En Sıcak Konular

Suriye'de kaosu Türkiye bitirir

3 Nisan 2011 09:21 tsi
Suriye'de kaosu Türkiye bitirir Türkiye'nin arabuluculuğu kanı durdurabilir...

Ortadoğu'daki hareketliliğin son halkası olan Suriye’ye sürgünde olduğu için 30 yıldır giremeyen Müslüman Kardeşler Örgütü’nün (İhvanı Müslimin) Genel Sekreteri Muhammed Riyad El Şıkfi, Türkiye’den yardım istedi.

Türkiye’nin çağrısına Suriye’nin olumlu cevap vereceğini belirten Müslüman Kardeşler Genel Sekreteri El Şıkfi, “Daha kan akmadan Türkiye arabulucu olsun. Esad, seçimden galip çıkarsa itiraz etmeyiz” dedi.

ORTADOĞUDAKİ hareketliliğin son halkası olan Suriye’ye sürgünde olduğu için 30 yıldır giremeyen Müslüman Kardeşler Örgütü’nün (İhvanı Müslimin) Genel Sekreteri Muhammed Riyad El Şıkfi, Türkiye’den yardım istedi. El Şıkfi, “Bize en yakın ülke Türkiye. Türkiye hükümeti şimdiden Suriye hükümetine seslensin, Esad’ı ikna etsin, arabulucu olsun fazla kan akmadan. Türkiye bu çağrıyı yaparsa Suriye onun sesini duyacaktır” dedi. El Şıkfi, özgür bir ortamda gerçekleşecek seçimlerden Esad’ın galip gelmesi halinde buna itiraz etmeyeceklerini belirterek, “Biz de son ana kadar güzel bir değişim olması için çalışacağız. Değişimin birden değil de aşama aşama olması gerektiğini düşünüyoruz ve kan istemiyoruz. Halk değişime kararlı. Esad’ın değişim taleplerine cevap vermemesi durumunda barışçıl eylemlerde ısrarımız sürecek. Çünkü iktidar halkın sesini duymak zorunda kalacak” diye konuştu.

Tunus, Mısır, Libya’dan etkilendi

Suriye’de iktidar kanadının olayların dışarıdan yönlendirildiğine dair açıklamalarına da değinen El Şıkfi şöyle konuştu: “Bu suçlama gerçekten uzaktır. Yapılan bir halk ayaklanması. Tunus ve Mısır’daki başarılı devrimden etkilendiler. Ama onlara bir destek söz konusu değil. Suriye’de öncelikle olağanüstü halin kalkması gerek. Partiler Kanunu’nun gözden geçirilmesi, genel seçimin özgür bir şekilde yapılması ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin olması şart. Eğer gerçek bir seçim yapıldıktan sonra Beşar Esad iktidara gelirse bizim buna itirazımız olmaz. Biz diktatör bir rejime karşıyız ama Beşar Esad’ın şahsına karşı değiliz.”

Türkiye’deki modele hayranız

Müslüman Kardeşler Örgütü olarak ortak bir kanaate vardıklarını ve devletin sivil olması, medeni olmasının çok önemli olduğunu ifade eden El Şıkfi, “Kanunlar kaynağını İslam’dan alacak. Yobaz ve tutucu bir tavrımız yok. Kanunlar günümüz koşullarına uygun olacak. Temel kaynak İslam’dır. İran gibi dini bir devlet düşüncemiz yok. Türk modeline hayranız. Yararlanmayı düşünüyoruz. Türkiye Suriye hükümetiyle irtibata geçip onları ikna edebilir. Türkiye hükümeti şimdiden Suriye hükümetine seslensin, Esad’ı ikna etsin, arabulucu olsun fazla kan akmadan. Türkiye bu çağrıyı yaparsa Suriye onun sesini duyacaktır” dedi.

star



Bu haber 1,440 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,803 µs