En Sıcak Konular

Başbakan Erdoğan'dan açıklama

7 Nisan 2011 17:27 tsi
Libya'daki son durumla ilgili basın toplantısı düzenleyecek...

17.16: BAŞBAKAN ERDOĞAN SAAT: 18.30'DA LİBYA'DAKİ SON DURUMLA İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI YAPACAK...

16.01: KADDAFİ BİRLİKLERİ, ECDEBİYE'NİN GİRİŞİNİN BOMBALIYOR

Libya'da Muammer Kaddafi'ye bağlı birliklerin, muhaliflerin elindeki Ecdebiye kentinin girişini bombaladıkları bildirildi. Adının açıklanmasını istemeyen ve kentin batı girişinin 3 kilometre gerisinde bulunduğunu belirten bir muhalif, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, Kaddafi birliklerinin girişi bombaladıklarını, muhaliflerin buradan çekildiğini söyledi. Reuters muhabiri, kontrol noktası kurdukları kentin batı girişinden araçlarla ayrılan muhalifleri gördüğünü ve bu yönden patlama seslerinin geldiğini aktardı.

14.51: NATO'NUN BREGA YAKININDAKİ BOMBARDIMANINDA 5 KİŞİ ÖLDÜ

Libya'nın Brega kenti yakınında, NATO'nun düzenlediği bombardımanda 5 muhalifin öldüğü belirtildi. Ecdebiye Hastanesi'nden Dr. Şerif Hassi, 5 muhalifin cesedinin hastaneye getirildiğini söyledi. Muhaliflerden Ali Sahli, NATO'ya ait uçakların bir tankı hedef aldığını, açılan ateşte tankın infilak ettiğini anlattı. Hastaneye kaldırılan Ömer Muhammed ise "NATO, Kaddafi güçleri batıdayken neden doğuyu bombalıyor" ifadesini kullandı. NATO bombardımanında daha önce 5 kişinin yaralandığı açıklanmıştı.

13.51: NATO YİNE LİBYALI MUHALİFLERİ VURDU

Libyalı muhalifler, NATO hava bombardımanında Brega yakınındaki mevzilerinin vurulduğunu, saldırıda yaralananlar olduğunu söylediler. Yaralılardan Yunus Cuma, hastanede yaptığı açıklamada "Bize NATO hava saldırısı yapıldı. O esnada Brega yakınında araçlarımızın yanındaydık" dedi. Cuma, saldırıda en az 5 kişinin yaralandığını söyledi. Başka muhalifler de hava saldırısıyla vurulduklarını söylerken, Reuters muhabiri hastaneye yaralıların getirildiği gördüğünü bildirdi.

13.48: LİBYA TEMAS GRUBU, 13 NİSAN'DA DOHA'DA TOPLANACAK

İngiltere'de geçen hafta yapılan Uluslararası Libya Konferansı'nda oluşturulmasına karar verilen Libya Temas Grubu, gelecek hafta Katar'ın başkenti Doha'da toplanacak. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin de dahil olduğu uluslararası temas grubunun 13 Nisan'daki toplantısıyla ilgili hangi ülkelerin davetli olduğu konusunda bilgi vermedi. ABD, bazı Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri ile Arap Birliği gibi kurumlardan yetkililerin yer aldığı temas grubuyla, Libya halkının geçiş sürecini sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesine yardım edilmesi ve uluslararası toplumun Libya'ya ilişkin düzenli istişarelerde bulunması amaçlanıyor. Londra'da geçen hafta yapılan Uluslararası Libya Konferansı'nda Türkiye'yi temsil eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin de uluslararası temas grubunda yer alacağını, ancak bu grubun henüz formatıyla çalışma esaslarının belirlenmediğini söylemişti. İngiltere Başbakanı David Cameron ve Dışişleri Bakanı William Hague, Türkiye'nin de bu grupta yer alacak olmasından duydukları memnuniyeti dile getirmişlerdi.

13.28: MİSRATA'DA KADDAFİ BİRLİKLERİNİN BOMBARDIMANINDA 5 KİŞİ ÖLDÜ

Libya'nın başkenti Trablus'ta hava saldırılarının düzenlendiği bildirildi. Libyalı bir görgü tanığı, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, kentin üstünde önce bir uçak gördüğünü, daha sonra iki patlama sesi duyduğunu söyledi. İkinci patlamanın, ilkinden daha güçlü olduğu belirtildi.

Bu arada, Misrata kentinde Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı birliklerin dün düzenlediği bombardımanda 5 kişinin öldüğü bildirildi. Muhaliflerin sözcüsü, Misrata'da dün Kaddafi birliklerinin, muhaliflerin elindeki limanı hedef alan ve limanın geçici bir süre kapanmasına neden olan bombardımanında 5 kişinin öldüğünü, 25 kişinin yaralandığını kaydetti. Sözcü ayrıca NATO güçlerinin, dün Misrata'da düzenlediği hava saldırısında Kaddafi birliklerini vurduğunu belirtti.

