En Sıcak Konular

Demokrat Parti, AK Parti'yi zorlar mı?

0 0 0000 00:00 tsi
Anavatan ve DYP Demokrat Partisi çatısı altında birleşti. Bu birleşme siyasete nasıl etki edecek. İşte usta yazarların yorumları...

TUFAN TÜRENÇ

Samimiyetle söylemek istiyorum ki bu birleşmeyi gerçekleştiren her iki lideri Mehmet Ağar’la Erkan Mumcu’yu kutluyorum. Gerçekten çok zor bir işi başardılar. Çünkü bu iş büyük özveri isteyen bir işti. Ama tabi ülke çıkarları söz konusu olunca her Türk vatandaşının özveri göstermesi gerekirdi. Onlar bunu yaptılar. Halkın isteğini özlemini yerine getirdiler.

YALÇIN DOĞAN

Solda birliği düşündüğüm zaman bu birleşmeyi kıskandım. Ve darısının solda birliğe düşmesini diliyorum. Nasıl ki DYP ve ANAP özveride bulundu, CHP ve DSP'de özveride bulunarak biraraya gelmelerinin doğru olduğuna inanıyorum. ANAP ve DYP, seçime tek tek girselerdi barajı aşmaları zordu. şimdi meclise gireceklerine göre, AKP'yi hem seçimde hem de meclisteki sandalye sayısı olarak zorlayacakları ortadadır. Merkez sağda AKP dışında oy arayanlar için bu birleşme umut olabilir.

ŞÜKRÜ KÜÇÜKŞAHİN

Benim için süpriz değil. Süreci yaklaşık iki yıldır dile getiren ve bu iki partinin birlikte seçimlere gireceğini vurgulayan bir gazeteciyim. Buna rağmen bütünleşmenin gerçekleşmiş olmasını yine çok önemli görüyorum, çünkü bu tip süreçler hep kesintiye uğrayabiliyordu. Bunun ana nedeni de liderlerin tutumuydu. İki lider bütünleşme yönündeki iradelerini sonuna kadar gösterdiler. Daha çok özveride bulunan Mumcu oldu. Bu noktada Sayın Mumcu’nun hakkını teslim etmek lazım. Onu seçime yönelik manevra olarak değerlendirenler olabilir. Böyle görünse bile Türkiye’de önemli bir siyasi örnek yaratıldı. Bence bu bile yeterlidir ki merkez sağ seçmenin talebinin bu yönde olduğuna inanıyorum. Şimdi o merkez sağ seçmenin tamamını yeniden toparlayıp bu oluşumun arkasına koymak da bu ikilinin görevidir. Bu birleşme AKP’yi zorlar mı? Şimdiden zorlar mı noktasında bir şey söylemek istemiyorum. Bugün Türkiye’de başka rüzgarlar esecek gibi. Merkez sağ seçmenin buluşabileceği ortak bir parti oluştu. Her halükarda bu AKP’nin lehine bir durum yaratacağını düşünmüyorum. Oraya sağ seçmenin yönelmesi oldukça olasıdır.

ÖZDEMİR İNCE

ANAP’ın DYP ile birleşmeleri politik ortamda son derece önemlidir. 1980’den bu yana merkez sağın trajedisi ve komedisi üzerine çok yazı yazdım. Ve son yıllarda da konuştuğum DYP’liler ve ANAP’lılara böyle bir birleşmenin yararlarından bahsettim. Ancak, bu birleşme bilinç düzeyinde önemli bir çağdaşlaşma sıçraması yapmak zorundadır. Adı altında birleştikleri Demokrat Parti daha sonra Adalet Partisi, ayrı ayrı DYP ve ANAP bir merkez sağ partisinin olması gereken yerde hiçbir zaman olamamıştır. Bu partilerin 1950’den bu yana her zaman Cumhuriyet ile ve Cumhuriyet’in temel niteliği laiklik ile her zaman bir sorunları olmuştur. Benim temenim şudur ki; bu yeni birleşme merkez sağın temel görüşü olan “düzen partisi” olma bilincini kavrayabilecektir. Yeni Demokrat Parti’nin kesinlikle Cumhuriyetçi ve Cumhuriyet devrimlerinin savunucusu olma zorunluluğu vardır. Ancak o zaman Türkiye’nin politik ve ekonomik huzur ve refahına katkıda bulunabilir. Bu partinin türban sorunu olmamalıdır. Bu parti İmamhatip okulları konusunda kendisine Tevhidi Tedrisat kanununu yani eğitimin birleşmesi öğrenimin birleştirilmesi yasasını savunma bilincinde olmalıdır. Yoksa AKP ve benzeri partiler tarafından “ham” edilir.

MURAT YETKİN

Merkez sağda büyük bir partiye dönüşecek mi bu hareket onu zamanla göreceğiz. Merkez sağda kitlenin çoğunun istediği bir birleşme olmuştur. Bu birleşme barajı zorlayacaktır. Bu oyların çoğuda daha önce AKP'ye giden oylar olabilir. Bu merkez sağladaki laik kitle için mutlaka bir umut olacaktır. Çünkü mevcut durumda merkez sağda ya da sağda AKP'den daha büyük bir güç yok. Dolayısıyla oyunu sağa vermek isteyen laiklik ilkesini diğer ilkelerin önüne koyan seçmen için muktala çok ciddi bir seçenek olacaktır.

MEHMET Y. YILMAZ

Bence bu birleşmeden büyük bir parti doğmaz. Büyük parti doğabilmesi için bu iki partinin birleşmesinin seçmende bir ilgi yaratması lazım. Seçmendeki ilgiyi yaratacak olan şeyde iki küçük partinin birleşmesiyle değil, yepyeni bir program ve yeni yüzler görmekle mümkün. Eğer DYP-ANAP birleşmesi yeni yüzler ve yeni programla seçmenin karşısına çıkmazsa birşey değişmez. Ne DYP'nin ne de ANAP'ın izlediği politikalara vatandaş için bir rüzgar yaratmadı. Dolayısıyla ikisinin biraraya gelmesi bir rüzgar yaratmaz. Dediğim gibi yeni yüzler ve yeni söylenecek sözlerle halkın karşısına çıkarsa böyle bir rüzgar olur.

hürriyet



Bu haber 352 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,545 µs