En Sıcak Konular

Afganistan’da halkın sabrı taşıyor

0 0 0000 00:00 tsi
Afganistan’da halkın sabrı taşıyor ABD ve NATO işgal güçleri, son bir hafta içinde en az 70 sivil Afganı katletti. Katliamlar, halkın işgalcilere yönelik öfkesini ve direnişçilere desteğini artırıyor

Afganistan'ın güneyinde Amerikan ordusu ve NATO destek kuvvetlerinin saldırılarında 13 sivil daha hayatını kaybetti. Böylece, son bir hafta içinde öldürülen sivil Afganların sayısı 70'i geçti.
Eyalet meclisi üyesi Canan Gülzai, perşembe gecesi Kandahar'da işgalcilerin sürdürdüğü operasyonda 13 sivil hayatını kaybettiğini söyledi. Hükümet tarafından olayı araştırmakla görevlendirilen ekipte yer alan Gülzai, “Tüm kurbanların siviller olduğunu gördüm” diye konuştu.
Geçen hafta da Herat eyaletinde Amerikan özel kuvvetler askerlerinin bombalı saldırılarında, aralarında çocukların da olduğu 60 civarında Afgan hayatını kaybetmişti.


Halkın sabrı taşıyor

İşgalcilerin pervasız saldırıları, Afganistan genelinde cuma namazlarında kınandı. Herat'taki Hırka-i Şerif Camisi imamı Gülam Saki, cuma hutbesinde, “Ruslar kadınları ve çocukları öldürüyordu, Amerikalılar da aynısını yapıyor. Bunlara karşı cihad şart” dedi.
Afganistan'daki 10 yıllık Rus işgali, 1989 yılında sona ermişti.
Sadıkiye Camisi imamı Eşak Ahlaki ise bin civarında Afgana hitap ederek, “yabancı güçlerin Afgan askerleriyle işbirliği yapmaması halinde, bunun sonuçlarına katlanacağını” söyledi. Molla Ali Azgar Ruhani de, “Amerikalılar iyi yüzlerini göstermeye çalışsalar da, masum insanların, kadınların ve çocukların öldürülmesi, gerçek yüzlerini gösteriyor” diye konuştu. Nangarhar eyalet meclisi sözcüsü Abdülaziz Hayr Hova ise, “sürekli masum insanların öldürülmesinin, koalisyon güçlerinin Afgan hayatlarını umursamadığını gösterdiğini” vurguladı.

Karzai de tepki gösterdi

Gözlemciler, işgal güçlerinin saldırılarının pervasızlığını, güney bölgelerde Taliban'ın iyice güçlenmesine bağlıyor. Geçen hafta işgal güçleri, güneyde sürdürülen operasyonlarda 136 Taliban militanının öldürüldüğünü açıklamıştı. Ancak, Afgan hükümeti ve Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerinin yürüttüğü soruşturmada, ölenlerin yarısına yakınının siviller olduğu anlaşıldı. Daha sonra, Amerikan ordusu da bunu kabul etti.
Ağustos ayında bir “barış meclisi” toplayarak, direnişçilerin sahip olduğu halk desteğini azaltmayı amaçlayan ABD destekli Devlet Başkanı Hamid Karzai de, işgalcilerin tutumunu eleştirdi. Karzai, “Masum sivillerin öldürülmesine devam edilmesinin, Afgan halkının sabrını taşırmak üzere olduğunu” söyledi.


Bu arada, Afganistan'ın güneyinde düzenlenen intihar saldırısında 2 polis memuru öldü. Bölge yetkilisi, vücuduna patlayıcı saran eylemcinin, Helmand eyaletindeki Nad Ali'de, devriye gezen polislerin aracı yakınında kendisini havaya uçurduğunu söyledi. Saldırıda, iki polis memuruyla eylemcinin öldüğü belirtildi.


evrensel



Bu haber 263 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,621 µs