En Sıcak Konular

Bakan Şener'in masasındaki anket

0 0 0000 00:00 tsi
Bakan Şener'in masasındaki anket Devlet Bakanı Abdüllatif Şener'e göre cumhurbaşkanlığı seçim süreci AK Parti'nin oylarını artırdı. Şener, yapılan en son kamuoyu yoklamalarındaki rakamları açıkladı...

27 Nisan gecesinden asıl kârlı çıkan AKP mi oldu?
Bu süreçten AKP kârlı çıkmıştır ifadesinin "sadece karşılıklı bildirilerden kârlı çıkmak" şeklinde algılanmaması gerekiyor. Şu yaşadığımız sürecin tamamını düşünmek lazım.

Tamamında ne var?
Kamuoyunda cumhurbaşkanlığı tartışması var. Erken seçim kararı var. Arkasından elbette bu bildiriler de var, ama cumhurbaşkanını halkın seçmesi tartışması var; partilerin ittifak arayışları var, Anayasa Mahkemesi kararı var. İşte bu sürecin tamamında evet, kamuoyundan edindiğimiz izlenimlere göre AKP'nin oylarında artış yaşanıyor.

Çok kesin bir ifade kullanıyorsunuz; önünüze gelen hızlı bir anket mi var?
Şurada var. (Masasının üzerinde duran anket uzatılıyor) Bu parti anketi değil, ama partinin nereye geldiğini gösteren bir araştırma... (Şener, Pollmark'ın İstanbul, İzmir ve Ankara'da, geçen hafta içinde hazırladığı cumhurbaşkanlığı seçim süreci araştırmasına bakarak okuyor:) "Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığını nasıl karşılıyorsunuz" sorusuna yüzde 51 olumlu, yüzde 44 olumsuz yanıt vermiş. "Üç partinin cumhurbaşkanlığı oylamasına katılmamasını nasıl karşılıyorsunuz?"; olumlu görenler yüzde 35, olumsuz görenler 54.
"Genelkurmay açıklaması?"; yüzde 36 olumlu bulmuş, yüzde 48 olumsuz. "Anayasa Mahkemesi'nin 367 şartı aramasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" Olumlu görenler yüzde 47, olumsuzlar 42. "Erken seçimi nasıl karşılıyorsunuz?"; yüzde 70 olumlu. "Mitingleri nasıl değerlendiriyorsunuz?"; yüzde 55'i olumlu, yüzde 38 olumsuz. "Size göre cumhurbaşkanlığı seçim süreci en çok hangi partinin oyunu artırmıştır?"; yüzde 46 AKP'nin, yüzde 16.9 CHP'nin.

DYP ile Anavatan?
Anavatan 2.3, DYP 1.7, MHP 2.8. Şimdi bu yeni süreçle ilgili bir anket. (Diğer bir örneği de Başbakan'ın masasının üzerinde duran anketin daha kapsamlısı bu hafta yapılacak.) Basına da yansımadığı için benim elimle yayınlanmış olmasını doğru bulmuyorum, ama şu verileri ben incelediğimde bu süreçte size sadece kendi izlenimlerimi aktarmış olmadığımı belirtmek istiyorum. Çünkü benim kişisel izlenimlerim de bu anketi doğruluyor.

'Vatandaş hakem oldu'
Sizin izlenimleriniz nereden?

İl başkanlarımızdan, ilçe başkanlarımızdan... Açıyoruz telefonu, "Bu ortam nasıl değerlendiriliyor" falan deyince bize söyledikleri "Ooo çok harika, diğer partililer bile gelip gelip bizi tebrik ediyorlar" şeklinde bir coşkunun ortaya çıktığı, yeni bir dalganın oluştuğuyla ilgili oluyor. Bunun üzerine bir de elinize anketi aldığınızda, ulaştığınız doğrudan bilgilerle anketlerin çakıştığını görüyorsunuz.

Aslında şu anda pek çok sumenin üzerinde benzer anketler durduğunu biz de duyuyoruz; ama sizce bunda etkili olan ne? Böyle bir krizde AKP'nin oyları niye artıyor?
Vatandaş AKP'nin bu süreci iyi idare ettiğini düşünüyor.

Siz düşünüyor musunuz?
Ben fikrimin sorulduğu yerlerde görüşümü söyledim.

Bunu kamuoyuna da söylemenin ne sakıncası var?
Ama vatandaşa soruyorsunuz, "İyi olmuştur" diyor.

'Daha ben ne diyeyim mi?' diyorsunuz
(Gülerek devam ediyor) Şimdi doğrusu iyi olmadığını söyleyenlerle de, iyi olduğunu söyleyen geniş seçmen kitlesiyle de çelişkiye düşmek istemem.

Ama tavan yaptığı yer galiba 27 Nisan gecesi ve 28 Nisan yanıtı?..
Onun analizi elimde yok. Ama tüm bu sürecin ortaya çıkardığı siyasi sonuç budur.

