En Sıcak Konular

Portekiz, AB'den mali destek arıyor

8 Nisan 2011 11:38 tsi
Yunanistan ve İrlanda'nın ardından mali kriz içerisindeki Portekiz de Avrupa Birliğinden yardım istiyor.

Ülkenin en az 70 milyar Euro'luk kaynağa ihtiyacı olduğu belirtiliyor. AB Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, bu ülkeye acil yardım sözü verdi. Başbakan José Sócrates ise krize karşı planladığı yeni önlemler mecliste reddedilince istifa etmişti. Ülkede 5 Haziran'da yeni seçime gidilecek.Portekiz Başbakanı José Sócrates ülkesinin mali kriz içinde olduğunu belirterek Avrupa Birliği (AB) Komisyonundan yardım talep etti. AB Komisyonu haberi doğrulurken Portekiz Başbakanı Jose Socrates'in AB'nin finansal destek sisteminden yararlanma talebini AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'ya bildirdiğini kaydetti. Komisyondan yapılan açıklamada, Barroso'nun en kısa sürede talebin inceleneceği sözü verdiği, ayrıca ortaklarıyla dayanışma içinde mevcut zorlukları aşma konusunda Portekiz'e güvendiği belirtildi. Portekiz'in yardım isteği AB maliye bakanları tarafından ele alındı. José Sócrates'den önce Portekiz Başbakanı olan Barroso da Portekiz'in karşılaştığı mali sorunları çözecek güce sahip olduğuna inandığını belirtti.

Başbakan José Sócrates, televizyondan halkına seslenerek, ülkesinin AB yardımına ihtiyacı olduğunu, ülkenin ulusal çıkarları gereği bu talebi yapmakta olduklarını söyledi. Sócrates "Hepimiz sorumluluk üstlenmeliyiz." dedi.

Portekiz'in içinde bulunduğu mali krizden çıkabilmek için AB mali yardımına ihtiyaç duyduğu uzmanlarca konuşuluyor ancak José Sócrates'in başbakanlığındaki hükümet bu haberleri yalanlıyordu. Sócrates, krize karşı hükümetinin planladığı yeni önlemler mecliste yapılan oylamada reddedilince geçtiğimiz ay sonunda istifasını açıklamış, 5 Haziran'da erken seçimlere gitme kararı alınmıştı. Mali krize siyasi belirsizlik de eklenince uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları birbiri ardına Portekiz'in kredi notunu düşürmeye başlamıştı.

Portekiz Merkez Bankası bu yıl için ekonomide yüzde birin üzerinde bir küçülme öngörüyor. Ülke kamu borçlarını geçtiğimiz yıl yüzde 7,3'e düşürmek istemesine rağmen bütçe açığı yüzde 8,6 oranında gerçekleşti. Portekiz Telekom bir kerelik yaptığı ödeme ile bütçe açığının 2009'daki oran olan yüzde 10'a çıkmasını engelledi. Portekiz'de istihdam piyasasında ve eğitim sektöründe yapılan reformların meyvelerinin alınabilmesi için uzun bir süreye ihtiyaç bulunuyor. Ancak uzmanlar Portekiz'in vaktinin kalmadığını belirtiyor. Uzun vadeli devlet tahvillerinin faizi ise çok yüksek bir oran olan yüzde 8'in üzerine çıkmış durumda.

Avrupa Birliği ise yardımın koşulu olarak Portekiz hükümetinin Avrupa Malî İstikrar Fonu'na bir uyum planı sunmasını bekliyor. Bu ise Portekiz'in mali bağımsızlığını Avrupa Mali İstikrar Fonu'na teslim etmesini getirecek. Portekiz'in halen düze çıkmak için yaklaşık 70 milyar Euro'ya ihtiyacı var. 2013 yılına kadar geçerli olan AB kurtarma planı ise bu miktarın altından kalkabilecek durumda. Haziran sonuna kadar 440 milyar Euro'ya ulaşacak olan kurtarma planı toplam meblağından şimdiye kadar sadece İrlanda için 85 milyar ayrıldı.

cihan



Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,513 µs