En Sıcak Konular

Gül:Ortak bir banka kurulmalı

12 Nisan 2011 13:35 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Orta Doğu'da yatırım yapan Türk müteahhitlerinin teminat sıkıntısını çözmek için yeni bir banka modeli önerdi.

Türk ve Orta Doğulu ortak bir banka kurulmasını tavsiye eden Gül, "Bu konuyla ilgili Suudi Arabistan tarafıyla görüşüyorum. Arabistan'ın yatırım planları 600 milyar dolar. Tüm Orta Doğu'nun ise 1 trilyon dolarlık yatırım işleri var. Bu hacimdeki iş potansiyeline Türk müteahhitlerinin iyi hazırlanması lazım. Kurulacak bu banka bütün Orta Doğu'daki taahhütlerinize yeterli olsun." dedi.

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin 30. Genel Kurulu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sözlerine, "Türkiye ekonomisinin çok temel direklerinden biri sizsiniz." diyerek başladı. Türkiye'yi değiştiren ana sektörün inşaat sektörü olduğunu vurgulayan Gül, tüm güzelliklerin müteahhitlerin eliyle gerçekleştiğine işaret etti. Müteahhitlerin başarısının Türkiye'nin başarısı olduğunu kaydeden Gül, Türkiye'nin büyümesine de inşaat sektörünün büyük katkılar yaptığının altını çizdi.

"10 SENE SONRA ÇÜRÜYEN BİNALAR YAPMAYIN"

Müteahhitlere tavsiyelerde bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'de yapılanların iyi ve kaliteli yapılması gerektiğini belirtti. Geleceğe bırakılacak, uzun yıllar ayakta kalacak yapıların inşa edilmesinin Türkiye'nin göstergesi olacağını dile getiren Abdullah Gül, "10 sene önce yapılmış binaların çürümeye başlaması. 30 sene sonra yıkılma aşamasına gelecek büyük yapıların yıkılıp yeniden yapılması. Türkiye'nin yapılan işlerin kalitesine çok dikkat etmesi gerekiyor. Eskiden Türkiye, hızlı büyürken göz ardı edilmiş olabilir, bundan sonra kalite konusunu ön plana çıkarmamız gerekir. İhale yapılırken en ucuz veren değil en iyi yapana vermemiz, optimum çizgiyi yakalamamız lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Türk müteahhitlerinin yurt dışındaki faaliyetleriyle çok gurur duyduğunu söyleyen Gül, gittiği ülkelerde büyük projeleri Türk iş adamlarının yaptığını gördüğünde mutluluk duyduğunu aktardı. Bu binaların üzerine Türk bayrağı dikildiğini ve ayrı ayrı Türkiye ofisi sanıldığını vurgulayan Gül, bu noktada müteahhitlere 2 noktaya dikkat etmeleri önerisinde bulundu.

"RİSKLERİ KARŞILAYACAK SİGORTA SİSTEMİ KURUN"

Türk müteahhitlerinin, 80'e yakın ülkede 200 milyar dolara yakın büyük işler üstlendiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa ve Almanya müteahhitlerinden farkın, riskli bölgelerde çalışmak olduğunu belirtti. Afganistan'da inşaatların yüzde 95'ini Türk müteahhitlerin yaptığını söyleyen Gül, Irak'ta ve hala Libya'da bile Türkiye'den giden iş adamlarının bulunduğuna dikkat çekti. Riskli yerlerde Türk müteahhitlerin iş yapmasının hak edişlerle ilgili sıkıntılar da doğurduğuna işaret eden Gül, "Riskleri karşılayabilecek bir sigorta tedbiri alınması gerekir. Hükümet de ileride bu riski ödeyelim diyemeyebilir. Buna kafa yorması gerekiyor." dedi.

Orta Doğu ve Afrika'da iş yaparken, Türk müteahhitlerin banka mektuplarından çok şikayetçi olduğunu ifade eden Gül, Türk bankalarının mektuplarının yetmediğini, bir Avrupa ve Amerikan bankasının istendiğini hatırlattı. Bu konuda da düşünülmesi gerektiğini söyleyen Gül, "Bu konuyu aşmak için kral ve devlet başkanlarıyla yaptığım konuşmalarda, eski konuşmaları önümüze koyduklarında, bankacılık sektörünü muhafazakar olduğunu düşündüğümüzde bu taleplerimiz karşılanmamıştır." diye konuştu.

"Türk ve Orta Doğulu ortak bir banka kurulmasını tavsiye ediyorum. Suudi Arabistan tarafıyla görüşüyorum." diyen Gül, Suudi Arabistan'ın yatırım planlarının 600 milyar dolar olduğunu dile getirdi. Abdullah Gül, diğer yatırımlarla Orta Doğu'da 1 trilyon dolarlık yatırım işi bulunduğu bilgisini verdi. Bu hacimdeki iş potansiyeline Türk müteahhitlerin iyi hazırlanması gerektiğine işaret eden Gül, kurulacak büyük bir bankayla Türk iş adamlarının bütün Orta Doğu'daki taahhütlerine yeterli olacağını söyledi. Gül, "Ümit ediyorum ki bunu gerçekleştireceğiz. Devlet özel sektör birlikte yapılabilir." değerlendirmesi yaptı.

(CİHAN)

 

 



Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,607 µs