En Sıcak Konular

Yorulmak nedir bilmiyor!

0 0 0000 00:00 tsi
Yorulmak nedir bilmiyor! Yıllar geçiyor, ancak 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel yorulmak nedir bilmiyor. Anavatan ve DYP'nin birleşmesine alkış tutan Demirel, sol partilere çağrıda bulunurken hükümeti de çıkartılacak yasalarla iligili uyardı.  

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, seçim sürecinde birleşme arayışlarına ilişkin olarak, ''Türkiye'de sadece orta sağın değil, orta solun da bütünleşmesi lazım. Bütünleşmesi lazım ki Türk demokrasisi yan gelmişlikten doğrulmuşluğa doğru gitmeli'' dedi. Süleyman Demirel, Toplumsal Siyasal Ekonomik Araştırmalar Vakfı (TESAV) tarafından düzenlenen Siyaset Okulu seminerlerinin 7. döneminin son dersinde ''2007 Mayısında Türkiye ve Dünya'' başlıklı bir seminer verdi.

Demirel, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Evi'nde düzenlenen seminerde yaptığı konuşmada, son bir ayda dünyada değil ama Türkiye'de çok şeyin değiştiğini belirtti. Fransa ve Türkiye'de yaşanan cumhurbaşkanı seçimlerini karşılaştıran Demirel, ''Cumhurbaşkanı seçmek üzere yola çıktınız, seçemediniz. Bu kendi halkınıza ya da dünyaya karşı iyi mi? Değil. 'Türkler demokrasiyi yapamadı' gibi bir eksi not aldık'' dedi.

Parlamentoların halkı temsil etmesi ve temsilde mutlaka adalet olması gerektiğini ifade eden Demirel, genel seçimlerin geçen yıl yapılması ya da cumhurbaşkanı adayı üzerinde uzlaşma sağlanması durumunda bugünkü tablonun ortaya çıkmasının engellenebileceğini belirtti. Demirel, ''Ömrünü tamamlamış bir parlamentoya cumhurbaşkanı seçtirmek yanlıştı'' diye konuştu.

-''CUMHURİYET NESİLLERİNİ YETİŞTİRMİŞTİR''-

Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli niteliklerinin ''üniter yapı'' ve ''laiklik'' olduğunu dile getiren Demirel, bu niteliklerin korunması gereğini vurguladı. Demirel şunları söyledi: ''Cumhuriyetin üniter devlet niteliğine hiç kimsenin diyeceği bir şey yoktur. Biz iki milletli değiliz, iki hukuklu da değiliz, altını çiziyorum tek hukukluyuz, burada devlet bir, millet bir, ülke bir, bayrak bir, dil bir. Cumhuriyetin en önemli niteliklerini muhafaza edersek, birliğimizi, dirliğimizi, düzenimizi muhafaza ederiz. Bunu edemediğimiz takdirde çok büyük sıkıntılar doğar. Türkiye kurulduğundan beri geçen zaman zarfında bu meselede zaman zaman sıkıntılar yaşamış ama hiç tereddüte düşmemiştir. Cumhuriyet nesillerini yetiştirmiştir. Tandoğan'da, Çağlayan'da, Manisa'da, Çanakkale'de, Marmaris'te olan mitingler de bunu gösteriyor. Vatandaş cumhuriyetin sahibidir, herkes bunu gayet iyi bilmelidir.

Her şey vatandaşın sahipliğinde, kanunlara göre olsun. Vatandaşı kimse rahatsız etmesin. Vatandaş da kendisine, sistemine, cumhuriyetine böylesine güven içindeyken aşırı telaşlara da kapılmasın. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet var olacaktır.'' Halkı devletine sahip çıkmaya ve oylarını kullanmaya çağıran Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Halk sandık başına gidecek, 46 milyon vatandaş sandık başına gidecek.

Yan gelmişse Türkiye'yi doğrultacak. Gemiyi yeniden rayına oturtacak, üfleyecek, rüzgar verecek ona ve bu gemi ebediyete kadar gidecek. Eğer millet gemisine sahip değilse o zaman gemi daha çok yana yatacak. Havasını koklayın, ekmeğini yiyin, suyunu kirletin, 'Bana ne' deyip geçin gidin. Bu şekilde vatan sahipliği olmaz. Sahip olun vatanınıza ve devletinize. 'Birisi sahip olsun, biz bundan yararlanalım' yok.'' 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, siyaset ve siyasetçinin halkan kopuk olduğunu da kaydederek, bu durumun dar bölge ve iki turlu seçim sistemleriyle çözümlenebileceğini ifade etti.

-SORULAR-

Demirel, seminerin ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. ANAVATAN ve DYP'nin birleşmesi hakkında düşüncelerinin sorulması üzerine Demirel, Türk siyasetinde bugün yaşanan sıkıntıların önemli bir kısmının parçalanmışlıktan kaynaklandığını belirterek, bu parçalı siyasetin yürütülmesinin zorluğuna değindi. Demirel şunları kaydetti: ''Vatandaş 'oyumu ona versem boşa gider, buna versem boşa gider. Beni istemediğim birine oy vermeye mecbur ediyorsunuz' diyor.

İstediği siyasi partilerin vatandaşın önüne ona layık olacak biçimde çıkmaları lazım. Türkiye'de orta sol ve orta sağ, programları ne olursa olsun parçalandı. Sadece orta sağın değil, orta solun da bütünleşmesi lazım. Bütünleşmesi lazım ki Türk demokrasisi, yan gelmişlikten doğrulmuşluğa gitmeli. Ben zaten senelerdir söylüyorum, 'birleşin, bir araya gelin, vatandaşı bölünmüşlükten kurtarın' diyorum. İyi karşılıyorum, hayırlı uğurlu olsun.''

Milletvekilliği seçiminde uygulanan yüzde 10 barajına ilişkin bir soru üzerine de Demirel, baraj uygulamasının Türkiye'nin içinde bulunduğu bunalımın önemli faktörlerinden biri olduğunu dile getirdi. Demirel, barajın oluşturduğu parlamento aritmetiğinin, bunalımın temelinde yattığını ifade ederek, 10 milyon oyla iktidar olunduğunu, 14 milyon oyun ise dışarıda kaldığını söyledi.

Demirel, Türkiye'nin yüzde 10 barajını en kısa zamanda değiştirmesi gerektiğini vurgulayarak, ''Yeniden yapılacak seçim istikrar getirmezse, temsilde adalet getirmezse bu seçim uzun sürmez. Yenilenmek durumunda kalır. İstikrar ve temsilde adalet getirmeyen, ehil kadrolar çıkarmayan bir seçimi ayakta tutmak mümkün değildir'' diye konuştu.
 
Haber7



Bu haber 295 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,297 µs