En Sıcak Konular

Davutoğlu'dan, Ermeni ve Yunan parlamenterlere cevap

12 Nisan 2011 18:35 tsi
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanı ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bakanlar Komitesi faaliyet raporunu sunmasının ardından parlamenterlerin sorularını cevapladı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Kurulu'nda konuşan Davutoğlu, AK Bakanlar Komitesi'nin Tunus'taki demokratik değişime yaptığı katkıları anlattı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki değişimi 'tarihi' olarak nitelendiren Davutoğlu, bu ülke halklarının taleplerinin Avrupa Konseyi değerleriyle uyumu olduğunu dile getirdi. Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin bu ülkelerle iyi ilişkilerinin bulunduğunu ve taleplerinin yerine getirilmesinde aktif destek verdiğini vurguladı.

Bölgedeki değişimin Libya'daki gibi 'çatışma ve bölünme' yoluyla olmasını istemediklerini dile getiren Davutoğlu, Muammer Kaddafi güçlerinin Bingazi ve diğer şehirlere saldırdığında insani bir felaket yaşandığını, NATO'nun da uluslararası meşruiyet çerçevesinde bu ülkeye müdahale ettiğini dile getirdi.

Ağır bombardıman altındaki Misrata şehrinde yaralananları alarak tedavileri için İzmir'e getirdiklerini hatırlatan Davutoğlu, bölgeden Avrupa'ya mülteci akınının durdurulmasıyla ilgili bir soru üzerine şu ifadeleri kullandı: Libya'daki acil durum şehirlere ulaşıp ilaç yardım göndermek ve tedavi hizmeti sunmak. Bu durumu çözmeden, göçü engellersek daha büyük bir felaket olur."

"HİÇBİR ZAMAN SÜNNİ DÜNYASINI LİDERLİĞİ İDDİASINDA OLMADIK"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fransa'dan bir parlamenterini sorusu üzerine Türkiye'nin hiçbir zaman 'bölge liderliği' ya da 'Sünni dünyasının liderliği' amacını gütmediğini söyledi.

"Modern ulus devleti olarak etrafımızdaki hiçbir ülkeye empozede bulunmamız mümkün değildir." diyen Davutoğlu, "Hiçbir zaman Sünni dünyasının lideri olmak ve bölgede liderliğe oynamak gibi bir niyetimiz olmadı." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin asla mezhep siyaseti gütmediğini vurgulayan Dışişleri Bakanı, "Asla Sünnileri Şiilere, ya da Müslümanları Hıristiyanlara karşı desteklemedik. Yapmak istediğimiz, bölgesel istikrara eşit ülkeler olarak katkı yapmak. Bölgesel liderlik değil, küresel barışa katkı sağlamak istiyoruz." dedi.

"KIBRISLI TÜRKLERLE İLGİLENMENİZDEN MEMNUN OLDUM"

Rum ve Yunan parlamenterlerin sorularını cevaplayan Davutoğlu, Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonların insan haklarına aykırı olduğunu vurguladı. Türk tarafının Annan planına 'evet' dediğini hatırlatan Davutoğlu, izolasyonların yasal, siyasi ve ahlaki bir gerekçesi olamayacağını ifade etti. Davutoğlu, "Bu konuda suçlanacak taraf varsa bu Kıbrıslı Türkler değil, uluslararası toplumdur." dedi.

Bakan Davutoğlu, KKTC'de son dönemde gerçekleştirilen eylemlerle ilgili bir soru üzerine ise, "Kıbrıslı Türklerle bu kadar ilgilenmenize memnun oldum." cevabını verdi. Ahmet Davutoğlu, Yunan parlamenterin bu eylemlerle Kuzey Afrika'dakiler arasında bağ kurması üzerine, "Eylemler daha ziyade hükümetin aldığı ekonomik önlemlerle ilgili. Bunu herkesten fazla siz anlayabilirsiniz." dedi.

"TÜRKİYE, BATI ERMENİSTAN'I İŞGAL ETTİ" SÖZÜNE "ULUSLARARASI HUKUK ÇALIŞIN" TAVSİYESİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermeni bir parlamenterin, "Türkiye, Kıbrıs'ın kuzeyini ve Ermenistan'ın batısını işgal etti ve soykırım suçu işledi' şeklindeki sözlerine ise, "Bu bildik suçlamalarla gerçekler arasındaki farkı anlamak için uluslararası hukuk çalışmalısınız." cevabını verdi. Davutoğlu, Türkiye'nin soykırım iddialarının bilimadamlarından oluşacak tarihçiler komisyonu tarafından araştırılması teklifini tekrarladı. 'Adil hafıza' kavramına vurgu yapan Davutoğlu, "Herkes kendi hafızasına göre davranırsa karşılıklı anlayış da olmaz." dedi.

AZERİ VEKİLİN, TÜRKÇE SORDUĞU SORUYA TÜRKÇE CEVAP VERDİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Azeri Parlamenter Ganire Paşayeva'nın 'öz dilim Türkçe sormak istiyorum' diye başladığı sorusuna Türkçe cevap verdi. Bakan Davutoğlu, Karabağ sorununun Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı bünyesinde çözüm arandığını hatırlattı. Davutoğlu, "Biz Türkiye olarak her zaman Karabağ başta olmak, rayonlar da dahil olmak üzere süregelen işgale karşı çıktık. Bu işgalin ortaya çıkardığı insani trejediyi Dünyanın dikkatine dile getirmeye çalıştık. Bu donmuş kriz, birçok insani trajediyi beraberinde getiriyor. Maalesef dünya işgal edilen topraklardan göç etmiş mültecilere yeterli ilgiyi göstermiyor. Alandaki durumla ilgili de gereken çabayı göstermiyor." dedi. Bakan Davutoğlu, Türkiye olarak her zaman Kafkasya'da kalıcı barışı desteklediklerini, Azerbaycan'ın işgal altındaki toprakları konusunda da aktif bir diplomasi takip ettiklerini, bundan sonra da takip etmeye devam edeceklerini vurguladı.



Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,746 µs