En Sıcak Konular

Cep telefonuna 20 milyar dolar harcadık

3 Nisan 2011 14:10 tsi
Türkiye'de 17 yılda cep telefonuna ödenen tutarın 20 milyar doları aştığı iddia edildi.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, Türkiye'de 17 yılda cep telefonuna ödenen tutarın 20 milyar doları aştığını belirterek, ''Ulaştırma Bakanlığı ve ekonomi yönetimi iç piyasada yerli cihaz üretiminin desteklenmesi için vergi engellerini hızla kaldırmalı'' dedi.

Arıkan, yaptığı yazılı açıklamada, cep telefonu pazarında Türkiye'de cihaz üretimi yapacak yerli firmalar için vergi teşviki yapılması gerektiğini belirtti.

Geçen yıl büyük çoğunluğu ithal olan cep telefonlarına cihaz satın alma bedeli olarak yaklaşık 2,4 milyar dolar ödendiğini dile getiren Arıkan, resmi rakamlara göre, 1994 yılından 2010 yılı sonuna kadar Türkiye'de kayıtlı cep telefonu sayısının 132 milyon adeti aştığını kaydetti.

Bu telefonların çok büyük bir çoğunluğunun Türkiye'ye ithal edildiğini vurgulayan Arıkan, ''17 yılda cep telefonuna ödenen tutar 20 milyar doları aştı, Ulaştırma Bakanlığı ve ekonomi yönetimi iç piyasada yerli cihaz üretiminin desteklenmesi için vergi engellerini hızla kaldırmalı'' ifadesini kullandı.

Arıkan, devletin ithal edilen telefonlardan belli bir tutarda sabit vergi aldığını, Türkiye'de üretim yapacak Türk firmaları için de uygulanan bu verginin sıfırlanması gerektiğini savundu.

Türkiye'de, 17 yıllık sürede neredeyse kişi başına 2 cep telefonunun tüketildiği ya da kullanıldığına dikkati çeken Arıkan, 3G hizmetiyle, internete cepten kolay ulaşımın yanı sıra cihazlarda MP3 çalar, kamera, FM radyo gibi özelliklerin, yeni cep telefonu cihazı satın almayı cazip hale getirdiğine işaret etti.

Yahya Arıkan, ''Dünya genelinde insanlar ortalama iki yılda bir cep telefonu değiştirirken, bu süre Türkiye'de 9 ay civarında. Yerli üretim cep telefonu cihazı önündeki engel, vergi desteğine dönüşmeli'' dedi.

Açıklamada yer alan tabloda, 2010'da Türkiye'de kayıtlı 15 milyon 936 bin 78 adet cep telefonuna 2 milyar 422 milyon 283 bin 856 dolar ödendiği, 1994-2010 yılları arasında kayıt altına alınan 132 milyon 58 bin 38 adet cep telefonuna ödenen tutarın ise 20 milyar 72 milyon 821 bin 472 doları bulduğu bilgisine yer verildi.

aa



Bu haber 724 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,584 µs