En Sıcak Konular

Eksik: 122 bin hekim, 424 bin hemşire

8 Nisan 2011 17:18 tsi
Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı İbrahim Kara, Türkiye'nin, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ortalamasını yakalayabilmesi için 122 bin hekime ve 424 bin hemşireye daha ihtiyacı bulunduğunu belirtti.

Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı İbrahim Kara, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü ve Sağlık Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, sağlık hizmetlerinde yaşanan sıkıntılara değindi. Kara, bir ülkede verilen sağlık hizmetlerinin, o ülkenin gelişmişlik ve refah düzeyini gösterdiğini ifade etti. Kara, Türkiye'de son 8 yılda uygulanan sağlıkta dönüşüm programı nedeniyle sağlık hizmeti talebinin en az 5 kat arttığını, talebin nitelikli şekilde karşılanabilmesi için ihtiyaç duyulan istihdamın ise sağlanamadığını belirttii. Bugün itibariyle Türkiye'nin, AB ve Avrupa bölgesi ülkeleri arasında en fazla hekim ve hemşire açığı olan ülke konumunda olduğuna dikkat çeken Kara, Türkiye'nin AB ülkeleri ortalamasını yakalayabilmesi için 122 bin hekime ve 424 bin hemşireye daha ihtiyacı bulunduğunu ifade etti.

Kara ayrıca, sağlık hizmetleri sunumunda yaşanan istihdam sıkıntısına rağmen, halen KPSS'ye başvurarak mesleğini icra etmek isteyen en az 30 bin hemşire ve 100 binin üzerinde sağlık personeli bulunmasının da büyük bir çelişki olduğunu söyledi.

Son yıllarda artan şiddet olayları ve sağlık çalışanlarının haklarını göz ardı eden yaklaşımların, sağlık kurumlarında hizmet üretim sürecini ciddi şekilde etkilediğini ileri süren Kara, açıklamasında şöyle dedi:

"Devlet; sosyal devlet kimliğini daha etkin şekilde hissettirmek adına, sağlık harcamalarına maliyet unsuru olarak bakmamalı ve istihdam stratejilerinde sağlığa öncelik tanımalıdır. Sağlık hizmetlerinin sunumu, devletin asli görevi olarak kalmalıdır. Halkımız ile sağlık çalışanlarının aynı amaçla buluştuğu sağlık kurumlarının, bu amaç doğrultusunda hizmet üretebilmesi için, sağduyu ve empati kültürünün geliştirilmesine ihtiyaç bulunmaktadır.

cha



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,032 µs