En Sıcak Konular

Türkiye ile Çin büyüme şampiyonu

3 Nisan 2011 20:52 tsi
Dünyanın en hızlı büyüyen iki ülkesi Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik ilişkiler her geçen yıl gelişiyor.

Düzenlediği zirvelerle Türk işadamlarını dünyaya açan Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), 'Çin ve Türkiye İçin Ortak Ekonomik Fırsatlar'ı İstanbul'da masaya yatırdı. TUSKON Başkanı Rızanur Meral, iki ülkenin gerçekleştireceği ekonomik işbirliğinin, dünyanın şekillenmesinde çok önemli rol oynayacağını söyledi.Dünyanın en hızlı büyüyen iki ülkesi Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik ilişkiler her geçen yıl gelişiyor.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Türkiye ve Çin'in geleceğin dünyasında karar mekanizmasını yöneten iki güçlü devlet olacağını söyledi. TUSKON'un düzenlediği 'Çin ve Türkiye İçin Ortak Ekonomik Fırsatlar' konulu toplantıda konuşan Meral, iki ülkenin kararlarının dünyayı şekillendireceğini kaydetti.

Toplantının konuğu Çin Çağdaş Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Cui Liru da Türkiye'nin kendileri için öneminin büyük olduğunu ifade etti. Türkiye'de özellikle nükleer enerji ve hızlı tren konularında yatırım yapabilecek yeterlilikte olduklarını ifade eden Liru, "Türkiye bizim için Avrupa'ya açılmak için önemli bir fırsattır." dedi.

TUSKON Başkanı Meral, Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik ilişkilerin, küresel gelişmelere paralel, iki hükümetin siyasi kararlılığı doğrultusunda son iki yılda önemli gelişmeler kaydettiğini ifade etti. Meral, "Dünyada başka gelişmekte olan ülkeler olsa da geleceğin dünyasını şekillendirmede bu iki ülkenin alacağı kararlar etkili olacak. Krize rağmen iki ülke gösterdiği ekonomik performansla bu krizden en az hasarla çıkan, hatta ekonomilerini geliştirerek çıkan iki ülke oldu.

Bundan sonra G-20'de birlikte küresel ekonomiye katkıda bulunacağız." diye konuştu. Türkiye ve Çin'in ekonomik konulara aynı perspektiften baktığını kaydeden Meral, iki ülkenin de gelişmekte olan ülkelere uygulanan ticari korumacılığa karşı çıktığını belirtti.

Konuşmasında Çin'in ekonomik büyüklüğüyle ilgili bilgiler de veren Meral, Çin'in, Türkiye'nin en önemli 3'üncü ticaret ortağı olduğunu ifade etti. Meral, "Çin ihracatının yüzde 1'ini Türkiye'ye gerçekleştiriyor, bu ülkenin ithalatında ise Türkiye'nin payı sadece binde 1,5. Bu rakamı yukarıya çıkarıp ihracat ve ithalat arasındaki dengeyi düzeltmeye ve ticaret hacmini artırmaya çalışacağız." dedi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin sürdürülebilir süreçte yürütülmesi ve dış ticaret açığının telafi edilmesi için çalışmalara başladıklarını vurgulayan Meral, Çin ile enerji, bankacılık, ulaştırma, madencilik ve turizm gibi sektörlerde ekonomik işbirliğine gidilmeye başlandığını kaydetti.

Büyük Çinli firmaların Türkiye'deki ulaştırma projelerine talip olmak için hazır olduğunu söyleyen Meral, "Çinli firmalarla özellikle hızlı tren konusunda işbirliği yapılıyor. Birçok hidroelektrik santralinin ekipmanları ve bunun yanında yurtdışında yapılan birçok fabrikanın ekipmanı Çinli firmalardan temin ediliyor." dedi.

Toplantıda konuşan Çin Çağdaş Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Cui Liru ise, Türkiye'de altyapı inşaatı ve inşaat projelerini büyük bir fırsat olarak gördüklerini ifade etti.

Türkiye'de enerji üretimi gündemini oluşturan nükleer enerji konusuna da değinen Liru, nükleer enerji konusunda yeterli olduklarını ve bu alanda da çalışmalar yapabileceklerini açıkladı. Liru, "Hızlı tren konusunda da ortak çalışabiliriz. İstanbul-Ankara arası mesafe yatırım için ideal süreyi 2 saate indirebiliriz." dedi.

Türkiye'nin Çin için önemini şu sözlerle açıkladı: "Ortadoğu ve Avrupa arasındasınız. İyi bir gelişmişlik tecrübeniz var. Avrupa pazarına erişebiliyorsunuz. Bizim Avrupa'ya ulaşmamız için iyi bir fırsatsınız."

Çinlilerin Türkiye'yi ve Türkleri tanıdıklarını ifade eden Liru, ilişkilerde eksik kalan noktaları şöyle özetledi: "Ne yazık ki Çinli işadamları Türkiye'deki yatırım fırsatlarıyla ilgili yeterli bilgiye sahip değil. Bizler Türkiye'nin bizim için ilişkilerimizi en uygun ve en verimli geliştireceğimiz ülke olduğunu bilmiyoruz."



Bu haber 782 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,547 µs