-ki bu durup dururken lüzumsuz olur gerçekten de-ABD’nin gitmesini söylemiyor. Ama bunun doğru olacağına inandığı açık.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,113 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,011 µs