En Sıcak Konular

Siyaset azınlıklara açıldı

7 Nisan 2011 17:41 tsi
Siyaset azınlıklara açıldı ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times (NYT), ''Türkiye'de son dönemde yaşanan büyük değişikliklerin, siyaseti azınlıklara açtığını'' yazdı.

Gazetenin internet sayfasında yeralan haberde, Türkiye'de 12 Haziran'da yapılacak seçimlerde Süryani, Kürt, Ermeni ve Rum asıllı Türk vatandaşlarının ve türban takan bazı kadın adayların seçimlere katılacağını, AK Parti hükümetinin kazanması beklenen seçim öncesindeki ''kampanyanın ise son 10 yılda Türkiye'nin, AB'ye girme yolunda bireysel, dini, etnik hakları genişleterek ne kadar köklü bir değişimden geçtiğini yansıttığını'' kaydetti.

TBMM'ye seçilmek üzere yaklaşık 10 bin kişinin AK Parti ve CHP'den ''aday adayı'' olduğunu ve bu rakamın pekçok siyasi gözlemci açısından Türkiye için iyi haber olduğunu vurgulayan gazete, Süryani asıllı 33 yaşındaki Markus Ürek'in seçimlerde AK Parti'den yarışacağını ve Ürek'in ''Kazanırsam bu ülkenin tarihinde Meclise seçilen ilk Süryani olacağım, sadece Türkiye Cumhuriyeti tarihinde değil, Osmanlı İmparatorluğu tarihinde de'' dediğini yazdı. Haberde Markus Ürek'in, ''Türk demokrasisinin geliştiğini, kendisinin bundan cesaret aldığını, 8 yıl önce böyle bir görev için aday olmanın düşünülemez olduğunu, şimdi ise şansının olduğunu düşündüğünü ve ülkenin siyasi açıdan ilerlemesinin büyük oranda AK Parti sayesinde olduğunu'' söylediği de belirtildi.

Kürt asıllı Leyla Zana'nın da bağımsız aday olarak seçimlere katılacağı ve Zana'nın seçim kampanyasını Kürtçe yapabilmekte serbest olduğu belirtilen haberde, aralarında AK Parti kurucu üyelerinden Fatma Bostan Ünsal'ın da bulunduğu, türban takan bazı kadın aday adaylarının seçimlerden umutlu olduklarını ve Ünsal'ın başta kadın hakları grupları olmak üzere sivil toplum kuruluşları tarafından desteklendiklerini söylediği de kaydedildi.

Gazete 12 Haziran'daki seçimlerde yarışmak üzere, Ermeni ve Rum asıllı aday adaylarının da bulunduğunu belirterek ikisi Ermeni asıllı, biri de Rum asıllı Türk vatandaşı olmak üzere 3 kişinin AK Parti'ye kayıt olduklarını, ayrıca birer Ermeni asıllı vatandaşın da CHP ve MHP'den seçimlere katılmayı umduklarını yazdı.

a.a.



Bu haber 907 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,759 µs