En Sıcak Konular

Yemen'de yüzbinler yine sokaklarda

3 Nisan 2011 14:36 tsi
'İstifa edersem ülke kaosa sürüklenir' diyen Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, muhalefetin geçiş sürecine ilişkin önerdiği yol haritasını cevapsız bırakırken, protesto gösterileri devam ediyor.

Yemen'in birçok şehrinde gösteriler devam ediyor. Yüzbinler Salih'in ülkeyi terkedeceği günü bekliyor. Yemen'in güneyindeki Taez kentinde polisin göstericilere ateş açtığı bildirildi.
    
Görgü tanıkları, Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in görevi bırakmasını isteyen göstericileri dağıtmak için polislerin ateş açtığını ve onlarca kişinin yaralandığını söyledi. Görgü tanıklarından biri de AFP'ye, ''En az 250 kişi polis ateşinde ya da polisin attığı göz yaşartıcı gazla yaralandı'' dedi.
    
Bu arada, ülkenin güneyindeki bir barikata saldırı düzenlendiği, saldırıda 1 askerin öldüğü bildirildi. Yemen ordusundan yapılan açıklamada, Lahej vilayetindeki Mallah'ta bir askeri barikatta ayrılıkçıların düzenlediği saldırıda 3 askerin de yaralandığı kaydedildi.

SALİH'İN CEVABI BEKLENİYOR

Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in istifası için ülkede yapılan gösteriler sürerken, muhalefet, Salih'in, önerilen 5 maddelik geçiş planına cevap vermesini istiyor.

32 yıldır Yemen'de devlet başkanlığı yapan Salih, görevi bırakmaya hazır olduğunu ama ani bir değişimin ülkeyi kaosa götüreceğini ve bunun Yemen'de varlığını sürdüren El Kaide'nin işine geleceğini ileri sürmüştü. Muhalefet partileri ise Salih'e geçiş dönemi için bir öneri sunmuştu.

Önerilen yol haritasına göre, geçiş döneminde başkan yardımcısının yönetimi devralması, anayasal değişikliklerin yapılması, ulusal birlik hükümetinin kurulması ve seçimlerin yapılması öngörülüyor.

Salih'in bu yol haritasına yanıt vermemesi üzerine dün bir açıklama yapan muhalefet yetkilileri, plana bir an önce yanıt verilmesini istedi.


GÖSTERİLER ARALIKSIZ SÜRÜYOR

Bu arada, ülkenin güneyinde yer alan Aden'de binlerce hükümet karşıtı tank destekli güvenlik güçleriyle çatıştı.

Salih'in istifasını isteyen göstericiler kentte genel grev çağrısında bulunmuştu. Dün yapılan greve katılımın yüksek olduğu, kentte ulaşımın durduğu ve çoğu işyerinin kapalı olduğu bildirildi.

Gençlerin, tankların geçişini engellemek için ana caddelere barikat kurduğu, lastik yakarak yolları trafiğe kapadığı duyuruldu. Güvenlik güçlerinin gençlere müdahale ederken silah kullandığı ifade ediliyor.

Ülkenin batısında yer alan liman kenti Hudeyda'da ise yine güvenlik güçlerinin saldırısı vardı. Polis, binlerce hükümet karşıtına gaz bombaları ve coplarla müdahale etti. Saldırıda en az yedi kişinin yaralandığı bildirildi.


timeturk



Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,073 µs