En Sıcak Konular

Kadirov: Türkiye, Özbekistan için önemli bir ülke

12 Nisan 2011 20:37 tsi
Özbekistan'ın Ankara Büyükelçisi Ulfat Kadirov, Türkiye'nin Özbekistan için önemli bir ülke olduğunu belirterek, ''Bugünkü Türkiye farklı, modern, demokratik yoldan giden ve geleceği parlak olan bir ülkedir. Bu nedenle Türkiye, Özbekistan için bir örn

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezince (ASAM) düzenlenen ''Bağımsızlığının 20. Yıl Dönümünde Özbekistan-Türkiye İlişkileri ve Karşılıklı İş İmkanları'' konulu toplantının açılışında konuşan Kadirov, Türkiye'de görev yaptığı 5 yıl boyunca ''kötü söz'' duymadığı Türk halkına teşekkür etti.

Kadirov, Özbekistan'da 600'den fazla Özbek-Türk şirketinin, 100'den fazla da Türk şirketinin çalıştığını ifade ederek, ''Türkiye, Özbekistan için önemli ülke, çünkü bugünkü Türkiye farklı, modern, demokratik yoldan giden ve geleceği parlak olan bir ülkedir. Bu nedenle Türkiye, Özbekistan için bir örnektir'' diye konuştu.

İki ülke halkının birbirine benzediğini ifade eden Kadirov, ''Türkiye ve Özbekistan halkı arasında bir yakınlaşma var. Bugün Özbekistan'da çok ihtiyacımız var. Türk iş adamları Özbekistan'da çalışsın istiyoruz, çünkü halkımız onları çok iyi tanıyor ve seviyor. Bizde çok imkanlar var, çok sektör var ki burada tecrübeli Türk iş adamları çalışsa çok memnun oluruz. Türk iş adamları çok tecrübeli ve dünya pazarını biliyor'' ifadesini kullandı.

Kadirov, Türkiye'nin bölgesi için önemli bir ülke olduğunu vurgulayarak, ''Bu bölgede Türkiye'nin büyük bir rolü vardır. Bunun için ben inanıyorum ki gelecekte de ne olursa olsun Türkiye ve Özbekistan birlik ve beraberlik içerisinde çalışacaktır. Bu, siyasetçilerin elinde değil, halkın elindedir'' şeklinde konuştu.

İki ülke arasındaki işbirliğinin giderek artacağına inandığını ifade eden Kadirov, Türkiye'nin geleceğinin de parlak olduğunu sözlerine ekledi.

-ASAM YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÇELEBİ-

ASAM Yönetim Kurulu Başkanı Musa Serdar Çelebi de toplantının, ikili ilişkilerin arzu edilen düzeye gelmediği Özbekistan ile bu ilişkilere yeni bir ivme kazandırma arayışı sonucu düzenlendiğini söyledi.

Çelebi, toplantının amacının, siyasi konulardan ziyade ekonomik ilişkilerin kısa zamanda yeni baştan canlandırılması ve güçlendirilmesi olduğunu dile getirdi.

Türk iş adamlarının birçok ülkede ciddi çalışmalar yaptığını ifade eden Çelebi, ''Aynı şekilde Özbekistan'ın da inkişaf için mücadele ettiği, gelişmek için, kalkınmak için çaba sarf ettiği bugünlerde iş adamlarımızın oraya yatırım yapması ve bu kardeş ülkeye destek olmasını diliyoruz. Yatırımlarımızla, Türk iş adamlarımızın çabalarıyla ekonomik ilişkiler üzerinden kardeşlik bağlarının güçleneceğine inanıyoruz'' diye konuştu.

Çelebi, Özbekistan ile olan ilişkilerin bu toplantıdan ibaret kalmayacağını vurgulayarak, yeterli müracaat olması durumunda Türk iş adamlarıyla Mayıs ayında Özbekistan'a bir gezi yapmayı planladıklarını kaydetti.

Türk dünyasının bağımsızlık sürecinde Özbekistan'da uygulanan modeli ciddiye aldıklarını aktaran Çelebi, ''Ülkenin geleceğinden emin bulunuyoruz'' dedi.

Avrasya Bir Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Gülbahar ise Özbekistan'ın da içinde bulunduğu coğrafyanın Anadolu Türklüğünün de beşiği olduğunu söyledi.

Gülbahar, ''Tarihte hayat bulduğumuz bu topraklar, gerek milli manevi bağlarımız, gerekse jeopolitik özellikleri bakımından Anadolu Türklüğünü ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni hem derinden etkilemiş hem de milli bir mesele olarak daima akıllarımızda ve gönüllerimizde varlığını muhafaza etmiştir'' dedi.

Türkiye'nin 2005-2007 döneminde BM'de yapılan oylamalarda Özbekistan aleyhine kullandığı oyların günümüzde de etkisini ikili ilişkiler bağlamında devam ettirdiğini savunan Gülbahar, ''Bugün karşımızdaki fotoğraf bize şunu göstermektedir; aynı dili konuşan, aynı kökten gelen kardeşler arasında bir birlik ve dayanışma yoktur ya da çok zayıftır. Var olan ilişkiler arzu edilen seviyede değildir'' diye konuştu.



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,394 µs