iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

'Eskiden konuk sevmezdi. Şimdi barış denizi'

12 Nisan 2011 10:21 tsi
'Eskiden konuk sevmezdi. Şimdi barış denizi' Bu muhtıranın arkasındayız iyibilgi Ankara

Karadeniz’in artan önemi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve hükümetin önüne yeni gelmiş değil. Ancak son 3-4 yılda bölgenin stratejik dengelerinin değeri daha da arttı.

Bunun birkaç nedeni var. Birincisi, enerji ve yolları. İkincisi, anımsanacağı gibi Gürcistan bölgesinde yaşanan savaş ve üç, ABD’nin hayli zamandır bölgeye gelme arzusu!

Tabii rahat rahat listeye girecek Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler ile ilişkiler veya Boğazlar’ın stratejik önemi gibi eş ve ek maddeler de var.

İçinde bulunduğumuz ayın 8’inde, yani sadece birkaç gün önce Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner bir konuşma yaptı. Konuşmanın vesilesi, “Karadeniz Deniz İşbirliği Görev Grubunun (BLACKSEAFOR) kuruluşunun 10. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen törendi”.

Bir-iki satırını aktaralım…

"Mevcut huzur, barış ve istikrar ortamının bundan sonra da her türlü risk ve tehdide karşın sürdürülmesi, oluşturulan mekanizmaların tüm kıyıdaşların aktif katılımıyla idamesi ve geliştirilmesi ile mümkün olacaktır"

"Güvenlik algısı ve uluslararası konjonktürdeki değişimin yansıdığı önemli coğrafyalardan birisi de Karadeniz olmuş ve yeni risk ve belirsizliklere kolektif çözümler bulma ihtiyacının Karadeniz'e kıyıdaş devletleri süratle bir araya getirdiği görülmüştür.”

“Deniz ortamındaki asimetrik tehditler itibarıyla hiçbir ciddi sorun yaşanmayan ve son derece güvenli bir deniz olmaya devam eden Karadeniz, bugün dünyaya emsal teşkil etmektedir."
 
"Karadeniz'de güvenlik ve istikrarı sürekli kılan mekanizma ve inisiyatifler, Karadeniz'i kendisini çevreleyen bölgeler ve hatta küresel açıdan güvenlik üreten bir deniz haline dönüştürmüştür. Enerji güvenliğinin her geçen gün daha fazla önem kazandığı günümüz konjonktüründe, Hazar Havzası ve Orta Asya hidrokarbon rezervlerinin aktarımı için bir enerji koridoru olan Karadeniz'de istikrar ve güvenlik üreten mekanizmaların mevcudiyeti, küresel güvenlik açısından da çok önemli katkılar sağlamaktadır.”

Orgeneral Koşaner, törende, çalkantılı ve sert tabiatından ötürü antik çağlarda "konuksever olmayan" bir deniz olarak tanımlanmasına karşın Karadeniz'in, kıyıdaşları için genelde dostluk ve barış denizi olduğunu da söyledi.

Karadeniz’de petrol

Bu konuşma hakim basında ne yazık ki pek az yer buldu. Ama Karadeniz’in ismi sadece 36 saat sonra bir başka yetkili ve bir başka vesile ile yeniden anıldı. O daha çok yer buldu basında...

“TPAO Genel Müdürü Uysal, Karadeniz’deki petrol arama çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirtirken, yüzde 100 TPAO’nun hissesi olan Sürmene-1 kuyusunda 4 bin 800 metreye gelindiğinde yeraltından alınan numunelerin içerisinde çok güzel petrol emareleri bulunduğunu söyledi. Bu emareler analiz ettirildiğinde Hazar Denizi’nde, Azeri, Çıralı ve Güneşli’deki petrole çok benzeyen, gravitesi yüksek, kalitesi gayet güzel bir petrol olduğunun görüldüğünü kaydeden Uysal, şöyle konuştu: Yeni düzenekler gelince bin metreyi delip, Türkiye’ye müjde vermek istiyoruz”.

Siyasi lügatımızda “muhtıra”nın farklı bir yeri var. Oysa çağrıştırdıkları bir kenara bırakıldığında sözlük anlamı daha sakin: “Herhangi bir şeyi hatırlatmak, uyarmak amacıyla yazılan yazı”.

Veya: “Bir devletin başka bir devlete politik sorunlarla ilgili olarak yolladığı uyarı yazısı, memorandum, nota”.

Ortada tesadüf mü var yoksa anımsatmak mı bilemeyiz ama burada bir uyarı varsa, "bölgesel veya küresel açıdan", biz destekliyoruz.

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,304 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,131 µs