En Sıcak Konular

Aliyev'den BM'ye sitem

12 Nisan 2011 14:17 tsi
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Yukarı Karabağ sorununun çözümünde Birleşmiş Milletler’in (BM) etkin rol oynamamasını sert bir dille eleştirdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Yukarı Karabağ sorununun çözümünde Birleşmiş Milletler’in (BM) etkin rol oynamamasını sert bir dille eleştirdi. Libya'ya hemen müdahalede bulunan BM'nin Yukarı Karabağ'da sessiz kalmasını eleştiren Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in sorunun çözümü ile ilgili çabalarını da olumlu karşıladıklarını söyledi.

Rusya devlet televizyonu Rossiya-24'e konuşan Aliyev, Azeri-Rus ilişkilerini değerlendirdi. Yukarı Karabağ sorununa da değinen Azeri Cumhurbaşkanı, BM’yi “pasif” kalmakla eleştirdi. Aliyev, “Ne yazık ki, uzun yıllardır ihtilaf çözüme kavuşmadı. Yakın zamanda ileriye doğru adım atacağımızı umuyoruz. Gerçi, uzun yıllar geçti ve tüm uluslararası kurumların karar almasına rağmen ihtilaf halen çözülmedi. BM Güvenlik Konseyi, Ermeni işgalci birliklerinin Azeri topraklarından çıkarılması için dört karar kabul etmiş bulunuyor. Fakat bunların hiç biri uygulanmadı. Güvenlik Konseyi’nin Libya ile ilgili aldığı kararının ardından yaklaşık bir kaç saat sonra hayata geçtiğini görüyoruz. Ama Yukarı Karabağ’la ilgili kararlar 17-18 yıldır orada duruyor. Tabii ki ortaya şöyle soru çıkıyor: Neden? Birisinde bu kadar aceleci davranırken, bizimle ilgili durumda neden bu kadar pasif kalınıyor?” sorusunu yöneltti.

Yukarı Karabağ sorununun çözümüyle ilgili başta Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu olmak üzere arabulucu ülkelere büyük görev düştüğünün altını çizen Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Medvedev’in Karabağ çabalarını da övdü. Aliyev, “Rusya’nın rolünü önemsiyoruz. Medvedev tarafların çözüme yaklaşmasına yardım etmek açısından büyük çabalar ortaya koyuyor. Onun girişimleriyle birkaç kez üçlü görüşmeler gerçekleştirildi. Bu da büyük öneme sahip ve olumlu etki bırakıyor...Rusya son zamanlarda faal rol oynuyor” diye konuştu.

ALİYEV: NABUCCO’DA KAFALAR KARIŞIK

Rus muhabirin “Azerbaycan’ın Nabucco doğalgaz boru hattı projesine destek verip vermeyeceğiyle” ilgili sorusuna ise Aliyev, “Biz Nabucco projesini destekliyoruz, ama karşılıklı çıkarları göz önünde bulundurmak şartıyla. Öncelikle ticari çıkarların garanti edilmesi lazım. Adil fiyatın olması gerekir. Bizim doğalgazımızın transit geçişi ve yeni hattın inşaatına kim para ödeyecek gibi çok soru var. Transit ülke gibi Azerbaycan’ın rolü ne olacak? Sadece Azeri doğalgazıyla Nabucco’yu doldurmak imkansız. Bunun için Orta Asya’dan doğalgazın tedariki gerekecek. Kim bunun ticari ve teknik konularıyla, ayrıca siyasi uzlaşımıyla uğraşacak? Dolayısıyla çok belirsizlik ve aynı zamanda da çözülmesi gereken çok soru var” yanıtını verdi.

Cihan

 



Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,942 µs