En Sıcak Konular

Paralı askerler Kaddafi'ye pahalıya maloluyor

7 Nisan 2011 14:33 tsi
Kaddafi çatışma cephelerine çok pahalıya malolmasına karşın paralı askerlerini sürüyor. Kaddafi’ye en büyük destekse Çat’tan. Dünyanın farklı ülkelerinden paralı asker bulma girişimini ise İsrail şirketleri yapıyor.

Libya diktatörü Muammer Kaddafi, İsrail şirketlerinin desteğiyle dünyanın farklı bölgelerinden getirdiği paralı askerlere servet yığıyor. Fransız gazetesi Kaddafi’nin, oğlunun birliklerinin çatışma sahasında hezimete uğramasından sonra paralı askerleri öne sürmek zorunda kaldığını yazdı. Kaddafi’nin El-Aziziye Kapısı’ndaki sarayında çok yüklü miktarda malvarlığı olduğunu iddialarına da yer verilen haberde Libya’nın Londra ve Roma’yı para koyma ve borsaya katılmada ana merkez olarak kullandığına işaret ediliyor. Öte yandan Libya’nın satılan petrol varillerinin açıklanan sayısının gerçeği yansıtmadığı vurgulanıyor.

Fransız gazetesi Le Figaro, Albay Muammer Kaddafi’nin oğlu Hamis’in komutasındaki 32 Taburu’nun Batılı hava saldırısı neticesinde yenilgiye uğramasının Kaddafi’yi çatışma bölgelerine Afrikalı paralı askerleri göndermeye ittiğini yazdı. Habere göre Kaddafi kendi özel kuvvetlerini ise Trablus’ta tutuyor.

Kaddafi’nin El-Aziziye Kapısı’ndaki serveti

Libyalı kaynakların ifadesine göre paralı askerler oldukça pahalıya maloluyor. Öyle ki bu askerler için yüzlerce dolar harcanıyor. Ödemeler nakit yapılıyor. Libya’nın mevduatlarının dondurulmasına karşın Kaddafi, ihtiyaç duyduğunda maddi kaynak bulmakta zorluk çekmiyor. Le Figaro gazetesi, Kaddafi’nin milyarlarca doları olduğunu ortaya koyan New York Times gazetesinin şu iddialarına yer verdi: ‘Kaddafi’nin El-Aziziye Kapısı’ndaki sarayında yüklü miktarda parası var.’

Gazete Kaddafi’nin bu malvarlığını, Libya petrol satış gelirlerinden bir bölümünün kendisine tahsis edilmiş olmasına bağladı. Bu noktada Fransız Avukat William Bourdon şöyle dedi: ‘Kaddafi ve ailesi petrol gelirlerinin büyük bir bölümünü alıyor.’ Fransa’da Kaddafi’nin adamlarından ve oğullarından oluşan bir grup hakkında kara para aklamadan açılmış bir davanın mevcudiyetine işaret eden avukat, Kaddafi’nin erken bir dönemde paranın küreselleştirilmesi sürecini kavradığını ve bundan faydalanmayı bildiğini belirtti. Ardından da Libya’nın yatırım şirketleri ve egemen servet fonları aracılığıyla Londra ve Roma’yı para koymak ve borsalarına katılmak için temel olarak kullandığını ekledi.

Satılan petrol varillerinin sayısı şüpheli

Kaddafi ve ailesinin paralarının Libya devletinin paralarından ayırt edilmesinin oldukça güç olduğuna değinen Fransız avukat şöyle konuştu: ‘Libya devletinin ve Kaddafi ile ailesinin parası genellikle yan yana oluyor. Para hareketleri hiç durmuyor. Bu da hükümetlerin kötü niyetinden kaynaklanıyor. (bu noktada özellikle İtalyan hükümetini ağır davranmakla suçluyor). Libyalı yetkililer dünya çapında dolaşıyor ve paraları çantalarında taşıyorlar.’  Avukat bu sözlerine şahit olarak da Belçika gazetelerinin Libya’nın fonlarının Sudan ve Çat’a havale olduğu yönünde verdiği haberleri gösterdi.

Bu fonların değeri ise gizemini koruyor. Gazete diğer yandan gizlice satılan petrol varillerinin sayısını da sorgulayarak şöyle dedi: ‘BM, Libya rejiminin satılan petrol varillerinin sayısını gösteren resmi rakamlarla oynadığından şüphe etmektedir. Kayıt işlemi gerçekleşmemiş; bu savaşın yakıtını oluşturan milyonlarca varil bulunuyor.’

Çat cumhurbaşkanlığı muhafızları görevde

Diğer yandan gazete Geçiş Konseyi üyelerinden Ali Zidan’ın şu sözlerine yer veriyor: ‘Bu meblağlarla Kaddafi’nin sayıları yaklaşık 25 bin olan paralı askerleri finanse ediliyor. Bu paralı askerlerin büyük kısmını, Kaddafi’nin daha önce desteklediği Afrika çatışmalarındaki isyancılar oluşturuyor. Sierra Leone, Liberya, Mali ve Nijer gibi ülkelerden geliyorlar. Kaddafi kendilerini uzun süre önce bir birlik altında topladı. Paralı askerlerin bir kısmı ise son olaylardan sonra; özellikle Kaddafi’yi kendi özel korumalarıyla destekleyen İdris Debi’nin cumhurbaşkanı olduğu Çat’tan geldi.

Devrimcilerin askeri sözcüsü Ahmet Beni ise şöyle konuştu: ‘Paralı askerlerin saldırıları, skoda araçların kasalarından bize ateş etmeleri tarzında Çat usulü gerçekleşiyor. Geçtiğimiz Cumartesi günkü son geri çekilişimizin sebebi de bu idi. Öyle ki kendimizi binlerce Çatlı başkanlık muhafızı askerinin karşısında bulduk.

 


 



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,306 µs