En Sıcak Konular

Sarkozy'nin Türkiye'ye bakışı!

0 0 0000 00:00 tsi
Sarkozy'nin Türkiye'ye bakışı! Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı seçilen Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Nicolas Sarkozy, uzun zamandır Türkiye'ye tam üyelik yerine ''imtiyazlık ortaklık'' verilmesinde ısrar ediyor. 

Sarkozy, AB'nin sınırı olması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin coğrafi ve kültürel nedenlerden ötürü AB'ye üye olayacağını ileri sürüyor.

Fransa'da AB anayasası için 2005 yılında düzenlenen referandumda oyları yüzde 15'e ulaşan aşırı sağcı adayların Türkiye karşıtı konuşmalarının etkisini unutmayan Sarkozy, kampanya sırasında, bu seçmen kitlesinin de desteğini alabilmek için Türkiye'nin tam üyeliğine karşı çıkan konuşmalarının dozunu artırdı. Fransız seçmenin genelde AB'nin genişlemesine karşı çıkan tavrını kullanan Sarkozy, AB'nin mutlaka sınırı olması ve Türkiye'nin de bu sınırın dışında kalması gerektiğini iddia eden konuşmalar yaptı.

Sarkozy, son aylarda yaptığı konuşmalarda, AB ve güney Akdeniz ülkeleri arasında stratejik işbirliği anlaşması önerirken, Akdeniz tarafında Türkiye'nin buna önderlik yapabileceğini savundu. Fransa'daki siyasi gözlemciler, Fransız işadamlarının, Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği hatırlatarak, bu çevreyle yakın ilişkiler içinde bulunan Sarkzoy'nin, genel seçimlerden sonra, Almanya'da Angele Merkel'in yaptığı gibi Türkiye konusunda daha fazla esneklik göstereceği yorumunu yapıyor.

ERMENİ MESELESİ

Sarkozy, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, mecliste kabul edilen, ancak senatodan da geçmesi gereken sözde Ermeni soykırımının inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifine karşı olmadığını söyledi.

UMP lideri, bununla birlikte, bu teklifin ne zaman parlamento gündemine sunulacağına açıklık getirmedi. Sarkozy, Ermeni derneklerine yazdığı mektupta, araştırmacıların, tarihçilerin ve kişilerin bireysel olarak bu konuda farklı tezler söylemesinin cezalandırılamayacağını ifade ederek, sadece soykırım aleyhine yapılacak gösteri ve yürüyüşlerin yasayla yasaklanmasından yana olduğu mesajını verdi. Sarkzoy'nin, teklifin ne zaman senatoya getirileceği konusuna açıklık getirmemesi, Fransa'daki Ermeni derneklerinin tepkisine yol açtı. Fransa'da aydınlar, medya ve iş dünyası, bu yasa teklifinin mecliste kabul edilmesine karşı ciddi muhalefet yapmıştı.

haber7



Bu haber 234 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,595 µs