En Sıcak Konular

'Dökme Kurşun' raportörü Goldstone, günah çıkarttı

2 Nisan 2011 20:47 tsi
İsrail ordusunun, 2008 yılı sonu ile 2009 yılı başında, Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği Dökme Kurşun operasyonunu soruşturan BM Komisyonu'nun başkanı Richard Goldstone, "Şimdi bildiklerimi o zaman bilseydim, ortaya farklı bir belge çıkardı" dedi.

Goldstone, Amerikan Washington Post gazetesine yazdığı, "İsrail ve savaş suçları üzerindeki Goldstone raporunu yeniden düşünmek" konulu makalesinde, bir anlamda günah çıkardı ve bu kez Hamas'a yüklendi. Goldstone, Gazze operasyonu sırasında yönelttikleri suçlamaları İsrail'in soruşturduğunu ancak Hamas'ın hiçbir soruşturma yapmadığını belirtti.

Goldstone, "2008-2009 Gazze savaşı sırasında neler olduğu konusunda, Goldstone raporu olarak bilinen raporu ortaya çıkaran, başkanlığını yaptığım BM İnsan Hakları Konseyince atanan misyonun görevini yaptığı sırada bildiklerimizden, bugün daha fazla şey biliyoruz. Şimdi bildiklerimi o zaman bilseydim, Goldstone raporu daha farklı bir belge olacaktı" dedi.

Goldstone, eski New York yargıcı Mary McGowan Davis başkanlığındaki bağımsız uzmanlardan oluşan BM Komisyonu'nun nihai raporunun, "İsrail'in Gazze'deki operasyonel yanlışlarıyla ilgili 400'den fazla iddiayı soruşturmak için önemli çaba gösterdiğini, Gazze'deki de facto yöneticilerin (Hamas) İsrail'e karşı roket ve havan saldırılarıyla ilgili herhangi bir soruşturma yapmadığını ortaya koyduğunu" vurguladı.

Goldstone, "Roketleri amaçlı olarak ve rastgele siviller üzerine fırlatan Hamas'ın işlediği iddia edilen suçların kasıtlı olduğu şüphe götürmez. İsrail'in siviller arasında ölüm ve yaralanmaları temel alan kasıtlılık iddialarına gelince; komisyonumuz başka mantıklı bir sonuca götürecek herhangi bir kanıt bulamamıştır" dedi.

-SİVİLLERE YÖNELİK KASTİ BİR POLİTİKA YOK-

Goldstone, Gazze'deki operasyon sırasında bazı İsrail askerlerinin karıştığı olaylarla ilgili olarak, İsrail ordusu tarafından yayımlanan ve BM raporunda da kabul edilmiş soruşturmaların, kendi vardıkları bazı sonuçların geçerliliğini göstermekle birlikte, bu soruşturmaların "sivillerin bir politikanın uygulanması biçiminde, kasti olarak hedef alınmadığını da ortaya koyduğunu" dile getirdi.

Bu konuda, Gazze'deki bir bombardımanda, 29 ferdi öldürülen El-Sammuni ailesi olayını örnek gösteren Richard Goldstone, "Evin bombalanması, muhtemelen insansız hava araçlarından alınan bir görüntünün İsrailli komutan tarafından yanlış yorumlanması sonucu oldu ve saldırı emrini veren o İsrailli komutan şimdi soruşturma altında bulunuyor" dedi ve soruşturmanın uzun bir süreç de alsa, İsrailli subayın ihmalkarlığı ortaya konulursa, İsrail'in de buna göre bir yanıtının olacağından kuşku duymadığını ifade etti.

Goldstone, şöyle dedi:

"İddialarla ilgili İsrail'in soruşturmalarını memnuniyetle karşılamakla birlikte, McGowan Davis raporunda dile getirilen ve bu soruşturmaların pek azının sonuçlandırıldığı yolundaki endişelere katılıyor ve kovuşturmaların kamuya açık biçimde yapılmış olması gerektiğine inanıyorum".

-İSRAİL-HAMAS RAKAMLARI AYNI ÇIKTI-

İsrail'in soruşturma sırasında kendileriyle iş birliği yapmayı kabul etmediğini de hatırlatan Goldstone, bu nedenle Gazze'de ölenlerden hangilerinin sivil, hangilerinin savaşçı olduğunun doğrulanmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, "Ancak, İsrail ordusunun verdiği sayıların, -Hamas, savaşçılarının sayısını abartmak için nedenleri olsa bile- Hamas tarafından geçenlerde verilen sayılarla aynı olduğu ortaya çıktı" diye anlattı.

Güney Afrikalı eski yargıç, "Goldstone raporunun amacı, İsrail aleyhine peşinen verilmiş bir kararı haklı göstermek olmamıştır. BM İnsan Hakları Konseyi'nin İsrail aleyhinde yorumlanabilecek yetki çerçevesinin değiştirilmesinde de ısrarlı oldum" dedi.

-İSRAİL'İN DE KENDİSİNİ SAVUNMA HAKKI VAR-

İsrail'in de diğer egemen ülkelerin olduğu gibi kendisini ve vatandaşlarını, dışarıdan yönelen saldırılara karşı savunma hakkı ve yükümlülüğü bulunduğunu belirten Goldstone, kendi raporlarında ilk kez Hamas'ın yasa dışı terör eylemlerinin soruşturma konusu yapıldığı gerçeğine işaret etti ve bu eylemlerin BM tarafından da kınandığını belirtti. Goldstone, "Ben, bizim soruşturmamızın, geçmişi İsrail'e karşı ön yargılı olduğu şüphe götürmeyen BM İnsan Hakları Konseyi'nde tarafsız yeni bir dönemin başlatacağını ummuştum" dedi.

McGowan Davis'in hazırladığı raporun da Israil'in önemli ölçüde soruşturma yaparken, Hamas'ın hiçbir şey yapmadığını gösterdiğini belirten Goldstone, en azından kendisinin, "İsrail devletini yıkma politikası güden" Hamas'ın da bunu yapacağını umduğunu ifade etti; üyeleri ciddi savaş suçları işleyen Hamas'ın saldırılarını azaltacağı beklentisinde olduğunu ancak ne yazık ki böyle olmadığını ve İsrail'in güneyindeki sivil hedeflere yüzlerce roket ve havan yağdığını kaydetti.



Bu haber 759 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,085 µs