En Sıcak Konular

Meclis'e 114 kadın girebiliyor

12 Nisan 2011 12:23 tsi
12 Haziran Genel Seçimleri için toplam 262 kadın aday gösterilirken, yapılan hesaplamalar bunların sadece 114'ünün parlamentoya girebileceğini gösteriyor.

 Parlamentoya 60 kadın taşıyacağını söyleyen Başbakan Erdoğan'ın listesinde 78 kadın adaydan sadece yarısının meclise gireceği tahmin ediliyor. En çok kadın aday göstermekle övünen CHP'den ise 38 kadın seçilebilecekleri yerlerden aday. Kadın siyasetçi konusunda önemli adımlar atan BDP ise bu seçimlerde kendi kadın kotasına uymadı.


12 Haziran Genel Seçimleri için aday listeleri dün YSK'ya sunuldu. Siyasi partilerin listelerindeki kadın adayların toplam sayısı 262. AKP 78, CHP 109, MHP 68 ve BDP 13 kadın milletvekilini aday gösterdi.


CHP listesinde en çok kadın adaya yer vermesiyle övünüyor. Ancak bu adayların listelerdeki yerlerine bakıldığında, sadece 38'inin seçilebilecekleri yerlerden aday gösterildikleri görülüyor.

Geçen seçimlerde 62 kadını aday gösteren AKP, bu yıl gelen tepkiler üzerine kadın aday sayısını 78'e çıkardı. AKP'nin listesindeki 472 erkek adaya karşı 78 kadın aday bulunurken, bu sayı adayların yüzde 14'üne tekabül ediyor. Bu kadın adayların ise sadece yarısının parlamentoya girebileceği belirtiliyor. Aday listeleri hazırlanırken en az 60 kadını parlamentoya taşıyacaklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, dün akşam yaptığı açıklamada ise kadınlara 'pozitif ayrımcılık' uyguladıklarını iddia etti.

MHP'nin listesinde de 65 kadın aday var ve bunlardan sadece 5'i seçilebilecekleri yerlerden aday gösterilmiş.

2011 Genel Seçimlerine 61 bağımsız adayla girmeyi deneyecek olan Emek, Özgürlük ve Demokrasi Blok'unun listesinde ise 13 kadın aday seçilecek yerlerden gösterilmiş. Parlamentoda en çok kadın milletvekili oranına sahip olan, BDP'nin bu seçimlerde kadın kotasında uymadığı görülüyor. BDP'nin geçmiş dönem kadın milletvekili sayısı 22'ye 8'di.

Bu hesaplamalar doğrultusunda TBMM'de 114 kadın yer alabilecek. Geçen yıl parlamentoda toplam 50 kadın yer alıyordu. Böylece kadın milletvekili oranı geçen yıla oranla yaklaşık iki kat artacak.

PARLAMENTO TARİHİNDE KADIN VEKİL
Kadınların milletvekili seçimlerine katıldığı 1935'ten beri TBMM'ye 8 bin 794 erkeğe karşılık sadece 236 kadın milletvekili girdi. Türkiye 72 yıl önce parlamentoda kadın temsilinde dünya ikincisiydi, bugün dünya ve AB sıralamasında sonuncu ülkeler arasında yer alıyor.

Kadınların da siyasal haklarını elde etmeleri yolunda atılan adımlar kapsamında, 3 Nisan 1930'da Belediye Kanunu'nun kabul edilmesiyle belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkına kavuşan kadınlar, 26 Ekim 1933'de Köy Kanunu'nda yapılan değişiklikle köy muhtar ve heyetlerine seçilebildi. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü ve 191 milletvekilinin yasa önerisi üzerine yapılan oylamayla 5 Aralık 1934'te de genel seçimlere katılma ve milletvekili seçme seçilme hakkını elde etti.

1935'de yapılan genel seçimlerde, TBMM'ye 18 kadın milletvekili girdi.

Kadın milletvekillerinin, 1934 seçimlerinde milletvekillerine oranı yüzde 4.51 oldu. Bu oran, sonraki yıllarda azalmasının ardından, 2002 seçiminde yüzde 4.36'ya çıkabildi. 22 Temmuz 2007 Genel Seçimlerinde Parlamentodaki kadın milletvekili sayısı 50'ye yükseldi ve kadınların erkek milletvekillerine oranı 9.1 oldu.

etha




Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,401 µs