En Sıcak Konular

Giderayak uyardı

12 Nisan 2011 16:23 tsi
Görev süresi 18 Nisan'da sona erecek olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Durmuş Yılmaz, cari açıkta artış eğiliminin devam edeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

 Yılmaz küresel toparlanmanın emtia ürünlerinin fiyatlarına yansıdığını ve bunun da enflasyon baskısını artırdığına da dikkat çekti.

Merkez Bankasının 79. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul toplantısı, bankanın İdare Merkezinde başladı.

Başkan Durmuş Yılmaz, genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada, cari açıkta artış eğiliminin devam edeceğini tahmin ettiklerini, alınan tedbirlerin krediler üzerindeki etkisinin ikinci çeyrekte hissedileceğini söyledi.

TOPARLANMA ENFLASYON BASKISI YARATIYOR

Yılmaz, küresel ekonomideki toparlanmanın emtia fiyatlarına yansıdığını, bunun da fiyat artışını hızlandırdığını belirtti.

Yılmaz, toparlanmayla birlikte emtia fiyatlarındaki artış eğiliminin belirginleştiğini ifade ederek, bunun enflasyon beklentilerine de yansıdığını ve belirleyici bir etken olduğunu savundu. Yılmaz, orta ve uzun vadede ise enflasyon beklentilerinin hedefleriyle uyumlu olduğunu vurguladı.

Emtia fiyatlarındaki artışın enflasyon baskısını artırdığını söyleyen Yılmaz, "emtia fiyatlarındaki yükseliş eğilimi yukarı yönlü enflasyonu yarattı" dedi. Yılmaz, emtia kaynaklı arz şoklarına karşı uyarıda da bulundu.

İSTİHDAM TOPARLANIYOR, ENFLASYON HEDEFLE UYUMLU

Yılmaz, 2009'un ilk çeyreğinden itibaren küresel krizin işgücü piyasası üzerindeki etkilerinin azaldığını, tarım dışı istihdamın hızlı şekilde toparlanmaya başladığını kaydetti. Yılmaz, 2010 yılında işgücü piyasalarının sergilediği bu olumlu görünümün önümüzdeki dönemde sürdürülmesinin, işgücü piyasalarında verimliliği ve esnekliği artırıcı reformların yapılmasına bağlı olduğunu söyledi.

TCMB Başkanı Yılmaz, yaptıkları tüm zorunlu karşılık artırımlarıyla piyasadan 38 milyar lira çekilmiş olacağını da belirtti.



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,846 µs