En Sıcak Konular

'Nükleer planınızı referanduma götürün'

3 Nisan 2011 14:57 tsi
Aydın Üniversitesi Bilim Kurulu Üyesi ve Nükleer Fizikçi Prof. Dr. Hayrettin Kılıç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Akkuyu başta olmak üzere Türkiye'nin bazı illerine kurulması planlanan nükleer santral projesi ile ilgili planlarını referanduma götürme

Türkiye'nin nükleer santral kurulması konusunda geri kaldığına inanmadığını belirten Kılıç, Amerika'da son 30 yıldır nükleer santral yapılmadığını anlattı.Dünya Japonya'daki tsunami ve deprem felaketinin ardından Fukuşima'daki nükleer santralde yaşanan patlamaların ardından meydana gelebilecek riskleri konuşuyor. Japonya nükleer sızıntıyı kapatmak için Amerika'dan yardım istedi ve beton pompalama yöntemiyle radyoaktif maddelerin atmosfere yükselmesinin önüne geçilmeye çalışılıyor. Bir taraftan da radyoaktif maddelerin bulutlar aracılığıyla dünyanın değişik ülkelerine ulaşacağı öne sürülüyor. Türkiye tam da nükleer felaketin konuşulduğu bugünlerde Akkuyu'da kurulacak nükleer santral konusunda hazırlıklarını sürdürüyor.

Nükleer Fizikçi Prof. Dr Hayrettin Kılıç, Türkiye'nin bu anlaşmadan hiçbir çıkarının olmadığını bu hatta bu ihalenin pahalıya mal olduğunu savunuyor. Başbakan'ın nükleer santrallerle ilgili planlarını referanduma götürmesi gerektiğini belirten Kılıç, Başbakan Erdoğan'ın nükleer santrallerin kurulmasına dönük eleştiriler karşısında "Televizyonda da radyasyon var izlemeyecek miyiz?" şeklindeki karşılaştırmasını doğru bulmadığını ifade etti ve ekledi: "Bir nükleer santralin çalıştığı sırada ortaya çıkan radyoaktif elementlerle, televizyondan aldığımız elektromanyetik radyasyon aynı değil. Bu karşılaştırma yanlış."

Amerika'da nükleer santral sayısının 104 olduğunu ifade eden Kılıç, "Son 30 yılda Amerika'da nükleer santral yapılmamıştır. Nükleer santraller soğuk savaşın başında hem Amerika'da hem Sovyetlerde büyük bir hızla inşa edilmeye başlandı, örneğin Amerika'da 60, 70'li yıllarda üç senede bir nükleer santral yapılıyordu. 1960'lardan soğuk savaşın sonuna kadar baktığınız yıllarda nükleer santrallerin sayısı 450'ye ulaşmış, buna paralel olarak da nükleer başlıklı silahların sayısı 75 bine ulaşmış." diye konuştu.

Nükleer enerji tercihinden uzaklaşılmasının sebebini maliyet ve inşasının uzun olması diye açıklayan Kılıç, Japonya'da yaşanan felaket ile ilgili bazı noktalara dikkat çekti. Japonya'daki nükleer reaktörlerde yaşanan patlamanın Çernobil'den daha büyük bir tehlike ortaya çıkardığını belirten Kılıç, "Japonya'daki son durum 4 tane reaktörün üçü yarı erimiş vaziyette. Dördüncüsünde erimeyi durduramıyorlar. Bunun üstüne diğer nükleer kazalardan farkı bu komplekste bulunan atık havuzlarındaki suyun soğutma suyunun iflasıyla nükleer reaktörlere ek olarak bu soğutma havuzlarındaki 370 ton atık yakıtın üstü şuanda açık. Bunlarda atmosfere radyoaktif gazlar elementler salıyorlar. Bu sebeple bu Japonya'daki felaketin gösterilen mazeretler 'tsunami dalga boyları 6 metre değil de 7 metre oldu, bu santrallerin dizaynında 8 derecelik deprem 9 derece çıktı, bu santraller eskiydi' bunlar mazeret değil. Hangi tip santral olursa olsun yeni ister 5. nesil ister 4. nesil soğutma sistemi iflas ettiği zaman o nükleer santral erimeye mahkumdur. Bir nükleer santralin normal çalışma sırasında denizden çekip 25 dakika santralin içindeki bütün soğutma sisteminden geçtikten sonra denize bıraktığı 1 milyarlık bir suyu o soğutma sistemi iflas ederse siz taşıma su ile soğutamazsınız. Helikopterlerle ve yardımcı soğutma sistemleriyle imkanı yok. Onun için de iki haftadır soğutulamıyor. En son çare olarak da üstünün kapatılması planlanıyor." ifadelerini kullandı.

Japonya'daki nükleer sızıntının küresel anlamda olumsuz etkilerinin önümüzdeki üç ayda anlaşılabileceğini söyleyen Kılıç, "Türkiye'de eminim ki yetkililer gerekli ölçümleri yapıyor. Türkiye'deki vatandaşların anlayabileceği bir şekilde olayın üstüne gidiyorlar. Eğer normal bir seviyenin üzerinde bir ölçüm varsa gerekli önlemlerin alınacağına inanıyorum. Bu besin zincirine mi karışma ihtimali var, dışarıya çıktığınız zaman solunumunuza mı karışma ihtimali var?" diye konuştu.

cihan



Bu haber 688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,069 µs