En Sıcak Konular

CHP'den sağ açılımı

12 Nisan 2011 08:33 tsi
CHP'den sağ açılımı
Seçim stratejileri partilerin aday listesine yansıdı. Birçok sürpriz ortaya çıktı.

Ağır topların liste dışı bırakıldığı CHP'de 101 vekilden 55'i çizik yedi, 9 vekil de seçilemeyecek sıralardan aday gösterildi. Kendisi İstanbul 2. bölge 1. sıradan listeye giden CHP lideri Kılıçdaroğlu, Ergenekon sanıkları Mustafa Balbay, Mehmet Haberal ve Sinan Aygün'ün aday gösterdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun MYK ve ardından Parti Meclisi'nnin onayını alarak hazırladığı milletvekili aday listesinde mevcut 101 milletvekilinden sadece 37'si yer alabildi. 9 milletvekili adaylık başvurusu yapmamıştı. Buna göre, çizik yiyen milletvekili sayısı 55 oldu. Listede yer alan 37 milletvekilinin 9'u da, seçilemeyecek sıralardan aday gösterildi. Bu tablo ile mevcut vekillerden sadece 28'nin yeni dönemde Meclis'te olması bekleniyor. Eski Genel Sekreter Önder Sav ile Kemal Anadol, Hakkı Suha Okay, Onur Öymen ve Yılmaz Ateş gibi ağır topların silindiği CHP'nin milletvekili adaylarının 109'unu kadın adaylar oluşturdu. 14 de engelli adaya yer veren CHP'nin 30 yaş altında 25 milletvekili adayı bulunuyor.

TEKİN İLK SIRADA

Meclis'e en çok vekil gönderen İstanbul'da birinci parti olmayı hedefleyen CHP, partinin bir ve iki numaralı isimlerini İstanbul'dan aday gösterdi. CHP, İstanbul 1. bölge 1. sıraya, Başbakan Erdoğan'ın karşısına Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'i aday olarak gösterdi. Tekin'i sırasıyla Genel Başkan Yardımcısı Osman Korutürk, Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Ayşe Danışoğlu, Şafak Pavey, İhsan Özkes, İstanbul Milletvekili Nur Serter izledi.

KILIÇDAROĞLU 2. BÖLGE'DE

Kılıçdaroğlu, İstanbul 2. bölge 1. sırada yer aldı. CHP'nin güçlü olduğu ilçelerin yer aldığı ikinci bölgede, göçmen nüfus da bulunuyor. Bu nedenle Kılıçdaroğlu'nun arkasından ikinci sırada Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil yer alıyor. 2. bölgede sürpriz isimler ise 3. sıradan aday gösterilen Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile 4. sıradan aday gösterilen gazeteci Aydın Ayaydın oldu. Tanrıkulu ve Ayaydın'a örgütten tepki olduğu, seçim çalışmalarının olumsuz etkilenebileceği belirtiliyor. Tanrıkulu'nun, Diyarbakır'dan Ak Parti ve BDP karşısında seçilememe riski nedeniyle İstanbul'a kaydırıldığı ifade edildi. Ergenekon sanığı ATO eski Başkanı Sinan Aygün ibe Ankara 2. bölge 3. sıradan aday oldu.

İstanbul 2. bölge 8. sırada Kılıçdaroğlu'nun bürokrasiden arkadaşı Hazine Başkontrolörü Aykut Erdoğdu yer aldı. Gürsel Tekin kontenjanından Melda Onur da İstanbul 2. bölge 9. sırada yer aldı. İşçi eylemlerine desteği ile bilinen İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, İstanbul 2. bölge 11. sıradan aday gösterildi.

ANTALYA'DA "BİRLİK" GÖRÜNTÜSÜ

Ekibi tasfiye edilen eski Genel Başkan Deniz Baykal, Antalya'dan liste başı oldu. Örgütte sıkıntı yaşayan CHP; Baykal'a yeniden listede yer vererek ile özel önem veren Ak Parti'ye karşı birlik görüntüsü vermek istedi. Baykal'ın listede yer almasını sağladığı tek isim Antalya Milletvekili Osman Kaptan oldu.

ANADOLU'YA "SAĞCI" ADAY

İstanbul'un varoş oylarının yoğun olarak bulunduğu İstanbul 3. bölge adaylarının “farklı meslek kesimlerindenî olması dikkat çekti. İstanbul 3. bölgede sırasıyla, Genel Başkan Yardımları Erdoğan Toprak ve Umut Oran ile DİSK eski Başkanı Süleyman Çelebi, gazeteci Oktay Ekşi, öğretim üyesi Binnaz Toprak, sanatçı Sabahat Akkiraz yer aldı. Muhafazakar seçmenin de yer aldığı İstanbul 3. bölgeden 10. sıra adayı din sosyoloğu Muhammet Çakmak oldu.

CHP'nin "kalesi" olarak bilinen en rahat seçim çevresi İzmir'de, 1. bölge adayları sırasıyla Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu, AİHM Yargıcı Rıza Türmen, İzmir Milletvekili Oğuz Oyan oldu. CHP; zayıf olduğu İç Anadolu ve Güneydoğu'da ise, sağ kökenli isimlere yer verdi. Aksaray 1. sıra adayı eski ANAP'lı Mahmut Öztürk, Bursa 2. sıra eski bakan Turhan Tayan, Samsun 2. sıra İhsan Kalkavan, Diyarbakır 1. sıra eski bakan Salih Sümer oldu.

bugün



Bu haber 862 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,663 µs