En Sıcak Konular

Gül çekildi, şimdi ne olacak?

0 0 0000 00:00 tsi
Gül çekildi, şimdi ne olacak? Meclis Cumhurbaşkanı'nı 2. kez seçemedi. YSK seçim tarihini değiştirecek mi? Cumhurbaşkanı'nı halk seçebilecek mi? Sezer ülkeyi referanduma götürecek mi? Anayasa değişikliği ne olacak? İşte sorular ve yanıtlar...

SEÇİM TARİHİ DEĞİŞEBİLİR

- İkinci oylamada da 367 bulamayan Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden çekildi. Gül'ün çekilmesinin ardından Anayasa'ya göre yeni bir seçim takvimi işlemesi gerekecek. Ancak bu kararı sadece YSK verebilir.

- Şimdi gözler YSK'da, daha önce aldığı 22 Temmuz'daki seçim tarihini değiştirecek mi merakla bekleniyor.

- YSK'nın daha erken bir seçim tarihini belirlemesi mümkün görünmüyor. AKP 1 Temmuz tarihini istemiş ancak YSK en erken 22 Temmuz'da seçim yapabileceğini belirtmişti.

- Anayasa Mahkemesi'nin ardından YSK da tarihinde bir ilke imza atabilir ve yeni içtihat oluşturabilir. Bu durumda da seçim tarihi yine değişecek.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ NE OLACAK?

- Bu gelişmelerin ardından AKP'nin Anavatan'ın desteğini alarak hazırladığı, cumhurbaşkanını halkın seçmesi maddesinin de bulunduğu Anayasa değişikliği paketinin de geleceği belirsizleşti.

- CHP'nin iddiasına göre bu Meclis artık yasama yapamaz. AKP ise cumhurbaşkanını halkın seçmesi için teklif ettiği Anayasa değişikliğini bugün oylamaya alacak.

- Bu pakete destek verdiğini açıklayan Anavatan bu arada DYP ile birleşti. Ve tavrını değiştirebilir. Anavatan destek vermezse AKP'nin oyları Anayasa'yı tek başına değiştirmesine yetmiyor. Ve referandum yolu görünüyor.

- Ancak yasaya göre referandum en erken 120 gün sonra yapılabiliyor. Bu durumda da AKP'nin Köşk seçimini halka yaptırma taktiği işlevsiz kalacak. Ve Cumhurbaşkanını yeni Meclis seçecek.

SEZER İKİ OYLAMANIN AYNI ANDA YAPILMASINI ENGELLEYEBİLİR

- Cumhurbaşkanını halkın seçmesine sağlayan Anayasa değişikliğinin erken seçimin yapılacağı 22 Temmuz'a yetişip yetişmeyeceği henüz belli değil. Yetişse bile AKP 367 oyu bulamazsa önüne Sezer engeli çıkabilir.

- Sezer, önüne gelen Anayasa değişikliğini 15 gün beklettikten sonra Meclis'e geri gönderebilir. Meclis aynı kararı alırsa Sezer, yine 15 gün bekleyip referanduma götürülebilir.

- Yasaya göre referandum en erken 120 gün sonra yapılabiliyor. Ancak AKP'nin kanunu tek başına değiştirerek 120 günlük süreyi kısaltma imkanı var. Böyle bir durumda referanduma genel seçimden yeterli bir süre önce gidilirse ve halk değişikliği kabul ederse 22 Temmuz'da genel seçimle birlikte cumhurbaşkanı seçiminin birinci turu yapılabilecek.

- Ancak AKP yasa değişikliği yaparak 120 günlük referandum süresini kısaltsa bile Sezer bunu da 15 gün beklettikten sonra veto edebilir.
 
- Meclis'in referandum süresinin kısatılmasına ilişkin yasayı aynen kabul ederse Sezer, bunu Resmî Gazete'de yayımlatmadan önce 15 gün daha bekletebilir.
Sezer'in bu şekilde Anayasa değişikliğini 60 gün geciktirerek iki oylamanın bir arada yapılmasını engelleme imkanı bulunuyor.
 



Bu haber 274 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,133 µs