En Sıcak Konular

AB yüzünü Orta Asya'ya dönüyor

8 Nisan 2011 11:57 tsi
AB yüzünü Orta Asya'ya dönüyor
Avrupa Birliği (AB) son zamanlarda Orta Asya ülkeleri ile ilişkilerini geliştirmek için ciddi girişimlerde bulunuyor.

Orta Asya ile olan ilişkilerini çeşitli alanlarda geliştirmek isteyen AB, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te bölge ülkelerinin dışişleri bakanları düzenlediği toplantıda AB ile Orta Asya stratejisi kapsamında ikili ilişkileri değerlendirildi.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, AB dönem başkanlığını yürüten Macaristan Dışişleri Bakanı Martonyi Janos öncülüğündeki heyet, bölge ülkeleri dışişleri bakanları ile işbirliği ilişkilerini masaya yatırdı. Açıklamada, Orta Asya bölgesinin AB için çok büyük önem arz ettiği kaydedildi.

Taraflar, AB-Orta Asya ilişkilerinin daha da geliştirilmesi konusunda karşılıklı anlaşarak, terör, uyuşturucu kaçakçılığı ve Afganistan’ın kalkınması için işbirliğinin güçlendirilmesi konusunda hem fikir kaldılar. Enerji ve çevre konularının da ele alındığı görüşmede, taraflar su kaynaklarının verimli kullanılması, ekonomik işbirliğinin arttırılması gibi alanlarda münasebetlerin yoğunlaştırılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Toplantı kapsamında bir dizi ikili görüşmeler gerçekleştirildi. İkili görüşmeler sonucunda Özbekistan ile Avrupa Birliği arasındaki işbirliği anlaşmasına değişiklik yapılmasını öngören protokole imza atıldı.

Toplantıda Özbekistan'ı Başbakan Yardımcısı ve aynı zamanda Dışişleri Bakanı Elyor Ganiyev, Kırgızistan'ı Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev, Tacikistan'ı Dışişleri Bakanı Hamrohon Zarifi, Kazakistan'ı Dışişleri Bakan Yardımcısı Konstantin Cigalov ve Türkmenistan'ı Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşit Meredov temsil etti.

Zirveye AB tarafından ise AB'ye dönem başkanlığı yapan Macaristan'ın Dışişleri Bakanı Martonyi Janos, Avrupa Komisyonu'nun Kalkınma'dan Sorumlu Komiseri Andris Piebalgs ve AB Orta Asya Özel Temsilcisi Pierre Morel katıldı.

Cihan

 



Bu haber 1,061 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,459 µs