11.24: KADDAFİ: "NATO OPERASYONUNDAN 'FİZİKSEL' DEĞİL, 'RUHEN' ETKİLENDİK" "HER ŞEYE RAĞMEN EVLADIMIZ OLARAK KALACAKSINIZ"

Libya lideri Muammer Kaddafi, ABD Başkanı Barack Obama'ya yazdığı mektupta, bu "haksız savaşa" son vermesini istedi ve "Bütün bunlara rağmen, ne olursa olsun her zaman evladımız olarak kalacaksınız" ifadesini kullandı. Obama'dan, NATO öncülüğündeki hava operasyonlarına son verilmesi ricasında bulunan Muammer Kaddafi, bu operasyonları, "gelişmekte olan bir ülkenin küçük insanlarına yönelik haksız bir savaş" olarak nitelendirdi.

"Dünya barışına hizmet etmek, teröre karşı ekonomik ve güvenlik işbirliği ve halklarımız arasındaki dostluk için NATO'yu Libya'nın meselelerinden sonsuza dek uzak tutabilecek bir konumdasınız" diyen Kaddafi, demokratik bir toplumun füzeler ve savaş uçakları kullanarak inşa edilemeyeceğini vurguladı ve iktidardan devrilmesini isteyen muhaliflerin terör örgütü El Kaide üyesi oldukları iddiasını tekrarladı. Mektubunda Obama'ya "sevgili evladımız" ve "ekselans" diye hitap eden Kaddafi, ülkesinin NATO operasyonundan "fiziksel" olarak değil, "ruhen" etkilendiğini belirterek, "Bütün bunlara rağmen, ne olursa olsun her zaman evladımız olarak kalacaksınız. Hala ABD'nin Başkanı olarak devam etmeniz için dua ediyoruz" ifadesini kullandı.

 Kaddafi, yazdığı üç sayfalık mektubunda, "Yanlış bir eylemi ortadan kaldırmak için yeterince cesareti olan bir adamsınız. Bunun için sorumluluğu omuzlayabileceğinizden eminim" dedi. Resmi olmayan bir dille ve İngilizce yazılan, ancak çok sayıda imla hatasının olduğu mektupta Kaddafi, Obama'nın adını "Baraka Hussein Abu oumama" olarak yazdığı görülürken, ayrıca gelecek yıl yapılacak seçimde Obama'ya şans diledi. Kaddafi'nin mektubu üzerine açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton "Sayın Kaddafi'nin ne yapması gerektiğini bildiğini düşünüyorum. Yapması gereken ateşi kesmesi, güçlerini kentlerden çekmesi, iktidarı devretmesi ve Libya'dan ayrılmasıdır" demişti.

04.01: CLINTON: "KADDAFİ'DEN SÖZ DEĞİL İCRAAT BEKLİYORUZ"

Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Halit Kaym, İngiliz askeri güçlerinin dün ülkenin güneydoğusunda yer alan El-Sarir petrol tesislerini bombalamakla suçladı.

Düzenlediği bir basın toplantısında, Kaym, "İngiliz bombardıman uçakları El-Sarir petrol sahasını bombalayıp oradaki tesislerde çalışan 3 güvenlik görevlisinin ölmesine, başka çalışanların da yaralanmasına yol açtı" dedi.

Kaym, bombardıman sırasında, El-Sarir petrolünü muhalifler tarafından kontrol edilen Tobruk limanına ulaştıran petrol boru hattının da zarar gördüğünü belirtti.

Sirte havzasında bulunan El-Sarir petrol sahası, Libya'nın en önemli petrol rezervlerini barındırdığından dolayı ülkenin en önemli petrol sahası olarak kabul ediliyor. Libya hükümet sözcüsü Musa İbrahim'e göre, El-Sarir Libya lideri Muammer Kaddafi rejiminin kontrolü altında.

MİSRATA ÇATIŞMASI: BM ATEŞKES İSTEDİ

BM, Libya'nın üçüncü büyük kenti Misrata'nın etrafında Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerle muhaliflerin arasında 40 gündür aralıksız süren çatışmaların durmasını istedi.

Ateşkes ilan edilmesini isteyen insani işlerden sorumlu BM Genel Sekreter yardımcısı Valerie Amos, Mistrata kentindeki durumun vahim olduğunu, kent sakinlerinin yiyecekten, sudan ve acil tıbbi yardımdan yoksun olduğunu, bu yüzden yaralılara tıbbi yardımın ulaştırılabilmesi ve sivillerin kentten tahliye edilebilmesi için çatışmaların durması gerektiğini belirtti.

