En Sıcak Konular

'Özel bir konu var, kanun gerekiyor'

2 Nisan 2011 22:43 tsi
'Özel bir konu var, kanun gerekiyor' Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, geçmişte çıkarılan yetki kanunlarında da TSK Personel Kanunu'nda da düzenleme yapma yetkisinin yer aldığını belirterek, ''Özel bir konu var, kanun gerekiyor'' dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Hükümete KHK çıkarma yetkisi veren tasarının görüşülmesi sırasında söz alan muhalefet milletvekilleri, düzenlemede TSK Personel Kanunu konusunda da yetki verildiğini hatırlatarak, bunun amacını sordu.

CHP İzmir Milletvekili Harun Öztürk, TSK Personel Kanunu'nun tasarıda yer almaması gerektiğini savunurken MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal ''TSK Personel Kanunu'nda hangi düzenlemeyi yapacaksınız? Mahkemenin görevine iade ettiği adamları resen emekliye mi sevk edeceksiniz? TSK ile ilgili olarak iki ayda çıkarılması gereken ne var?'' diye sordu.

MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan ise ''Bu düzenleme psikolojik harekat veya birilerine mesaj verme yöntemi midir?'' sorusunu yöneltti.

-''YENİ ORDU KURULMASI...''-

Milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Çiçek, geriye dönük uygulamalara bakıldığında 522 KHK'nın 250'sine yakınının teşkilatlarla büyük bölümünün de personelle alakalı olduğunu söyledi.

Çiçek, ''KHK'ler gizli kararnameler değil. Herkesin bilgisi olacak, Resmi Gazete'de yayımlanacak. Eninde sonunda da bunlar Parlamentonun önüne gelecektir. Türkiye artık açık toplum. 'Gizli' damgasını taşıyan pek çok konu bile yazılıp çiziliyor'' dedi.

Çiçek, bugüne kadar çıkan yetki kanunlarına baktıklarını, 1978, 1984, 1986, 1994, 1996, 2000 ve 2001 tarihli yetki kanunlarında da TSK ile ilgili kanunun yer aldığını söyledi.

MHP'li Ayhan'ın ''Yeni ordu kurma ihtiyacı çıkar mı?'' sorusuna Çiçek, ''İnşallah ihtiyaç olmaz. İşi o kadar mübalağa etmenizin anlamı yok. Bakın yeni ordu kurulması demek, Türkiye için daha büyük risklerin, sıkıntıların çıkması demektir. Temenni ederiz ki Türkiye'de böyle bir ihtiyaç olmaz. Silahlı Kuvvetlerin mevcudu azalsın diye Türkiye'de tartışmalar yapılıyor. Onu temenni etmeyiz'' karşılığını verdi.

Çiçek, MHP'li Ayhan'ın ''Birleştirme, ayrıştırma, Birinci ordu, İkinci ordu...'' demesi üzerine ise ''Hayır, böyle bir düşüncemiz yok. Ama öyle bir şey olacaksa Genelkurmay'ın kendi teklifi olarak olur. Bu düzenlemelerin içinde bunların hiçbiri yok. Sonra yanlış anlaşılır. 'Yeni bir ordu kuruluyor' diye ortalığı karıştırmanın anlamı yok. Bu tür bir düşünce söz konusu değil'' dedi.

MHP'li Günal'ın ''TSK ile ilgili ne yapılacak, onu anlayamadık. Ordu da mı yeniden yapılandırılacak?'' sorusuna Çiçek, ''Kamu personel rejimiyle ilgili ücretler söz konusu olduğunda, parasal konular telaffuz edildiğinde toplumda farkında olmadan aşırı beklenti veya tersi durum meydana getirebilir. Sonuç olarak, daha önceki yetki kanunlarında ne yazılıysa aşağı yukarı biz de onları yazdık'' dedi.

Çiçek, Günal'ın ''Bakanlar Kurulu olarak mali hakları verme yetkiniz var. Ne yapacaksınız idari olarak?'' sorusuna, ''Bazıları kanun gerektiriyor. Basın mensupları burada. Biz giderayak herkesi beklentiye sokarız, o sıkıntı olur. Sorumluluk taşıyan insanlarız. Neyi yapacaksak, enini sonunu hesap eder kamuoyuna açıklarız. Kanun gerekiyor. Özel bir konu var, kanun gerekiyor'' karşılığını verdi.

-AÇIKALIN'IN AÇIKLAMASI-

Komisyon Başkanı Mustafa Açıkalın, komisyonun geçen Perşembe günü yapmayı planladığı görüşmenin, davet yazısındaki imzası nedeniyle yaşanan tartışmadan dolayı bugüne ertelendiğini anımsatarak, konuya ilişkin açıklama yaptı.

Açıkalın, şöyle devam etti:

''Tartışmalardan önce imzaların nasıl atıldığı konusunda Bütçe Müdürü ile görüşülseydi tartışmalara meydan verilmemiş olacaktı. Görüşme gündemi benim başkanlığımdan beri hep aynı şekilde yapılmıştır. Benden önce de usul aynıydı. 19. Dönem'den itibaren Komisyon, aynı imza usulüyle dağıtım yapmaktadır. Diğer komisyonlar da aynı şekilde dağıtım yapmaktadır. Bu usulde ıslak imzalı metin bulunmaktadır ve bunlar tarih ve sayı konulmak suretiyle bilgisayar üzerinden çoğaltılarak ilgililere dağıtılmaktadır. Komisyonun gündeminin yoğunluğu ve dağıtım yaptığı kurumların çokluğu nedeniyle her kuruma ıslak imza ile göndermek yerine, mevcut ıslak bir imzanın bilgisayar ortamında çoğaltılması şeklindedir. Bu dağıtımda yurt dışında, yurt içinde olmak hiç fark etmemektedir. Şu anda elinizde olan gündem de aynı şekilde hazırlanmıştır. Dolayısıyla benim yurt dışında ya da yurt içinde bulunmam, imza açısından hiçbir değişiklik icap ettirmemektedir. Bu tartışmalardan müteessir olduğumu ifade etmek istiyorum.''

Konuşmaların ardından tasarı kabul edildi



Bu haber 1,069 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,979 µs