En Sıcak Konular

NATO'yu rahatsız eden hücreler

2 Nisan 2011 13:35 tsi
NATO'yu rahatsız eden hücreler Türkiye’de yıllardır tartışılan JİTEM’in varlığından Amerikan devletinin kuşku duymadığı resmî yazışmalarda açıkça görülüyor. Genç subayların NATO’ya karşı ‘zehirlenmesine’ yönelik kampanyadan endişe duyuluyor

Ergenekon sanığı Emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün mahkemedeki savunmasında aynı inkârcı çizgiyi, aynı sözlerle sürdürmesi bir şeyi değiştirmiyor; Türkiye, eski Jandarma Genel Komutanı Emekli Orgeneral Teoman Koman’ın Meclis Susurluk Komisyonu’na bilgi verirken büyük bir pişkinlikle, “Jandarma teşkilatı içinde JİTEM adında legal ya da illegal bir örgüt yoktur” dediği günlerden beri epey mesafe kaydetti. JİTEM’in varlığına ilişkin ifadeler bugün mahkeme dosyalarında mevcut; JİTEM‘in marifeti olduğundan kuşkulanılan faili meçhul cinayetlerin en azından bir kısmı artık dava konusu.

“WikiLeaks Türkiye Belgeleri” arasından bugün seçtiğimiz telgraf da, işte Türkiye’de yıllarca, “Vardır... Yoktur... Vardır ve yasaldır... Vardır ve yasadışıdır... Hâşâ, kesinlikle yoktur” diye tartışılan JİTEM’le ilgili. Uzun adı, “Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele” olan bu teşkilatın varlığından Amerikan devletinin hiç de kuşku duymadığını ortaya koyan bir belgeyi dikkatinize sunuyoruz.
 
ABD’ye askerî istihbarat brifingi

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nde Savunma İşleri Müsteşarı olarak görev yapan Robert Deutsch’un kaleme aldığı 21 Aralık 2004 tarihli “GİZLİ” ibareli telgrafın başlığı: “Türk Askerî İstihbaratına Ender Bir Bakış: Irak, PKK Kaygıları, Paranoya, NATO-karşıtı kampanya.” Telgrafın tam metni şöyle:

(1) ÖZET: İstihbarat ve güvenlik analizi alanında derin tecrübe sahibi ve uzun bir süreden beri büyükelçilikle irtibat halinde olan bir kişi bize kendi kaynaklarına dayanarak (1) 17 aralıkta Musul’da beş Türk koruma görevlisinin öldürülmesinde (Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği’nde koruma görevi yapmak için Irak’ın başkentine giden Özel Harekât Timi, Türk sınırına 225 kilometre uzaklıkta pusuya düşürülmüş, saldırı sonrasında ABD askerleri bölgeyi kordon altına almıştı. Dört araçlık konvoyda bulunan beş özel harekâtçı olayda şehit düştü.) PKK ile Sünni radikallerin işbirliği yaptıklarını; (2) PKK’nın Türk şehirlerinde ciddi bir terörizm kampanyası başlattığını; (3) Türk Jandarma istihbaratının, Ankara’dan gelen, “Ermeni ayrılıkçıları” saptamak ve güneydoğuda “İsrail’in toprak alımları”nı ortaya çıkarmak yönündeki paranoyak talimatlarla kuşatıldığını; ve (4) genç Türk subayları üzerinde, NATO’ya karşı ciddi bir dezenformasyon ve psikolojik harekât kampanyası yürütüldüğünü aktardı. İrtibatta olduğumuz kişinin verdiği bilgiler geçmişte doğru çıkmıştı ama bu telgraftaki bilgilerin büyük bölümünü –özellikle de Musul saldırısı ile ilgili olanları– destekleyen delillere sahip olmadığımız konusunda ihtiyat belirtiyoruz. ÖZETİN SONU.

(1) Türkiye’nin Enerji Bakanlığı’nın talimatıyla, büyük bir kaçakçılık karşıtı operasyona katılmak üzere gittiği Türkiye’nin güneydoğusuna yaptığı iki geziden yeni dönen, önde gelen Türk ulusal güvenlik analisti (XXX ) bize 20-21 aralık tarihlerinde Türk güvenlik meselelerinin çeşitli veçhelerine ilişkin ve özel olarak da Jandarma İstihbarat’ın (JİTEM) operasyonlarına ve kaygılarına ilişkin bir brifing verdi. Bu kişi, bize sunduğu raporu, Mersin’den Mardin’e kadar saha araştırmalarından ve operasyonlarından sorumlu 40 civarında JİTEM subayıyla yaptığı görüşmelere dayandırdı –bu subaylar arasında bir kısmı bizim irtibatta olduğumuz kişinin öğrencileri olan teğmenler, yüzbaşılar ve binbaşılar vardı.
 
Harekâtçıları vuran PKK-Sünni ortaklığı mı

MUSUL’DAN GEÇEN BEŞ TÜRK POLİS GÜVENLİK GÖREVLİSİNİN ÖLDÜRÜLMESİ

(2) 21 aralıkta bizim irtibatta olduğumuz asıl kişi ile Türk Milli Polisi’nin İstihbarat Dairesi’nden irtibatta olduğumuz başka bir şahısla birlikte, Türk güvenlik görevlilerinin 17 aralıkta Bağdat’taki Türk Büyükelçiliği’ne giderken Musul’dan geçişleri sırasında öldürülmeleri konusunda işittiklerini bize aktardılar. İrtibatta olduğumuz asıl kişi bize, eski bir PKK yönetimi mensubuyken şimdi Kuzey Irak’ta Jandarma ajanı olarak kullanılan, uzun zamandır tanıdığı bir şahısla iki telefon görüşmesi yaptığını anlattı. Bu ajan, bizim irtibatta olduğumuz kişiye bütün işaretlerin (daha fazla açıklama getirmeksizin) bu saldırıda PKK ile Sünni Arap aşiretlerinden radikallerin işbirliği yaptığını gösterdiğini ve konvoydaki şoförlerden ikisinin saldırıdan sonra yara almadan ortadan kaybolduklarını anlatmış; bizim kaynağımız da, bu şoförlerin izine düşüp yakalamanın, saldırganların kimliklerinin belirlenmesi açısından belirleyici önemde olacağını ilave etti. Türk Milli Polisi’ndeki kaynağımız bunun, PKK ile Sünni radikaller arasında işbirliği yapılan vâkâlardan biri olabileceği hususunda hemfikir oldu, ancak Türk Milli Polisi, KDP’nin (Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi) olayla bağlantısı olup olmadığını da araştırıyor.

Taraf



Bu haber 1,293 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,877 µs