Muhaliflerin askeri lideri General Abdül Fettah Yunus dün yaptığı açıklamada, NATO'yu Misrata'daki Libyalıları "ölüme terk etmekle", "orayı burayı bombalayan NATO'nun, Misrata halkının Kaddafi'nin bombardımanları altında can vermesine seyirci kalmakla" suçlamıştı.

Uluslararası basının ve NATO'nun yardımını ve desteğini isteyen Yunus, kentte 40 gündür su, elektrik, yiyecek ve çocuklar için sütün bulunmadığını belirtmişti.

Misrata'da, Kaddafi'nin ablukası yüzünden binlerce kişinin şehri terk edemediği belirtiliyor.

CLINTON

Washington'daki Beyaz Saray yetkilileri, Kaddafi'nin ABD Başkanı Barack Obama'ya yolladığı mesajlara değinerek, "Libya liderinin ne yapması gerektiğini çok iyi bildiğini" belirttiler.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton düzenlediği basın toplantısında, ABD hükümetinin Kaddafi'den "söz değil icraat" beklediğini söyleyerek, "Herkesin iyiliği için, kan gölü bir an önce sona ermelidir" dedi.

İtalyan mevkidaşı Franco Frattini ile görüşmesinin ardından basına açıklamalarda bulunan Clinton, "Kaddafi ateşkes ilan etmesi, askeri güçlerini geri çekmesi gerekiyor, iktidarı ve Libya'yı terk etmesi konusunda da bir karar alması gerekiyor" diye konuştu.

Kaddafi'nin Obama'ya yolladığı mesajların içeriği hakkında ise bilgi verilmedi.


--------------------------------------------------------------------------------
LİBYA'DA GÜNDEM TÜRKİYE

Libya'dan Türk Hava Kuvvetlerine ait askeri kargo uçağı ile Dalaman'a getirilen ve oradan Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'ne sevkedilen Zrad Hassan, Libya'da Türkiye'nin yardımseverliğinin konuşulduğunu söyledi.

Hassan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Libya'da özgürlük ve refah kazanmak için başlatılan süreçte sona doğru gelindiğini ve kısa sürede her şeyin normale döneceğini ifade etti.

Libya'da yaşananların bir özgürlük mücadelesi olduğunu vurgulayan Hassan, ''Kaddafi güçleri şehrin her yerine müdahale etti. O müdahaleler sırasında ben de vuruldum. Çok acı çekiyordum. Türkiye Libya'da zor durumda olan birçok yaralıya kardeşlik elini uzattı. Birçok ülkeden göremediğimiz yardımı Türkiye'den görmenin mutluluğunu yaşıyoruz'' dedi.

Hassan, vücudunda bulunan şarapnel parçalarının çıkarılmasının ardından tekrar ülkesine döneceğini belirterek, ''Libya'da Türkiye'nin yardımseverliği konuşuluyor. Bizlere yapılan yardımseverlikleri unutmamız mümkün değil. Türkiye bizim için vazgeçilmesi mümkün olmayan kardeş bir ülkedir'' diye konuştu.

Libya'da bilgisayar mühendisliği öğrencisi olduğunu ifade eden Hassan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ülkemde her şey normale döndüğü zaman okuluma devam edeceğim. Bizleri güzel günler bekliyor. İnşallah oraya gidene kadar arkadaşlarım işlerini bitirmiş olur. Türkiye'ye Türk halkına, başbakana çok teşekkür ediyorum.''

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alp Akman da, Hassan'ın sol kalçasına isabet eden şarapneller dolayısıyla kırılmaların bulunduğunu belirterek, hastayı ameliyata alacaklarını söyledi.

KADDAFİ'DEN KAÇIŞ PLANI

Libya'dan kaçan eski enerji bakanı Ömer Fethi Şatvan, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin yakın çevresinin onu terk etmek için fırsat kolladığını ancak harekete geçmeye de korktuğunu söyledi.

AP'ye bir açıklama yapan Şatvan, Libya'nın Misrata kentinden, bir balıkçı teknesiyle Malta'ya kaçtığını söyledi. 2007'ye kadar Libya kabinesinde görev yapmış olan Şatvan, NATO'nun askeri operasyonu yoğunlaştırması gerektiğini belirterek, "Batı, işi bitirmek için hızlı davranmalı" dedi.

Öte yandan Kaddafi, ABD Başkanı Barack Obama'ya yazdığı mektubunda, bombardımanın durdurulmasını talep etti. 3 sayfalık mektubun, Beyaz Saray tarafından basına verilen kopyasına göre Kaddafi, gelişmekte olan bir ülkenin küçük bir halkına karşı bombardımanın adil olmadığını belirtiyor. Kaddafi, ABD Başkanlık seçimlerinde ikinci kez aday olacak olan Obama'ya seçimde başarılar da diliyor. AA



Bu haber 977 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,406 µs