En Sıcak Konular

Akdağ: Kanser hastalıklarında tütünle mücadele önemli

3 Nisan 2011 13:01 tsi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ölüme çare olmadığını belirterek amaçlarının hastalığın sıkıntısını az yaşatmak olduğunu söyledi.

Babasını da kanserden kaybettiğini dile getiren Akdağ, hastalığın ne demek olduğunu çok iyi bildiğini ifade etti. Akdağ, kanser hastalıkları bakımından en önemli şeyin tütünle mücadele olduğunu vurguladı.Rixos Otel'de 'Ulusal Kanser Haftası Sempozyumu' düzenlendi. Sempozyumda bir konuşma yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ; kişilerin, toplumun, sivil toplum kuruluşlarının ve sağlık camiasının kanser farkındalığını artırmak istediklerini söyledi.

Ölümün önlenemez olduğunu hatırlatan Akdağ, "Her nefis ölümü tadacaktır" diyerek, önlenecek ölümleri önlemek istediklerini dile getirdi. Bütün çabalara rağmen insanların hastalanabileceğini anlatan Akdağ, amaçlarının, hastalığın sıkıntısını az yaşatmak istediklerini vurguladı. 1996-97 yılları arasında babasını kanserden kaybettiğini ifade eden Akdağ, kanser hastalığının ne demek olduğunu çok iyi bildiğini kaydetti.

Bu hastalığa yakalanan insanlara mümkün olduğunca yardımcı olunması gerektiğini kaydeden Akdağ, hastalığa çare olmasa da ölümüne kadar yapılacak şeylerin çok önemli olduğunu ifade etti. Türkiye'de bu konularda çok önemli mesafeler alındığının altını çizen Akdağ, önlenebilir kanser hastalıkları bakımından en önemli şeyin tütünle mücadele olduğunu vurguladı. Bu mücadelede halkın da destek verdiğini anlatan Akdağ, mücadelede tütün üreticilerinin rahatsız olduğunu, ancak mücadeleyi kendilerinin kazandığını söyledi. Bütün kanser türlerinin ücretsiz olarak tedavi edildiğini dile getiren Akdağ, dünyanın hiçbir ülkesinde bunun böyle olmadığını kaydetti. Kanserle mücadelede amaçlarının, ilaçları da ücretsiz karşılamak olduğunu ifade eden Akdağ, evde hasta bakımında 50 bin kişiye ulaşıldığını belirterek, 100 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye'nin probleminin diyabetle, kalp hastalıklarıyla, kanserle ilgili olduğunu dile getiren Akdağ, mücadelenin ise diğer mücadelelerden kolay olmadığını ifade etti. Şişmana şişko denmesinin rencide edebileceğinin söylendiğini aktaran Akdağ, aslında şişmanlığın kabul edilmesi için şişko denmesi gerektiğini belirtti. Kendisinin de şişko olmadığını, ancak bir adım kaldığını dile getiren Akdağ, bunun için yemeye ve daha fazla hareket etmeye dikkat ettiğini vurguladı.

Herkesin kanserden korunması gerektiğini, özellikle kadınların korunması gerektiğini anlatan Bakan Akdağ, sağlık kontrollerinin ve aşılamanın bu konuda önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'de kanser taramalarının ücretsiz yapıldığını vurgulayan Tuncer, yapılan çalışmalarla kanserden ölenlerin sayısında azalma yaşandığını ifade etti. Kanserle Savaş Daire Başkanı Murat Tuncer, üç yılda bin 500 kadının kanserden kurtarıldığını söyledi.

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. İlk defa verilen Onkoloji Onur Ödülü Prof. Dr. Ali Ayhan'a verildi.

aa



Bu haber 702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,307 µs