En Sıcak Konular

Peres: Goldstone bize bir özür borçlu

3 Nisan 2011 11:52 tsi
Peres, İsrail'i Gazze'de savaş suçları işlemekle suçlayan Goldstone için, "İsrail'den özür dilemesi gerekiyor" diye konuştu.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde 2009 yılı başında düzenlediği Dökme Kurşun operasyonunu BM İnsan Hakları Konseyi adına soruşturan ve İsrail'le Hamas'ı operasyon sırasında savaş suçu işlemekle suçlayan eski Güney Afrikalı yargıç Richard Goldstone'un yazdığı raporla ilgili yeni açıklamaları, İsrail'in gündeminde geniş yer alırken, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Goldstone'un İsrail'den özür dilemesi gerektiğini söyledi.İsrail radyosunun haberine göre Peres, Goldstone'un Washington Post'a yazdığı makalesini değerlendirdi. Goldstone'un İsrail'in Gazze'ye neden operasyon yaptığının esas nedenini göz ardı ettiğini belirten Peres, Gazze'den hiçbir suçu olmayan İsrail vatandaşlarının üzerine binlerce roket saldırısı düzenlendiğine dikkati çekti.

İsrail ordusunun meşru müdafaada bulunduğunu söyleyen Peres, aynı zamanda ordunun kendi eylemlerini de soruşturduğunu ve "dünyadaki en etik sahibi ordulardan biri olmayı sürdürdüğünü" savundu.

Peres, İsrail'i Gazze'de savaş suçları işlemekle suçlayan Goldstone için, "İsrail'den özür dilemesi gerekiyor" diye konuştu.

Gazze'deki Dökme Kurşun operasyonu sırasında başbakanlık görevinde bulunan Ehud Olmert ise Goldstone'un açıklamalarının, İsrail'e raporla verdiği zarar karşısında "hem çok az, hem de çok geç" olduğunu söyledi. Olmert, "Uluslararası hukuk kurallarına göre hareket ettiğimizi bilmek için onun açıklamalarına ihtiyacımız yok" dedi.

-İŞBİRLİĞİ YAPMAMAKLA YANLIŞ YAPTIK-

O dönemde, İsrail'in BM ile işbirliği içinde çalışması gerektiğini söyleyen tek kişi olan eski İşçi Partili bakanlardan İzak Herzog ise "Biz işbirliği yapmadığımız için bu rapor böyle çıktı" dedi. Herzog, Ynet haber sitesine İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Ehud Barak ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın BM ile işbirliği yapmama kararı aldıklarını hatırlatarak, "Bu rapor tarih sahnesinden silinmeli. Ama bu da İsrail'in o dönemde yanlış karar aldığı gerçeğini değiştirmiyor" diye konuştu.

-GOLDSTONE'NUN AÇIKLAMALARI GERÇEĞİ DEĞİŞTİRMEZ-

Hamas ise Goldstone'un yeni açıklamalarına itibar etmedi.

Hamas sözcülerinden Sami Ebu Zühri, "Onun geri adım atması, Gazze'de yaşayan 1,5 milyon kişiye karşı savaş suçu işlendiği gerçeğini değiştirmez" dedi. Ebu Zühri, Hamas hareketinin, raporuyla ilgili incelemeler yaptığı sırada Goldstone'nun komisyonuyla tam işbirliğine gittiğini de hatırlattı.

Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi'nin Dışişleri Bakanı Riyad El Malki ise Goldstone'un yorumlarının bir tek şeyi değiştirmediğini vurgulayarak, "Rapor, İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçlarını olabildiği kadar net ortaya koymuştur" dedi.

Goldstone, Washington Post'taki yazısında, şimdi operasyonla ilgili çok daha fazla bilgiye sahip olduklarını belirterek, "Şimdi bildiklerimi o zaman bilseydim, ortaya çok daha farklı bir belge çıkardı" demişti.

zaman



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,315 µs