En Sıcak Konular

NATO ve asiler ateşkese karşı

12 Nisan 2011 08:26 tsi
NATO ve asiler ateşkese karşı

Afrika Birliği'nin yol haritasını Libya hükümeti kabul ederken muhalifler, Kaddafi gitmeden herhangi bir anlaşmaya yanaşmayacağını açıkladı. NATO ise ateşkese katılmıyor...

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma öncülüğündeki Afrika Birliği heyeti, Libya lideri Muammer Kaddafi ile yaptığı görüşme sonrasında sundukları yol haritasının kabul edildiğini açıkladı. Zuma, NATO'ya da ateşkes çağrısında bulundu. Kaddafi'nin istifasına ilişkin bilgi verilmeyen yol haritasında dört başlık öne çıkıyor:
 
Acil ateşkes
 
İnsani yardım için acil koridor oluşturulması
 
Libya'daki yabancıların korunması
 
Geçiş süreci için müzakerelerin başlaması ve reformların uygulanması.

Resmi açıklamada değinilmese de Kaddafi'nin görevi bırakıp bırakmayacağı konusu da pazar günkü toplantıda masaya getirildi. Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Komisyonu Başkanı Ramtane Lamamra, Kaddafi'nin görevden çekilmesi konusunun gündeme geldiğini doğruladı fakat daha fazla açıklama yapamayacağını, bunun gizli kalması gerektiğini söyledi. Trablus'taki görüşmeyi tamamlayan Afrika Birliği heyeti, yol haritasını Ulusal Geçiş Konseyi'ne sunmak için dün isyancıların kalesi Bingazi'ye geçti. Trablus'ta şaşaalı bir törenle karşılanan Afrikalı liderler, Bingazi'de protestolara maruz kaldı. Kaddafi görevi bırakmadan ve ele geçirdiği yerleri terk etmeden herhangi bir barışın olmayacağını söyleyen 500 kadar isyancı, Afrika Birliği heyetine güvenmediklerini söyledi. Kaddafi'nin de iki yıl önce başkanlığını yaptığı Afrika Birliği, isyancılar tarafından tarafsız bir arabulucu olarak kabul edilmiyor. Afrika Birliği heyetine başkanlık yapan Güney Afrika'nın da, 2009 yılına kadar Libya'ya 11.5 milyon dolarlık silah sattığı ortaya çıktı.

NATO'DAN ATEŞKESE HAYIR

NATO ise Afrika Birliği'nin önerdiği ateşkese katılmayacağını, sivillere tehdit oluşturduğu sürece Kaddafi güçlerini hedef almaya devam edeceğini duyurdu. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Libya'da daha önce de ateşkes ilan edildiğini ancak uygulanmadığını hatırlatarak herhangi bir ateşkesin "etkin izleme mekanizması kurulduktan sonra güvenilir ve ispatlanabilir" olması gerektiğini söyledi.

Afrika heyetine şaşaalı karşılama

Libya lideri Muammer Kaddafi, Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma öncülüğündeki Afrika Birliği heyetini resmi törenle karşıladı. Atlı süvari ekibi, kadın korumalar ve askeri geçit resmiyle bir tören havasında geçen ziyarette Kaddafi, üstü açık arabasından halkı selamladı. Kaddafi, Afrika Birliği heyetini Babül Aziziye'deki çadırında ağırladı.

UNICEF: Misrata'da 20 çocuk öldürüldü

Kaddafi'nin Afrika Birliği yol haritasını kabul ettiğini açıkladığı saatlerde, UNICEF de Misrata'da devam eden çatışmalarda en az 20 çocuğun öldürüldüğünü açıkladı. Kaddafi güçlerinin Misrata'daki bombardımanında dün de 5 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Muhalifler, Kaddafi güçlerinin Rus yapımı Grad füzeleri ile saldırdığını iddia etti. Kaddafi'nin Trablus'taki konutunu hedefleyen NATO bombardımanında ise yıkıntıların arasında Kaddafi'nin yeşil kitabı görülüyor.

sabah



Bu haber 1,071 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,843 µs