"Mağduriyet rantı" yorumuna katılır mısınız?
(Yüzü ekşi bir hal alıyor) Hayır, ben onu kabul etmiyorum. Vatandaş, mağdur oldu diye kimsenin peşine düşmez. Siyasi çizgisini beğeniyorsa destekliyor, beğenmiyorsa desteklemiyor vatandaş...

O zaman tam Türkçesi nedir; vatandaşın ne hoşuna gitti sizce?
Tüm bu tartışmaların sonucunda "İşte sandık! Gelin seçim!" denmesi.. Hakem olarak vatandaşı yapmak hoşuna gitmiş olabilir.

Ama bunu siz yapmadınız ki, cumhurbaşkanını seçemeyince zaten seçime gidiliyordu?
Ben yorum yapmayacağım, ama sonuç budur.

Sonuç bu, ama peki şu nedir Sayın Bakan? (Odanın diğer bir köşesinde açık duran TV'deki Manisa mitingi görüntülerini soruyoruz...) Son 15 günde yaşananlar hem AKP'nin oylarını artırıyor, hem de bu meydanlara toplananların sayısını?..
Evet, her ikisi de aynı anda oluyor. Burada karşılıklı düşünmemiz ve çözmemiz gereken noktalar var. O da, bu sürecin toplumdaki gerginlikler ve ayrışmaları derinleştirmemesi gerektiğidir. Herkesin yapması lazım gelen şey, toplumda kutuplaşmanın yaşanmamasıdır. Bu kutuplaşmayı yumuşatmalıyız. Birbirimize güvenmeliyiz ve farklılıkları zenginlik sayarak, var olma hazzını tatmalıyız.

'Doğru nasıl belirlenecek?'
İyi ama önümüzde ikinci bir cumhurbaşkanlığı süreci bizi beklerken bu nasıl olacak; AKP adayını bu meydanların sesine göre belirler mi?
Şimdi bakın, bu insanlar bakan oluyorlarsa, başbakan oluyorlarsa, Anayasa'nın belirlediği temel niteliklere sahiplerse, "Ben bunu istemedim, bundan cumhurbaşkanı olmaz" diye kabullenmek benim yürüdüğüm zemine aykırıdır. Benim yapacağım değerlendirme olduğu gibi yasal zemindeki niteliklerdir. Ona bakarsınız. Uyuyorsa, "Demokratik hukuk devletinde bu yeterlidir" dersiniz.

Ama "Hukuk yeter, uzlaşmaya gerek yok" denince de vatandaş "Bizim mesajımız alınmadı" düşüncesine kapılıyor?
İşte biz de buna karşı dedik ki, "Vatandaşın mesajını mı istiyorsunuz? Haydi halka seçtirelim" dedik. Ölçü vatandaşın mesajı mı? Haydi o zaman koyalım sandığı, vatandaş seçsin. Ama şunu söylüyorlarsa, "Sizin seçtiğiniz de doğru değildir, milletin seçtiği de doğru değildir" diyorlarsa bu ülkede neyin doğru olduğunu nasıl belirleyeceğiz? Burada bir sorun yok mu?

Sorun var, ama çözüm inatlaşma mı?
Bunun adı inatlaşma değil, meydanlardaki halk da "Biz seçelim" diyor.

AKP'nin oyunu artırdığını düşünenler yüzde 46

Şener masasının üzerinde duran, daha yeni hazırlanmış ve henüz basına duyurulmamış anket sonuçlarını Milliyet'e açıkladı:
Pollmark'ın İstanbul, İzmir ve Ankara'da, geçen hafta içinde hazırladığı ve bir diğer örneği de Başbakan'ın masasında duran cumhurbaşkanlığı seçim süreci araştırmasına göre:
1- Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığını nasıl karşılıyorsunuz?
Olumlu: % 51 - Olumsuz: % 44.
2- Üç partinin cumhurbaşkanlığı oylamasına katılmamasını nasıl karşılıyorsunuz?
Olumlu: % 35 - Olumsuz: % 54.
3- Genelkurmay açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Olumlu: % 36 - Olumsuz: % 48.
4- Anayasa Mahkemesi'nin 367 şartı aramasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Olumlu: % 47 - Olumsuz: % 42.
5- Erken seçimi nasıl karşılıyorsunuz?
Olumlu: % 70 - Olumsuz: % 28.
6- Mitingleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Olumlu: % 55 - Olumsuz: % 38.
7- Size göre cumhurbaşkanlığı seçim süreci en çok hangi partinin oyunu arttırmıştır?
AKP: % 46 - CHP: % 16.9 - Anavatan % 2.3 DYP: % 1.7 MHP: % 2.8.

Milliyet 



Bu haber 272 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,783 µs